"Vrem dreptate!" Strigatul disperat al chinezilor trimisi in lagarele de munca FARA JUDECATA
Pana recent, presa oficiala din China prefera sa pastreze tacerea asupra plangerilor publice legate de celebrele "lagare de reeducare prin munca", unde zeci, poate chiar sute de oameni, sunt inchisi fara sa beneficieze de o judecata dreapta.
Acum insa, probabil si datorita exploziei necontrolate a informatiei de pe internet, tacerea a fost rupta, scriu cei de la The Economist. La inceputul lunii august, groaza indurata de Tang Hui, o femeie de 39 de ani din provincia Hunan, a atras oprobriul public si chiar al presei nationale din China - o atitudine comuna nemaivazuta pana acum intr-o tara obisnuita cu cenzura, mai ales pe un astfel de subiect delicat.
Doamna Tang a fost condamnata la 18 luni de "laojiao", adica munca fortata in lagarul de munca, pentru ca a insistat sa ceara dreptate pentru fiica sa. Fata a fost rapita la varsta de 11 ani si fortata sa practice prostitutia. Doamna Tang s-a plans ca politia s-a miscat extrem de incet pentru a rezolva acest caz, iar rapitorii au primit apoi o condamnare prea lejera.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Comportamentul doamnei Tang, de "perturbare a ordinii publice" prin proteste, este considerata o infractiune de de catre autoritatile locale, care prefera sa aplice aceasta metoda atunci cand considera ca anumite cazuri atrag prea mult atentia oamenilor. Sistemul "laojiao" permite ca persoanele acuzate de infractiuni minore, precum prostitutia sau rugaciunile in bisericile crestine, sa fie condamnate in lagarele de munca fara sa fie judecate timp de maxim 4 ani, la simpla cerere a politiei.
Presa controlata de sistemul comunist afirma ca aproximativ 160.000 de oameni erau inchisi in circa 350 de lagare in anul 2008. In China mai exista un sistem de "lagare de reeducare prin munca", denumit "laogai", unde sunt tinute persoanele care au fost condamnate prin decizie judecatoreasca.
La un moment dat, informatiile despre cazul doamnei Tang s-au raspandit in blogosfera Chinei, ajungand sa fie publicate pana si in People's Daily, ziarul oficial al Partidului Comunist Chinez. Acest lucru a facut ca tot mai multi chinezi sa-i sustina cauza, iar pe internet au inceput sa fie publicate opinii in care se afirma ca puterea statului chinez nu sta doar in dezvoltarea PIB-ului sau in obtinerea de medalii de aur la Jocurile Olimpice, ci si in atentia acordata "drepturilor si demnitatii cetatenilor de rand, justitiei si dreptatii care se aplica in societate".
Agentia oficiala de stiri a Chinei, Xinhua, a anuntat ca, dupa doar 5 zile de la publicarea stirii despre cazul doamnei Tang, aproximativ 700.000 de posturi s-au adunat pe Sina Weibo, cel mai popular microblog din China.
Pe 10 august, autoritatile au cedat si au eliberat-o pe doamna Tang. Nu s-a afirmat ca Tang ar fi fost nevinovata, ci doar faptul ca fiica sa, acum in varsta de 17 ani, ar avea nevoie de ingrijirea mamei. De asemenea, autoritatile au anuntat ca vor deschide o ancheta pentru a vedea cum a fost rezolvat cazul Tang de catre politie.
Aceste schimbari nu au indepartat insa atentia opiniei publice de la cazul Tang. Pe 14 august, 10 avocati au trimis o scrisoare deschisa Guvernului in care au numit sistemul "laojiao" drept "o violare a drepturilor internationale ale omului". In mod neobisnuit, presa oficiala - care se ferea de obicei de astfel de situatii deranjante pentru regimul comunist - a publicat stiri despre acest eveniment.
Sursa: The Economist
Etichete: China, munca, proces, lagar, comunism,
Dată publicare:
05-09-2012 09:51