Guvernul de la Ankara a avertizat Rusia si SUA sa nu-i sprijine pe luptatorii kurzi sirieni impotriva ISIS

14-10-2015 21:19

Ahmet Davutoglu

Turcia i-a convocat marti pe ambasadorii SUA si Rusiei pentru a-i avertiza cu privire la orice ajutor pentru luptatorii kurzi sirieni in cadrul operatiunilor lor impotriva ISIS relateaza AFP si Reuters, citand surse oficiale turce.

Autoritatile turce au “informat referitor la pozitia Turciei cu privire la Partidul Uniunii Democratice”, a indicat un responsabil al Ministerului de Externe de la Ankara, adaugand ca “avertismente necesare le-au fost adresate” celor doi ambasadori, relateaza Agerpres.

Potrivit agentiei de presa TASS, ambasadorul rus a fost convocat separat de cel american.  Ankara considera PYD drept un partid “frate” al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care duce din 1984 un razboi de gherila impotriva fortelor de securitate pe teritoriul turc. Formatiunea PYD, acuzata de Turcia ca are legaturi stranse cu rebelii kurzi din PKK, are o aripa militara - Unitatea pentru Apararea Poporului (YPG), implicata in luptele din orasul sirian Kobane cu militantii grupului terorist Stat Islamic.

“Turcia nu poate tolera niciun fel de cooperare cu organizatiile teroriste care se razboiesc cu ea”, a declarat miercuri premierul islamo-conservator Ahmet Davutoglu.

Pentagonul a anuntat luni ca a parasutat munitii militiilor PYD care lupta impotriva Statului Islamic in nordul Siriei.

Rusia a intervenit la sfarsitul lunii septembrie in conflictul din Siria, printr-o campanie aeriana in sprijinul regimului presedintelui Bashar al-Assad.

Trimisul special al presedintelui rus Vladimir Putin in Orientul Mijlociu, Mihail Bogdanov, a avut saptamana trecuta o intalnire cu liderul PYD, Salih Muslim, pentru a discuta despre cooperarea in materie de combatere a gruparilor jihadiste.

Premierul Davutoglu a subliniat miercuri “legaturile organice” intre PYD si PKK, aceasta din urma fiind considerata drept organizatie terorista de Ankara, Washington si Uniunea Europeana.

“La fel ca SUA si alte tari aliate care lupta impotriva gruparilor afiliate Al Qaida, Turcia este hotarata sa lupte impotriva PKK si a filialelor sale. La fel ca SUA si aliatii lor ce nu tolereaza livrari de arme catre Al Qaida si filialele sale, Turcia nu va tolera astfel de livrari destinate PKK si filialelor sale”, a insistat seful guvernului turc.
 

Sursa: Agerpres

Tags: turcia, rusia, siria, sua, kurzi,


VIDEO PROTVPLUS.RO