"Este memorabila". Ruxandra Donose, laudata de presa britanica pentru prestatia in opera "Carmen"

Ruxandra Donose

Ruxandra Donose este laudata de presa britanica pentru rolul ei in opera "Carmen", montata de Calixto Bieito la English National Opera, The Telegraph remarcand ca artista creeaza o Carmen "adorabila".

Regizorul Calixto Bieito este cunoscut pentru montarile sale controversate.

De aceasta data, artistul a prezentat o Carmen blonda, cu note diferite de obisnuita pasiune latina.

Ruxandra Donose, care joaca rolul principal in ceea ce este unul dintre cele mai cunoscute spectacole de opera din lume, a primit laude din partea presei britanice.

"In mijlocul tuturor acestor lucruri exista o reinterpretare a femeii fatale standard - bruneta, periculoasa -, mezzosoprana Ruxandra Donose joaca un rol care prezinta un arhetip complet diferit: o femeie sexy, sigura de sine, care isi cunoaste scopul si straluceste intr-o lume murdara", scrie publicatia The Telegraph, adaugand ca, de altfel, Donose este o Carmen de care este usor sa te atasezi, ale carei replici sunt cantate cu o voce "perlata, calda, catifelata, incredibil de seducatoare".

Citește și
Satul Hosmani
Romania e a ta! Moara unde romanul, ungurul, tiganul si neamtul isi dau mana pentru a salva un sat
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

"Ruxandra Donose este o Carmen excelenta: vulnerabila, dar nu foarte vulnerabila, puternica, dar nu prea puternica, complexa, plina de conflicte interioare si, uneori, devastator de atragatoare", scrie Mark Berry, de la Seen and Heard International.

Criticul publicatiei Bloomberg Warwick Thompson a avut o parere impartita despre cea mai recenta montare a operei "Carmen" de la Londra, dar printre plusurile pe care le remarca s-a numarat interpretarea Ruxandrei Donose.

"Are o voce mangaietoare, catifelata si o maniera in care isi tine in frau energia pe scena care o face fermecatoare. Daca barbatii o doresc, trebuie sa se indrepte catre ea. De asemenea, are un zambet misterios, care arata o incredere de sine complice si enervanta, un zambet care isi face efectul oricand, oriunde. Cu siguranta este una dintre cele mai bune Carmen", scrie cronicarul Bloomberg.

"Ruxandra Donose, o Carmen pasionala, este o femeie complexa, hotarata sa tina si cu dintii de propria independenta", scrie si George Hall de la The Stage.

Opera Britannia ii dedica mezzosopranei romane un material cuprinzator, in care subliniaza faptul ca artista realizeaza un personaj Camen "credibil si complet eliberat de vechile caracteristici si de marca de 'gitana'", care, in cele din urma, devine o femeie "puternica, imprevizibila si demna de mila".

"Este o protagonista foarte puternica (...) Scena finala este memorabila atat in privinta corului, cat si pentru dedicarea manifestata de cei doi protagonisti. Aceasta versiune a operei apartine in aceeasi masura lui Carmen, cat si lui Jose", se arata in aceeasi cronica.

Jurnalistul Opera Britannia concluzioneaza ca "Ruxandra Donose este o artista lirica excelenta si o actrita plina de magnetism, cu multe fatete".

"In rolul lui Carmen, Ruxandra Donose se potriveste versiunii lui Bieito foarte bine. Aceasta Carmen care manipuleaza in mod compulsiv este ca o racheta care este programata sa caute sursele de caldura umana, care cauta tintele pe care trebuie sa le distruga si care apoi trece mai departe. Impietrirea si siguranta emanate de Donose sunt ca un scut invizibil care o despart (pe Carmen) de haosul pe care il creeaza si care este creionat de la inceput de o 'Habanera' cantata in cheie discreta, aproape meditativa. Iti doresti ca aceasta Carmen sa fie o forta a naturii, dar acest lucru se petrece rareori, deoarece Donose este preocupata mai degraba de notele de tristete de sub carapacea nemiloasa a unei femei care se descrie pe sine ca fiind un spirit liber", scrie ClassicalSource.com.

Publicatia The Guardian remarca, de asemenea, calitatile vocale ale mezzosopranei Ruxandra Donose.

"Este de departe cel mai bun rol al Ruxandrei Donose pe sol britanic pana la ora actuala", scrie prestigioasa publicatie britanica. "Frumoasa Ruxandra Donose si-a dat sufletul cantand in acest rol (...) atat Carmen, cat si Jose au niste voci lirice minunate, iar amandoi au profitat din plin de talentul ce le-a fost daruit. Aceasta este o Carmen care iti aminteste cat de frumoasa este muzica familiara", scrie The Wall Street Journal.

"Ruxandra Donose atinge superlativul in 'Carmen' (...), are o voce bogata, cu note ce aduc mister si calitate interpretarii. In Barcelona, Erwin Schrott, Roberto Alagna si Marina Poplavskaia au atins superlativul, compensand pentru niste Carmen relativ slabe. In Londra (...), fara Donose, opera aceasta ar fi mai putin satisfacatoare", scrie si Classical-Iconoclast.

Potrivit aceleiasi publicatii, Donose creeaza "o Carmen inteligenta, care isi negociaza existenta in situatii dificile. 'Habanera' este cantecul sau declaratie, care o prezinta ca seducatoare prin excelenta si dicteaza faptul ca sexualitatea nu este mai mult decat un mijloc de a-ti atinge scopurile. Probabil ca aceasta Carmen isi doreste iubirea, dar este prea realista sa se astepte la miracole (...) Carmen realizata de Donose are o eleganta naturala, care sugereaza ca aspiratiile sale pot fi atinse. Felul in care canta este senzual, dar niciodata vulgar. Ea este blonda, dar vocea iti creeaza senzatia de 'ochi intunecati' mentionata in libret, semn al adancimii emotionale", mai scrie aceeasi publicatie.

Classical-Iconoclast mentioneaza ca aceasta Carmen creata de Donose este "tragica intr-o maniera naturala, deoarece nu este in niciun caz o caricatura, ci o femeie cu multiple calitati, ale carei teluri sunt strivite tocmai cand ar fi timpul ca visele sale sa devina realitate".

Extrem de apreciata pentru complexitatea personalitatii sale artistice, Ruxandra Donose este una dintre cele mai valoroase mezzosoprane ale tinerei generatii, cu o cariera in plin avant.

Dupa succesul din februarie la Royal Opera House - Covent Garden, cu rolul "Dona Elvira" din "Don Giovanni" de Giuseppe Verdi, Ruxandra Donose a fost invitata sa cante pe scena Barbican Centre in "L'heure espagnole", de Maurice Ravel, alaturi de BBC Symphony Orchestra, pentru ca recent, alaturi de tenorul american Adam Diegel, in rolul lui Don Jose, si de regizorul Calixto Bieito, sa primeasca patru stele in cotidianul The Guardian pentru spectacolul "Carmen".

Nascuta intr-o familie de muzicieni, mezzosoprana a debutat pe scena de concert inca din copilarie, ca pianista. Absolventa a Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti (clasa Georgetei Stoleriu), Ruxandra Donose a studiat, totodata, in Viena, cu Carol Blaickner-Mayo.

A fost distinsa cu numeroase premii nationale si internationale, printre care concursurile internationale de muzica din München (1990) si Washington (1991). Solista a teatrelor de opera din Constanta (1989 - 1991), Basel (1991 - 1992) si Viena (1992 - 1998), artista a avut in acelasi timp numeroase concerte in intreaga lume, dezvoltand un repertoriu artistic impresionant.

Ruxandra Donose este si protagonista recitalului de gala organizat la Londra cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, care va avea loc pe 5 decembrie, la sediul Institutului Cultural Roman.

Articol recomandat de sport.ro
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Citește și...
Romania e a ta! Nemtoaica din Maramures a carei vioara a impresionat la
Romania e a ta! Nemtoaica din Maramures a carei vioara a impresionat la "Romanii au Talent"

Antia Oppermann a venit prima data in Romania acum 10 ani, intr-o excursie de cateva zile in Maramures. I-a placut atat de mult incat a ramas.

Romania e a ta! Moara unde romanul, ungurul, tiganul si neamtul isi dau mana pentru a salva un sat
Romania e a ta! Moara unde romanul, ungurul, tiganul si neamtul isi dau mana pentru a salva un sat

Intr-o tara in care vrajba intre etnii e tema de campanie electorala si din care milioane de locuitori fug care incotro, 4 oameni si-au pus in cap sa sparga tiparele si prejudecatile.

De la fata care nu-si permitea o inghetata, la cea mai in voga frumusete made in Romania
De la fata care nu-si permitea o inghetata, la cea mai in voga frumusete made in Romania

Pentru o Romanie care se lauda mereu cu resursa "fete frumoase", Madalina Ghenea este in acest moment cea mai in voga "frumoasa romanca".

Recomandări
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul

Liderii sud-coreean şi român s-au angajat să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă să se impună ca al patrulea exportator de armament din lume.

Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”
Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în Coreea de Sud, că decizia de a retrage candidatura lui Cătălin Cîrstoiu şi a veni cu caniddaţi separaţi la Primăria Capitalei nu este, în mod cert, un mare succes al coaliţiei.  

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.