Regina Ana a Romaniei – 92 de fapte in 92 de ani: Era alintata Nane si era pasionata de pictura

×
Codul embed a fost copiat

Romania Regala descrie azi viata Reginei Ana printr-o insiruire de fapte, multe din ele necunoscute publicului pana in prezent.

Romania Regala ii prezinta viata Anei de Romania in 92 de puncte care ii definesc viata.

1. Regina Ana s-a nascut la 18 septembrie 1923 la Paris, in al XVI-lea Arondisment, ca Principesa de Bourbon-Parma.

2. Parintii Reginei Ana au fost Principele René de Bourbon Parma si Principesa Margareta a Danemarcei, iar bunicii ei au fost Principele Valdemar al Danemarcei, Principesa Marie de Orléans, Ducele Robert I de Parma si Infanta Maria Antonia a Portugaliei.

3. Regina Ana are printre stramosi atat Familia Regala de Bourbon, cat si Familia Regala de Orléans, aflate intr-o acerba rivalitate istorica.

Citește și
Regina Ana
Regina Ana a Romaniei a murit la varsta de 92 de ani. Ziua de 13 august ar putea fi declarata zi de doliu national

4. Regina Ana este nepoata (de frate) a Imparatesei Zitta a Austriei, stranepoata Regelui Cristian al IX-lea al Danemarcei, stranepoata Regelui Miguel I al Portugaliei, stra-stra-stranepoata Regelui Ludovic Filip al Frantei si descendenta din Regele Filip al V-lea al Spaniei.

5. Regina a primit sase prenume la botez, pentru a fi multumite toate matusile regale: Anne, Antoinette, Francoise, Charlotte, Zita, Marguerite.

6. Numele de alint al Principesei Ana, folosit in familie, a fost, de-a lungul intregii vieti, Nane (in engleza Nan).

7. Prima guvernanta a Principesei Ana s-a numit Madame Boutellier, o invatatoare din Italia, orasul Viareggio, unde principesa a locuit cu parintii ei in perioada crizei financiare.

8. Inca din frageda copilarie, Regina Ana a iubit mersul pe bicicleta si pescuitul.

9. La varsta de doisprezece ani, Principesa Ana a urmat la Paris, cu mare placere, cursuri de scrima.

10. De la 16 la 18 ani (1939-1941), Regina Ana a urmat o scoala de Arte Frumoase la New York si, in paralel, a lucrat la magazinul universal Macy’s, pentru a-si castiga existenta.

11. Regina a urmat la New York in anii 1941 si 1942 cursurile Parson Schol of Art, unde a studiat stiinta promovarii comerciale. A terminat cursurile (care aveau durata de trei ani) in mai putin de doi ani.

12. La New York, Regina a mai lucrat ca vanzatoare la magazinul universal Bloomingdale’s, pentru a-si completa veniturile.

13. La 19 ani, Principesa Ana a cerut permisiunea mamei sale sa se inroleze in razboiul antinazist. Mama si-a dat acordul. Tatal Anei, Principele René, si fratii ei, Principii Jacques, Michel si André, erau deja inrolati si luptau in diverse unitati militare franceze. Ana a mers pe frontul african, apoi european si in fine german, in cadrul Armatei Franceze.

14. In 1943, Principesa Ana s-a inrolat in Fortele Franceze Libere, a traversat Atlanticul in luna septembrie si a facut studii de infirmiera la Casablanca, apoi la Rabat, in Maroc.

15. Fratele Reginei, Principele Michel, a luptat atat pe frontul occidental in Fortele Franceze Libere si in Indochina, de partea armatei franceze. In Indochina a fost capturat de fortele locale, de unde a scapat cu pretul unor mari sacrificii personale.

16. Regele Mihai s-a indragostit de Principesa Ana cu mult inainte de a o cunoaste personal. In timpul razboiului, in Romania cinematografele prezentau, inainte de film, scurte reportaje de stiri, cea mai mare parte de pe front. Regele Mihai, in sala de cinema a Palatului Regal, a vazut intr-un reportaj de razboi din Maroc (1943), cateva secunde cu chipul Principesei Ana de Bourbon Parma, care lucra ca infirmiera pe front. A cerut operatorului sa decupeze fotogramele filmului si sa le transforme in mici fotografii, pe care le-a pastrat apoi, in mare discretie.

17. Reginei Ana i-au placut intotdeauna Jeep-urile, pe care le-a cunoscut indeaproape ca ofiter de legatura al Armatei Franceze Libere. Ulterior, Regele Mihai i-a daruit doua asemenea vehicule, cu care Regina a participat la numeroase competitii, raliuri si expeditii automobilistice.

18. Principesa Ana a fost incartiruita, spre sfarsitul razboiului, la castelul familiei de Hohenzollern din Sigmaringen, inainte de a-l cunoaste inca pe Regele Mihai.

19. La 22 de ani, in vara anului 1945, Regina Ana s-a intors la viata civila, decorata cu Crucea de Razboi a Republicii Franceze si avansata la gradul de locotenent in Armata Frantei.

20. Indiferenta Reginei Ana la adresa modei si tinutelor vestimentare a fost mostenita de la mama sa, care obisnuia sa spuna “Eu nu ma imbrac, eu ma acopar”.

21. Casuta din Danemarca a mamei Reginei Ana, unde aceasta si-a petrecut o parte din viata, se numea Brødrejøj, adica “dealul fratilor”, si se gasea in oraselul Gentofte, langa Copenhaga.

22. Principesa Ana l-a cunoscut pe Regele Mihai la nunta Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu Ducele de Edinburgh, care a avut loc la 20 noiembrie 1947, la Londra.

23. Principesa Ana avea numai 24 de ani cand viitorul ei sot, Regele Mihai I, a fost fortat sa abdice. Impreuna, ei au ales sa infrunte greutatile unui exil care a durat cinci decenii.

24. Nunta Principesei Ana de Bourbon-Parma cu Regele Mihai I al Romaniei a avut loc in exil, la Atena, in ziua de 10 iunie 1948. Datorita excomunicarii viitoarei regine din Biserica Catolica, niciuna dintre rudele sale catolice nu a luat parte la casatorie.

25. Regina Ana a fost casatorita cu Regele Mihai I al Romaniei timp de 68 de ani.

26. Regina Ana are impreuna cu Regele Mihai cinci fiice, pe Margareta, Elena, Irina, Sofia si Maria. Patru dintre acestea sunt Principese ale Romaniei.

27. Prima locuinta stabila a cuplului regal a fost o casuta in suburbia “La Conversion” a orasului Lausanne, din Elvetia.

28. La 26 martie 1949 s-a nascut Principesa Mostenitoare Margareta a Romaniei, fiica mai mare a Reginei Ana. Destinul a facut ca in aceeasi zi (26 martie), in anul 1881, sa fi fost ziua cand Romania a fost proclamata Regat.

29. Numele Principesei Mostenitoare Margareta vine de la mama Reginei, Principesa Margareta a Danemarcei. De atfel, unul dintre numele de botez ale Reginei a fost si Margareta. Astfel au existat trei generatii regale cu acelasi nume.

30. Cuplul Regal s-a mutat in Anglia intre 1950 si 1956, doi ani in satul Bramshill, comitatul Berkshire, iar restul perioadei in satul Ayot Saint Lawrence, comitatul Hertfordshire.

31. La 15 noiembrie 1950 s-a nascut la Lausanne a doua fiica a Regelui Mihai si Reginei Ana, Principesa Elena. Principesa a fost botezata cu numele bunicii sale paterne, Regina-mama Elena a Romaniei.

32. La 28 februarie 1953 s-a nascut a treia fiica a Reginei Ana, Irina. Aceasta nu face parte din linia de succesiune la Coroana Romaniei.

33. Regina Ana a lucrat ca tamplar, intr-un atelier improvizat acasa, in timpul exilului din Anglia, pentru a nu cheltui bani cu achizitionarea de mobila. A vandut, duminica, la targ, unele dintre piesele de lemn executate de ea.

34. Regina Ana a vazut, in anii petrecuti in Anglia, de mai multe ori, fantome, in cele doua resedinte in care a locuit.

35. Incepand cu anul 1956, si pana in 1976, Regele si Regina au locuit in satul Versoix, pe malul lacului Leman, in Elvetia, in “Vila Fantasia”.

36. Doctorul mamos care a asistat la nasterea Principesei Sofia, in Grecia, la 29 octombrie 1957, a fost fiul doctorului mamos din Sinaia al Regelui Mihai. Principesa Sofia s-a nascut in aceeasi zi (29 octombrie) cu Regina Maria a Romaniei (29 octombrie 1875).

37. Cand, la Villa Fantasia, Regele Mihai a avut nevoie de un mic spatiu pentru atelierul sau auto, Regina Ana a construit cu mana ei, pentru Majestatea Sa, o magazie din lemn.

38. La Versoix, Regina Ana a ajutat adesea pe Regele Mihai la atelierul auto, secondandu-l in procesul de reparare si restaurare a jeepurilor.

39. Unul dintre jeepurile istorice, restaurate de Regele Mihai, apartine Reginei Ana, fiind cadou personal din partea sotului sau.

40. La 13 iulie 1964 s-a nascut, in exil la Copenhaga, Principesa Maria a Romaniei, a cincea si ultima fiica a Reginei Ana. Principesa Maria a Romaniei isi trage numele atat de la Regina Maria, cat si de la Maria de Orleans, bunica materna a Reginei Ana.

41. De fiecare data cand cuplul regal s-au mutat in casa noua, prima piesa ascultata a fost Poema Romana, de George Enescu, un fel de binecuvantare muzicala a casei.

42. Intre 1976 si 2004, Regele si Regina au locuit in Vila Serena din satul Versoix, actualmente disparuta. Aceasta este adresa cunoscuta de majoritatea romanilor veniti in vizita la Rege, si locul inregistrarii celor mai importante interviuri acordate televiziunii dupa 1989.

43. Regina Ana lasa in urma doi nepoti, pe Nicolae si pe Michael, acestia nefiind insa inclusi in linia de succesiune la Coroana Romaniei.

44. Regina Ana lasa in urma trei nepoate, pe Elisabeta Karina, Angelica Margareta si Elisabeta Maria, dintre care prima si ultima sunt incluse in linia de succesiune la Coroana Romaniei.

45. Regina a fost o fire sportiva. Intre sporturile practicate s-au numarat scrima, echitatia, ciclismul, gimnastica si inotul.

46. Singura perioada, in cei 68 de ani de casatorie, in care Regina Ana a stat despartita de mai multe ori cateva saptamani de Regele Mihai, sotul Reginei Ana, a fost in cei noua ani in care Regele a lucrat ca broker autorizat la Bursa din New York.

47. Nunta de Argint a Regelui Mihai I si Reginei Ana a fost sarbatorita la 10 iunie 1973 in Germania, la Castelul Salem, invitati fiind de Familia Mare-Ducala de Baden, care au gazduit celebrarea. Au fost prezente Principesa Mostenitoare Margareta, Principesa Elena si Principesa Sofia.

48. Regina Ana a fost pasionata de vanatoare si a mers, cot la cot cu verii sai la vanatorile regale din Luxemburg, Germania ori Belgia, obtinand trofee personale remarcabile.

49. Regina era cea care inregistra mesajele Regelui pentru tara, transmise prin intermediul Radio Europa Libera. Era mereu un moment de mister si fascinatie pentru Principese.

50. In 1960, Regele si Regina au scris impreuna o piesa de teatru numita Alegerea (The Choice, in original), despre lupta dintre sistemele capitalist si comunist si rolul credintei in salvarea omului. Pana in prezent, piesa nu s-a jucat niciodata in Romania. Ea a fost insa publicata in mai multe volume, in romaneste.

51. Regele si Regina si-au reinnoit juramintele conjugale la Monaco, in anul 1966, in cadrul unei ceremonii religioase catolice. Acela a fost momentul in care Regina Ana a fost reprimita in sanul Bisericii Catolice, careia i-a apartinut intreaga viata.

52. Regina i-a cunoscut pe Eugene Ionesco si Emil Cioran. S-a intamplat in 1990 la Paris.

53. Regina Ana nu si-a putut vedea tara decat dupa 42 de ani de exil.

54. In 1992, la 44 de ani dupa ultimul Paste petrecut in Romania, Regele, insotit de Regina, a reinnodat aceasta traditie a Coroanei Romane, la Manastirea Putna.

55. Intre anii1992-1997, Regina a vizitat (fara Rege) aproape toate marile orase ale Romaniei, fabrici, institutii culturale si de binefacere. Insa cel mai bine s-a simtit in sate, unde a considerat ca gaseste spiritul autentic romanesc.

56. Exilul Regelui si Reginei a durat aproape cinci decenii, din ianuarie 1948 pana in februarie 1997.

57. Tarile in care Regina Ana a locuit in timpul vietii, in afara de Franta si Romania, au fost SUA (in timpul razboiului si ulterior, alaturi de Rege), Italia, Marea Britanie, Danemarca si Elvetia.

58. La 21 septembrie 1996 a avut loc casatoria fiicei mai mari a Reginei, Principesa Mostenitoare Margareta, cu Principele Radu.

59. Incepand cu anul 1996 si pana la sfarsitul vietii, Regina si Regele au avut alaturi, in Elvetia, maicute trimise de Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, de Mitropolitul Banatului si de Mitropolitul roman ortodox al Europei Occidentale, ca ajutor si sprijin spiritual.

60. Exista in limba romana doua carti despre Regina Ana, ambele scrise de Alteta Sa Regala Principele Radu: Un razboi, un exil, o viata, aparuta la Editura Humanitas in mai multe editii, incepand din anul 2000, si “Ana. Portretul Reginei”, aparuta la Curtea Veche in anul 2013.

61. La 50 de ani de cand s-au cunoscut, la Londra, Regele si Regina au participat impreuna la Nunta de Aur a Reginei Elisabeta a II-a, in noiembrie 1997. Atunci, Majestatile Lor au locuit la Palatul Buckigham.

62. Nunta de Aur a Regelui Mihai I si Reginei Ana a fost sarbatorita in Franta, in Departamentul Vendée, invitati fiind de prieteni francezi, care au gazduit celebrarea. Au fost prezenti Principesa Mostenitoare Margareta, Principele Radu si Principesa Sofia.

63. Regina Ana, ca si Regele Mihai, a mancat mereu la pranz un singur fel, iar masa a durat 20-30 de minute. Cina Majestatilor Lor a inceput mereu la ora 18.30, a cuprins 2 feluri si a durat 30 de minute.

64. Regina Ana a locuit, in exilul din Elvetia, in 5 case diferite: Lausanne 1948-1949, Versoix 1956-2004 (Villa Fantasia si Villa Serena), Aubonne 2004-2016 (La Croix de Luisant si Rue de la Grenade).

65. Regina Ana a vizitat o singura data Bucovina de Nord (astazi, in Ucraina), in anul 2000, in compania Regelui Mihai I.

66. Mutarea cuplului Regal in tara a avut loc in anu 2001 (18 mai, la Palatul Elisabeta si 1 iunie, la Castelul Savarsin).

67. Regina Ana a fost un foarte talentat pictor. La Palatul Elisabeta sunt expuse, in apartamentul regal, doua din lucrarile Reginei.

68. Cartea “Ana a Romaniei Un razboi un exil o viata” a cunoscut doua editii in limba engleza, una la Fundatia Culturala Romana, alta la Editura Humanitas.

69. La varsta de 80 de ani, Regina a fost sarbatorita la Geneva, in anul 2003, de veri din Familiile Regale ale Spaniei, Frantei, Germaniei, Iordaniei, Greciei, Luxemburg si Austriei.

70. Saizeci de ani a durat absenta Familiei Regale de la Peles, pana la repunerea oficiala in posesie a Castelului, in vara anului 2008. La prima vizita a Regelui si Reginei, acestia au confirmat ca portile Pelesului vor ramane mereu deschise romanilor.

71. Turnul central al Castelului Peles are 66 de metri inaltime. Regina Ana a asteptat 60 de ani pentru a trece pragul castelului, in luna iunie 2008.

72. Paisprezece familii regale europene au fost prezente cu ocazia Nuntii de Diamant a Regelui si Reginei, ce a fost sarbatorit la 10 iunie 2008.

73. Cincisprezece melodii preferate ale Regelui si Reginei pot fi ascultate pe CD-ul “Muzica Regelui”, editat de Curtea Veche Publishing.

74. La 25 octombrie 2011, Regina Ana a asistat la discursul istoric al Regelui Mihai in fata Camerelor Reunite ale Parlamentului Romaniei.

75. Fundatia “Colectia Familiei Regale a Romaniei” numara printre fondatori pe Regina Ana, alaturi de Regele Mihai, Principesa Mostenitoare Margareta si Principele Radu.

76. Prietenii cei mai apropiati ai Reginei au fost cainii de companie crescuti de-a lungul vremii. Ultima pereche de catei, care a locuit in casa din Elvetia, au fost Bianco si Bambi, din rasa Chihuahua.

77. Regina Ana nu a avut niciodata pasiunea gatitului.

78. Regina Ana a asteptat pana la varsta de 77 de ani ca sa-i fie scrisa prima biografie.

79. A doua carte despre Majestatea Sa a fost scrisa cand Regina Ana a implinit 90 de ani.

80. In 2013, Majestatile Lor si-au sarbatorit in cadru privat Nunta de Safir, adica 65 de ani de la casatorie.

81. In anul 2015, s-au aniversat 70 de ani de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial si de la decorarea Reginei Ana cu Crucea de Razboi a Frantei.

82. De-a lungul vietii, Regina Ana a primit Crucea de Razboi a Frantei, Marea Cruce a Ordinului Carol I, Marea Cruce a Ordinului Sfanta Olga si Sfanta Sofia din Grecia, Marea Cruce a Ordinului de Malta si Marea Cruce a Ordinului Coroana Romaniei.

83. Incepand cu anul 1992, Regina Ana a vizitat zeci de sate, comune, manastiri, mici orase si municipii din tara, trecand prin fiecare colt al Romaniei si intalnind zeci de mii de oameni.

84. Intre anii 1990-2010, Regina a participat la zeci de evenimente dedicate fundatiei fiicei sale, Principesa Mostenitoare, iar uneori a efectuat turnee in strainatate pentru colectare de fonduri, cum au fost vizitele din SUA si Franta.

85. Regina Ana a oferit inaltul patronaj Fundatiei Anastasia, creata de pictorul Sorin Dumitrescu, cu mai bine de doua decenii in urma.

86. Regina Ana a dat primul interviu televizat in Romania la varsta de 86 de ani, in anul 2009.

87. Regina Ana nu a mers niciodata in Basarabia.

88. Regina Ana nu a vizitat niciodata Balcicul.

89. Regina Ana nu a fost niciodata in Australia.

90. Parul Reginei Ana si-a pastrat culoarea in mod natural, fara sa albeasca vreodata.

91. Statul roman nu a oferit nicio distinctie Reginei Ana, in 92 de ani de viata.

92. Regina Ana a fost cea mai longeviva sotie de rege sau domnitor din intreaga istorie a Romaniei.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Regina Ana de Romania va fi adusa in tara pe 9 august si inmormantata pe 13. Programul funeraliilor si traseul cortegiului
Regina Ana de Romania va fi adusa in tara pe 9 august si inmormantata pe 13. Programul funeraliilor si traseul cortegiului

Regina Ana, suverana neincoronata a Romaniei, va fi inmormantata sambata, 13 august, la Curtea de Arges. Se va odihni alaturi de inaintasii Regelui Mihai, a carui prezenta la funeralii este inca incerta din cauza problemelor de sanatate.

Regina Ana a Romaniei a murit la varsta de 92 de ani. Ziua de 13 august ar putea fi declarata zi de doliu national
Regina Ana a Romaniei a murit la varsta de 92 de ani. Ziua de 13 august ar putea fi declarata zi de doliu national

1 august 2016 - este o data amara, la care poporul roman se desparte de un simbol. In varsta de 92 de ani, si dupa o lunga suferinta, Majestatea sa Regina Ana a Romaniei a inchis ochii pentru totdeauna la Spitalul din Morges, in Elvetia.

Regina Ana, povestea celei mai longevive sotii de suveran din intreaga noastra istorie. GALERIE FOTO
Regina Ana, povestea celei mai longevive sotii de suveran din intreaga noastra istorie. GALERIE FOTO

Majestatea Sa Regina Ana a fost cea mai longeviva sotie de suveran din intreaga noastra istorie. A trait in aceasta viata cat altii in zece, iar povestea sa, poate fi oricand, un subiect de film.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.