Putin le cere americanilor printr-o lege sa-si ia soldatii si scutul anti-racheta din Romania. Amenintarea nucleara a Rusiei

cover rachete intercontinentale rusesti Topol

Liderul de la Kremlin ameninta voalat Occidentul cu arsenalul sau nuclear in cazul in care americanii nu isi retrag fortele din Europa de Est, inclusiv din tara noastra.

Presedintele Vladimir Putin a trimis luni spre aprobare Dumei de Stat o lege prin care suspenda acordul Rusia - SUA privind eliminarea surplusurilor de plutoniu, conditionand reluarea sa de retragerea infrastructurii si trupelor americane din Europa de Est, inclusiv Romania. Semnat in anul 2000, acest tratat viza eliminarea plutoniului utilizat la producerea de arme nucleare, care urma sa fie transformat in combustibil pentru centralele atomice.

Citeste si: Analist rus, despre scutul de la Deveselu: Romania ar putea fi victima unui razboi nuclear, ce va ajunge in ruine

Fiecare dintre cele doua state isi asuma reconvertirea a 34 de tone de plutoniu cu destinatie militara – o cantitate care, potrivit textului tratatului, este suficienta pentru producerea a 17.000 de arme nucleare. In plus, americanii ofereau si o suma substantiala de bani. Desi semnat acum 16 ani, acordul nu a fost pus in aplicare niciodata. Abia in 2010 Hillary Clinton si Serghei Lavrov, sefii diplomatiilor celor doua state, au ajuns la un acord asupra modului in care materialul nuclear urma sa fie elimina - ceea ce nu s-a mai intamplat, insa.

Citește și
vladimir putin
Putin sustine ca Rusia era pregatita sa-si puna armamentul nuclear in alerta pentru Crimeea. "Eram pregatiti sa murim"
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Inca din luna aprilie 2016, Putin a declarat oficial ca Statele Unite nu si-au respectat partea, spre deosebire de tara sa. Liderul de la Kremlin i-a acuzat atunci pe americani ca planuiesc sa stocheze materialul nuclear in asa fel incat sa poata fi reprocesat pentru a fi folosit la producerea de arme atomice.

Citeste si: Rusia, tara slaba cu arme nucleare puternice. Cat de mare este riscul unui razboi atomic care sa afecteze Romania

Expertii estimeaza ca Rusia dispune de un stoc de plutoniu cu destinatie militara mai mare decat Statele Unite – 128 de tone fata de numai 90 ale americanilor. Teoretic, insa, rusii au inchis inca din 2010 ultima fabrica ce producea plutoniu cu destinatie militara.

Vladimir Putin conditioneaza acum relarea acordului de ridicarea sanctiunilor impuse tarii sale urmata de plata unor compensatii corespunzatoare, de anularea Legii Magnitki si, mai important pentru noi, de reucerea „infrastructurii militare si a numarului de soldati americani din tarile NATO care s-au alaturat Aliantei dupa 1 septembrie 2000” - data la care a fost semnat acordul privind plutoniul. Mai precis, este vorba despre Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia, Slovenia, Romania si Bulgaria si despre instalatii militare ca sistemul de aparare anti-racheta de la Deveselu.

In preambulul legii semnate de Putin se precizeaza ca „sub pretextul crizei din Ucraina a existat o consolidare a prezentei militare NATO in Europa de Est, inclusiv in Statele care au intrat in Alianta dupa 2000” . In documentul oficial vorbeste despre centrele de comanda si control ale NATO, inclusiv cel din Romania. Acesta a fost activat pe 1 septembrie 2015.

Secretarul adjunct al Consiliului de Securitate de la Moscova, Evgheni Lukianov, avertiza atunci ca „Romania devine automat o potentiala tinta". Principalul motiv invocat de oficialul de la Kremlin era amplasarea pe teritoriul tarii noastre a scutului de la Deveselu. „Aceste sisteme de rachete se concentreaza impotriva fortelor noastre nucleare strategice”, spunea atunci Lukianov.

Radu Pirca

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
O banda ucraineana voia sa aduca in Romania materiale folosite la producerea armelor NUCLEARE.
O banda ucraineana voia sa aduca in Romania materiale folosite la producerea armelor NUCLEARE. "Presedintele a fost informat"

Doi cetateni ucraineni au incercat sa introduca in tara noastra prin contrabanda materiale radioactive extrem de periculoase.
 

Putin sustine ca Rusia era pregatita sa-si puna armamentul nuclear in alerta pentru Crimeea.
Putin sustine ca Rusia era pregatita sa-si puna armamentul nuclear in alerta pentru Crimeea. "Eram pregatiti sa murim"

Rusia era pregatita sa-si puna armamentul nuclear in alerta in timpul tensiunilor de anul trecut din Peninsula ucraineana Crimeea, in contextul indepartarii de la putere a fostului presedinte prorus Ianukovici, a declarat Vladimir Putin, relateaza AP.

Criza in Ucraina. Oficial NATO: Rusia ar putea ataca un stat estic membru al Aliantei, cu riscul unui conflict NUCLEAR
Criza in Ucraina. Oficial NATO: Rusia ar putea ataca un stat estic membru al Aliantei, cu riscul unui conflict NUCLEAR

Rusia ar putea lansa un atac conventional asupra unui stat est-european membru al NATO, o situatie care ar genera un conflict strategic, cu risc de confruntare nucleara, avertizeaza generalul britanic Adrian Bradshaw.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.