Povestea unui asasin international. Cine este Vitalie Proca, arestat de romani si interogat de Scotland Yard. FOTO&VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

Cetateanul moldovean acuzat ca a impuscat un tanar in plina strada in 2012 ar putea fi de fapt un ucigas profesionist. Asta sustine Evening Standard, conform caruia Scotland Yard ar fi trimis detectivi in Romania ca sa-l interogheze

Potrivit procurorilor romani care se ocupa de caz, in 26 noiembrie 2012, pe o strada din cartierul bucurestean Vitan, Vitalie Proca l-a impuscat in cap si in piept pe Razvan Isaila, un tanar de 26 de ani, pe care l-a confundat cu un interlop. Tanarul a supravietuit, dar si atentatorul a scapat. Pe atunci nu se stia mare lucru despre Proca, afara de faptul ca este cetatean al republicii Moldova.

Intre timp s-a descoperit insa ca Vitalie Proca nu ar fi fost la prima actiune de acest gen. Pe 20 martie 2012, omul de afaceri rus Gherman Gorbuntov a fost impuscat in plina strada in Canary Wharf, unul din centrele financiare ale Londrei. Si in acest caz victima a scapat cu viata iar atentatorul nu a fost prins. Iar politia britanica il banuieste tot pe cetateanul moldovean ca ar fi autorul.

Cum a ajuns Vitalie Proca din centrul Londrei pe o straduta din Vitan? Asta se intreaba si cei anchetatorii Scotland Yard. Raspunsurile sunt in Romania, unde se afla din noiembrie, Vitalie Proca, in arestul autoritatilor. Si asta deoarece se pare ca in acest caz Politia Romana a fost mai eficienta ca Scotland Yard.

Citește și
prohova
Trei crime in 30 de ani. La doi ani dupa ce a iesit din puscarie, un barbat din Prahova si-a ucis nepotul
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Doua atentate esuate
Povestea a inceput pe 20 martie 2012, cand Gherman Gorbuntov dadea sa intre in scara blocului de lux in care locuia, pe Strada Byng din Londra. Un barbat cu fata acoperita a aparut brusc in spatele lui Gorbuntov. A scos un pistol Makarov semi-automat cu amortizor. Apoi a tras 6 focuri direct in Gorbuntov. Nimeni nu a vazut nimic. Desi a fost impuscat in piept si in abdomen, Gorbuntov a supravietuit. „Era o zi obisnuita, pe la 8 seara ma intorceam acasa. Tastam codul la interfon si cand am ajuns la a treia cifre am simti deodata o durere ingrozitoare in burta si apoi inca una si apoi inca una”, a povestit apoi omul de afaceri. Faptasul nu a fost prins, dar ulterior politia a gasit inregistrari pe camerele de luat vederi.

Opt luni mai tarziu, un scenariu similar pe strada Ion Mortun din cartierul bucurestean Vitan. Razvan Isaila, angajatul unei firme de termopane, parcheaza in spatele unui bloc. Inainte sa apuce sa coboare din masina, un alt autoturism opreste langa el. Un individ inarmat cu un AK47 descarca un incarcator intreg in Isaila. Acesta supravietuieste. Tragatorul isi da seama ca victima a scapat. Coboara din masina cu un pistol Makarov in mana. Trage mai multe focuri prin geamul portierei dreapta. Convins ca victima nu mai traieste, pleaca apoi in graba.

Aparent, doua cazuri diferite, unite doar de brutalitatea atacului si de lipsa unei explicatii pentru atentat. Anchetatorii Politiei Romane si cei ai Scotland Yard au ajuns insa la concluzia ca sunt opera aceluiasi om, mai ales ca Proca pare sa apara pe inregistrarea camerelor video din statia de metrou Canary Wharf in seara atentatului.

Dar de ce ar fi tras Vitalie Proca intr-un bancher rus stabilit la Londra si intr-un instalator de termopane din Romania? Biografiile protagonistilor acestui caz explica legatura intre cele doua atacuri.

Proca: ucigas la 17 ani
Vitalie Proca s-a nascut intr-un satuc din Republica Moldova. La 17 ani, impreuna cu trei complici, a intrat cu forta intr-o casa din satul Magdacesti unde erau trei femei. Pe doua le-au batut cu rangi de fier ca sa spuna unde isi ascund banii pana cand le-au ucis. Pe a treia au ars-o cu fierul de calcat. A scapat doar pentru ca si-a pierdut cunostinta si au crezut-o moarta.

A fost prins si a facut 12 ani dintr-o pedeapsa initiala de inchisoare pe viata. In inchisoare a comis 50 de abateri, dintre care o duzina de tentative de evadare. De ce a fost eliberat conditionat nu e clar, dat fiind ca legal nu exista niciun motiv. Presa de peste Prut sustine ca s-ar fi bucurat de protectia unui politician foarte sus-pus, care provine din satul Pitusca, unde a copilarit si Proca.

Ipoteza ar fi confirmata si de faptul ca, la scurt timp dupa eliberare, Proca a obtinut legal un pasaport international, ceea ce in mod normal era imposibil pentru un eliberat conditionat. Pasaport pe care apoi l-a folosit pentru a face diferite calatorii misterioase in afara tarii, inclusiv cea in care se presupune ca l-a impuscat pe Gorbuntov, intorcandu-se apoi prin Italia, ca sa i se piarda urma.

Portretul liderului interlop care l-a adus pe Proca in Romania. Nicu Patron, hot in lege

Gorbuntov, „bancherul la negru”
Gherman Gorbuntov este unul dintre numerosii oamenii de afaceri rusi controversati care au cautat azil politic in tari occidentale. Afacerile sale s-au extins inclusiv in Republica Moldova, patria natala a lui Vitalie Proca, unde Gorbuntov detinea Universalbank, o institutie ale carei activitati generau suficienta neincredere pentru ca Banca Nationala a Moldovei sa decida in cele din urma inchiderea sa. Insa inainte de inchidere Gorbuntov pierduse controlul Universalbank in urma a ceea ce el a numit un „atac raider”, adica un jaf acoperit cu acte, in jargonul de peste Prut. In spatele „atacului raider” ar fi stat un personaj sus-pus in lumea politica si de afaceri, acelasi acuzat si ca l-ar fi ajutat pe Proca.

Dupa preluare, noul actionar majoritara anuntat ca Gorbuntov folosea banca pentru a spala zilnic milioane de dolari iar la scurt timp dupa aceasta autoritatile de la Chisinau l-au dat pe Gorbuntov in urmarire generala. Asa i-a iesit si supranumele de „bancher la negru”. A urmat apoi atentatul, in urma caruia Gorbuntov a fost pus sub protectia politiei britanice. Ceea ce nu a impiedicat procuratura din Moldova sa ceara extradarea lui iar pe noul patron al falimentarei Universalbank, sa ofere jumatate de milion de dolari oricui il aduce pe Gorbuntov in Republica Moldova. Nu-i de mirare ca Gorbuntov traieste intr-o ascunzatoare secreta, cu linie directa la politia engleza si pazit de fosti soldati din unitatile de elita Gurkha ale armatei britanice, care il protejeaza si pe printul Harry.

Existau motive pentru ca macar o persoana sa-si doreasca disparitia lui Gorbuntov. Dar de ce ar fi vrut cineva sa-l lichideze pe Razvan Isaila de la firme de termopane?

Isaila: victima unei coincidente
Simplu: pentru ca acesta luase masina sefei lui, care printr-o coincidenta era aceeasi model si avea un numar de inmatriculare similar cu autoturismul unui interlop din Romania. Potrivit anchetatorilor romani, rivalii acestuia i-ar fi comandat lui Proca asasinatul, stiind ca e un profesionist, insa moldoveanul a gresit tinta.

Dupa atentatul din Romania, Proca a fugit in Moldova iar de aici in Rusia, unde a fost arestat chiar pe aeroportul din Moscova, fiind dat in urmarire generala prin Interpol. Desi era cautat atat de romani cat si de britanici, rusii ni l-au extradat noua, o premiera, se pare, deoarece autoritatile de la Moscova nu fac in general astfel de gesturi. Si mai ales, nu pentru englezi, dupa scandalul international generat de cererea de extradare a suspectilor in cazul asasinarii lui Alexandr Litvinenko, cerere pe care Vladimir Putin a declarat-o o dovada de „mentalitate coloniala stupida”.

Povestea completa a extradarii lui Vitalie Proca

Proca, protejat de rusi?
Asa ca anchetatorii de la Scotland Yard, care au atat probe ADN cat si amprente de pe armele folopsite in atentatul de la Londra, au venit acum la Bucuresti, potrivit Evening Standard, ca sa stabileasca daca Proca este cel care l-a impuscat pe Gorbuntov. „Colaboram cu romanii, dar e prea devreme pentru a discuta despre extradare”, declara pentru presa britanica inspectorul sef Russell Taylor, care spera ca si rusii se vor implica in ancheta.

Gorbuntov sustine insa ca „rusii l-au extradat pe Proca cu conditia ca acesta sa nu discute niciodata cu anchetatorii englezi” si ca exista o intelegere intre autoritatile de la Bucuresti si Moscova pentru ca Proca sa nu ia contact cu Scotland Yard. Pe de alta parte, afirmatiile lui Gorbuntov legate de tentativa de asasinat asupra sa au fost deseori contradictorii – l-a identificat pe Vitalie Proca, dar in acelasi timp a dat vina pe un fost asociat al sau de afaceri si pe „apropiati ai presedintelui Putin

Oricum ar fi, in clipa de fata Proca este primul suspect si pentru atentatul de la Londra. Daca asa stau lucrurile – si momentan probele inclina in aceasta directie – avem trista onoare de a fi tara care a prins un asasin international.

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
Suspectul de crima din Targu Mures ramane in arest
Suspectul de crima din Targu Mures ramane in arest

Doar zece minute le-a luat in aceasta dimineata judecatorilor de la Curtea de Apel Targu Mures, sa respinga recursul formulat de tanarul de 29 de ani, care a fost arestat ieri pentru uciderea fostei sale iubite.

Trei crime in 30 de ani. La doi ani dupa ce a iesit din puscarie, un barbat din Prahova si-a ucis nepotul
Trei crime in 30 de ani. La doi ani dupa ce a iesit din puscarie, un barbat din Prahova si-a ucis nepotul

Trei crime din Prahova au acelasi autor, un barbat de 70 de ani. Batranul, care a executat doua pedepse pentru omor, este acuzat acum ca si-a ucis nepotul.

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”
Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va negocia cu acesta pentru retragerea din cursa electorală.