Parisul, ingrijorat de soarta studentilor francezi din Romania. La Cluj, "exista riscul sinuciderilor in cascada"

tanara trista la geama aburit

Doua sinucideri aproape identice in randul studentilor francezi de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj au declansat o dezbatere aprinsa la Paris

Margaux si Lucille, doua studente franceze, de aceeasi varsta si in acelasi an la Medicina, s-au sinucis in luna martie la Cluj aruncandu-se in gol. Trecute rapid cu vederea in Romania, cele doua cazuri, ce au avut loc la trei saptamani distanta una de cealalta, sunt privite in Franta drept semne ale unui rau mult mai amplu ce ar putea sa se extinda. Unul dintre anchetatorii trimisi de guvernul de la Paris vorbeste chiar despre riscul „sinuciderilor in cascada”. Cum s-a ajuns aici?

Invazia medicinistilor francezi
Ne intoarcem cu cinci ani in urma, in primavara lui 2010, cand cotidianul francez „Le Point” scria despre un exod al celor picati la medicina catre tara noastra – principala vizata fiind Universitatea din Cluj, care avea de zece ani o sectie francofona de medicina, farmacie si chirurgie dentara. Si asta fiindca, dupa intrarea in UE, diploma obtinuta in Romania esra recunoscuta in toata Uniunea Europeana.

Reprezentantii Consiliului Ordinului Medicilor din Franta condamnau pe atunci aceasta practica, vorbind chiar despre discriminarea celorlalti studenti francezi care isi termina studiile in tara natala. Spre deosebire de Romania, in Franta, numarul celor care ajung in anul II la facultatile de medicina, farmacie si stomatologie este limitat prin lege, astfel incat concurenta este foarte dura: sunt 55.000 de candidati pe 7.500 de locuri.

Citește și
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

„Mascarada” transformata in tragedie
In plus, membrii Consiliului Ordinului Medical descriau in 2010 calitatea invatamantului superior romanesc in domeniul medical "mascarada", spunand ca la Cluj niciun francez nu a ramas repetent. Acuzatii respinse insa de studenti, care sustin ca examenele sunt la fel de grele, numai ca in Romania nu exista o limitare a numarului de medicinisti, ca in Franta.

Intre timp, nemultumirea sefilor corpului medical din Franta s-a materializat, se pare, intr-o adevarata discriminare la adresa celor care studiaza in Romania, mai ales ca anul acesta primele promotii revin in patrie si ar trebui sa se integreze in sistemul medical francez. Cel putin, aceasta este perceptia studentilor francezi de la Cluj, dezvaluita de o ancheta comandata de guvernul de la Paris dupa cele doua sinucideri din martie. Psihologul Pascal Pannetier, trimis de celula de criza constituita pentru rezolvarea acestei situatii, a dezvaluit pentru „Le Monde” ca raul are proportii ample.

Respinsi de statul francez
La Cluj, spune Pannetier, „exista o situatie de risc, in care se poate ajunge la sinucideri in cascada. Studentii au o parere foarte proasta despre ei insisi, din cauza esecului suferit in Franta. Exista si un fenomen de izolare a tinerilor”. Tatal uneia dintre fetele care s-au sinucis a descoperit, cu stupoare, in cursul unei intalniri cu colegii acesteia, ca sunt cateva sute cei care se plang de aceleasi probleme care au determinat-o pe tanara de 24 de ani sa isi ia viata.

Margaux mi-a spus ca se simte respinsa de statul francez”, a declarat parintele indurerat. „Ne-a lasat o scrisoare in care explica ca prefera sa traiasca in alta parte decat sa supravietuiasca in Franta si ca nu vede cum ar putea ajunge medic”. Iar numarul cazurilor risca sa se inmulteasca: pe langa cele doua sinucideri, in aceeasi perioada s-au mai inregistrat alte doua tentative.

Pe scurt, o noua tragedie pare mai degraba iminenta printre cei 1.000 de studenti francezi din Cluj. Guvernul de la Paris cauta solutii, dar pana acum acestea se limiteaza la proiecte de dialog cu tinerii – pentru care viitorul, la intoarcerea din Romania, nu suna deloc bine.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Milionarul român care a făcut afaceri cu un dictator african. Legătura cu Elena Udrea
Milionarul român care a făcut afaceri cu un dictator african. Legătura cu Elena Udrea

Campania "Africa, pământ românesc" ajunge în vestul continentului negru, în Gambia.

Românul supranumit
Românul supranumit "Împăratul resurselor din Africa de Vest", cu afaceri de miliarde de $

Campania ''Africa, pământ românesc'' continuă cu un nou episod în care vorbim despre corupție.

Ce urmează după respingerea Rovanei Plumb. Procedura este fără precedent în istoria UE
Ce urmează după respingerea Rovanei Plumb. Procedura este fără precedent în istoria UE

Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen se confruntă cu prima sa provocare chiar înainte de a-şi începe mandatul, după ce comisarii desemnaţi de România şi Ungaria au fost respinşi de Comisia juridică a Parlamentului European.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.