Marturii din lagarul Coreei: "Cand am inceput sa sap, am vazut 4 randuri de cadavre si oase umane"

Coreea de Nord

Shin Dong-Hyuk s-a nascut in lagarul de munca construit de comunistii din Coreea de Nord. El nu a simtit nicio remuscare dupa ce i-a raportat pe mama si fratele sau, care incercau sa evadeze.

Cei doi au fost executati prin impuscare, insa baiatul de 14 ani sustine ca nu are nicio vina. El este unul dintre foarte putinii copii care s-au nascut in interiorul lagarului politic si spune ca acest concept al familiei, care exista in toata lumea, nu se aplica si in Lagarul nr.14.

"Niciodata nu am simtit acest tip de atasament si dragoste pe care oamenii din afara lagarului il impartasesc cu semenii lor. Asa ca, pentru mine, ei erau doar niste infractori, la fel ca multi altii din acest lagar", a povestit baiatul pentru CNN.

Insa altii, ca Shin, au incercat sa scape din lagarul politic sau de munca fortata din Coreea de Nord si au supravietuit, astfel incat sa povesteasca despre foamea la care erau supusi, tortura, tradarile si executiile. Asa ca multi dintre detinuti au aflat ca se poate trai si fara foamete si fara sa fie batuti. Pana acum, multe povesti despre oameni care au muncit pana la moarte in lagare au ajuns sa fie cunoscute, ingrozind opinia publica internationala. Insa autoritatile de la Phenian refuza in continuare sa recunoasca existenta acestor atrocitati.

Guvernul Coreei de Sud incearca pentru prima data sa inocmeasca un dosar oficial al acestor orori, adunand toate declaratiile celor care au scapat din acel iad comunist, inclusiv Shin, care a evadat in 2004.

Citește și
Coreea de Nord
Tara cu viitor cenusiu si amenintarea ca Seulul va deveni "cenusa". SUA: "Sa-si hraneasca poporul"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Pana acum, a fost scris un raport de 281 de pagini de catre Comisia Nationala a Drepturilor Omului din Coreea, bazat de marturiile celor 278 de dezertori. In document se afla si numele paznicilor care i-au torturat sau care au executat detinuti.

"Am considerat de cuviinta sa adunam sistematic exemplele de incalcare a drepturilor omului, care vor putea fi folosite ca date preliminarii pentru acodarea de compensatii de catre statul respectiv, dupa unificarea celor doua tari. De asemenea, ar putea fi un factor psihologic de presiune asupra oficialilor Coreei de Nord, care vor vedea aceste date.", a declarat Lee Young Ken, directorul acestui departamentului Coreea de Nord al acestei Comisii, citat de CNN.

Amnesty International este de parere ca peste 200.000 de prizonieri sunt tinuti "in conditii groaznice in sase lagare politice" din Coreea de Nord. Aceste inchisori au fost folosite de dinastia Kim de foarte multi ani pentru a-i distruge pe disidentii politici.

Unul dintre acesti detinuti, care s-a recomandat doar cu numele de Kim, deoarece familia sa se afla inca in Coreea de Nord, a povestit pentru CNN ca fostii sai colegi de celule se confrunta cu o moarte inceata si dureroasa. El a fost condamnat la un an si jumatate de inchisoare dupa ce a fost prins incercand sa treaca granita catre China.

"Ni se dadeau 120 de grame de porumb mucegait pentru hrana de o zi. Multi dintre detinutii care primisera aceeasi pedeapsa ca mine nu au supravietuit si au murit de foame", spune el.

Kim povesteste ca a vazut cum multi dintre colegii sai de detentie mureau si erau ingropati intr-un deal din apropiere. Era singurul deal, spune el, unde florile cresteau foarte bine, din cauza numarului mare de morti ingropati acolo. "Cand m-am dus sa-l ingrop pe prietenul meu, am vazut ca groapa era prea mica. Cand am intrebat de ce, paznicul mi-a zis ca nu mai este loc in pamant ca sa faca o groapa mai mare. Cand am inceput sa sap cu lopata mea, am vazut patru randuri de cadavre si oase umane".

Kang Chol-Hwan este un alt fost detinut, care a stat 10 ani in inchisoare. Acum este jurnalist in Coreea de Sud. A fost trimis in inchisoare de la varsta de 9 ani, dupa ce bunicul sau a cazut in dizgratia regimului comunist si isi aduce aminte cum era sa moara de trei ori in lagar, din cauza malnutritiei si a exploatarii fizice. Ca sa supravietuiasca, a mancat soareci, insecte si iarba.

"Era ca in lagarul de concentrare al lui Hitler la Auschwitz, dar nu atat de mare si diferit in ceea ce priveste modul de ucidere a detinutilor. Hitler ii gaza pe prizonieri, dar Kim Jong-il le sugea vietile prin infometare si munca fortata.", a declarat Kang.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Coreea de Nord a sters un sat de pe harta pentru o baza de rachete cu raza lunga de actiune
Coreea de Nord a sters un sat de pe harta pentru o baza de rachete cu raza lunga de actiune

Coreea de Nord e aproape de a finaliza constructia unei baze militare dotate cu rachete cu raza lunga de actiune.

Tara cu viitor cenusiu si amenintarea ca Seulul va deveni
Tara cu viitor cenusiu si amenintarea ca Seulul va deveni "cenusa". SUA: "Sa-si hraneasca poporul"

Casa Alba a prevenit luni Coreea de Nord ca atitudinea sa beligeranta nu o ajuta sa puna capat izolarii sale pe scena internationala, nici sa isi hraneasca poporul, dupa ce armata de la Phenian a amenintat ca va transforma parti din Seul in "cenusa".

Inchisi pentru ca au cantat. Aproape 200.000 de oameni sunt prizonieri politici in Coreea de Nord
Inchisi pentru ca au cantat. Aproape 200.000 de oameni sunt prizonieri politici in Coreea de Nord

Statele Unite au somat marti Coreea de Nord sa respecte drepturile cetatenilor sai, dintre care mai multe sute de mii sunt prizonieri in sistemul penitenciar al regimului de la Phenian.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.