ACUM, pe ProTv News, la "Romania, te iubesc": efectele unui esec de un miliard de euro
Duminica, incepe un nou sezon al emisiunii "Romania, te iubesc" si veti putea descoperi efectele celui mai mare esec al Epocii de Aur: complexul de la Anina.
Emisiunea "Romania, te iubesc" poate fi urmarita LIVE pe ProTv, ProTv NEWS si pe m.stirileprotv.ro, de pe orice device care este conectat la internet.
Emisiunea "Romania, te iubesc" poate fi urmarita INTEGRAL, pe VOYO.RO
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Acolo, oamenii traiesc fara curent electric, desi locul trebuia sa alimenteze cu energie tot vestul tarii.
E aproape miezul noptii si la Anina, intr-un bloc mizer dintr-o colonie muncitoreasca, e lumina la un singur apartament. Ii gasim pe cativa dintre muncitorii care in anii 80 traiau pe picior mare.
"Am avut 1.300 de lei cand m-am angajat si am ajuns pana am avut 11, 12 mii. Eram platit in functie de realizari. La 22 de ani, sub 8 mii de lei nu aveam salariu", spune Jean Ciobanu
Era super, pentru ca oamenii au lucrat la Termocentreala Anina, unul dintre cele mai mari proiecte industriale din vestul tarii. Muntii Carasului ascund multe comori dar si un veritabil muzeu al esecului din Epoca de Aur.
Praful de acum era pe atunci poleiala unei Epoci de Aur in care sotii Ceausescu construiau proiecte marete in care-si oglindeau vanitatea.
Termocentrala Anina, unul din proiectele lor de suflet, nu a functionat desi a inghitit peste un miliard de dolari. Proiectul era in anii '70 exemplul tipic al oazei de bunastare cladita pe picioare de lut. De la inceput au pornit cu stangul, iar duminica aflati de ce, cand ii veti cunoaste si pe cei care s-au ocupat de acest santier.
"Geologii stiau ca exista aici niste sisturi. Aceste sisturi nu erau insa studiate din punct de vedere ale caracteristicilor de producere a energiei electrice", spune Nicolae Manescu, fost ministru al Energiei.
Un monstru metalic care doar dadea bine in fotografii a fost ridicat langa un zacamant de sisturi bituminoase, ca sa muste din roci pentru a produce energie electrica.
Ca sa intelegem cat de important era proiectul, pentru lucrare a fost trasa o conducta prin munti. 45 de km, in doar 3 luni.
Au fost adusi muncitori din toata tara, iar locul devenise un El Dorado pentru romanii dornici de castiguri mari. O oaza candva de bunastare este acum o enclava a supravietuirii.
Il veti cunoaste pe romanul care locuieste singur in ...16 blocuri.
Exista un loc in Romania unde tavalugul industrializarii excesive s-a impotmolit. Un versant ciuntit, o uzina in colaps, o colonie si un cartier cu zeci de blocuri in ruina contureaza o viziune gresita. Intreaga poveste, duminica, la "Romania, te iubesc".