CNN: Protestele din China fata de cenzura impusa de comunisti - un test pentru noul lider Xi Jinping

Xi Jinping

Jaime FlorCruz, editorialist la CNN, scrie despre protestele jurnalistilor din China fata de cenzura Partidului Comunist. El este de parere ca aceste manifestari reprezinta un test pentru noul lider, Xi Jinping.

Nota redactiei CNN: Jaime FlorCruz a trait si a lucrat in China din 1971. El a studiiat istoria Chinei la Universitatea Peking (1977-1981) si a fost corespondentul TIME Magazine la Beijing si sef al acestei filiale (1982-2000). El are o rubrica permanenta la CNN, "China lui Jaime", in care scrie despre societatea si politicile chineze.

In aceasta saptamana, spatiile de recomandari de pe site-urile de socializare chineze nu au aratat nimic deosebit, daca nu te uitai cu atentie - scrie Jaime FlorCruz pentru CNN. Pe platforma de social media Sohu Weibo, de exemplu, caracterele de pe prima pagina fusesera aranjate astfel incat sa se poate citi "Rezista, Southern Weekly", insa numai pe verticala, de sus in jos. Un alt site, 163.com, isi structurase prima pagina in asa fel incat primul caracter din topul celor sase randuri sa formeze cuvintele "Hai Southern Weekly!"

Toate aceste mesaje vizau valul de furie care a izbucnit in aceasta saptamana din cauza cenzurii guvernamentale la adresa publicatiei chineze Southern Weekly, un ziar care isi are redactia in sudul provinciei Guangzhou. Timp de doua zile, jurnalistii acestei publicatii, dar si sute de suporteri au protestat in fata redactiei, cerand libertate de expresie si condamnand cenzura.

Citește și
camera
Un spital din China a inaugurat "camere pentru sex", dedicate pacientilor care vor sa conceapa
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”
"Este un atac si o incercare de suprimare a libertatii presei, iar oamenii au dreptul sa cunoasca adevarul. Nu este drept." a spus un protestatar, care a dorit sa ramana anonim, citat de CNN. "Am vebit pana aici ca sa arat ca cei de la Southern Weekly nu sunt singuri.", a spus alt manifestant.

Cei mai tineri dintre ei aveau flori, ca un simbol al durerii, in timp ce o femeie a venit cu o masca de plastic pe chip, pe care se aflau desenate caractere chinezesti. Ea a explicat ca este vorba despre "biyantao", adica un prezervativ contra vorbirii. Ei au cerut demiterea lui Tuo Zhen, seful departamentului de propaganda din cadrul Partidului Comunist Chinez al provinciei Guangdong.

Protestele de acest gen se organizeaza extrem de rar in China si reprezinta un test pentru noul presedinte al Partidului Comunist, Xi Jinping, care abia a inceput sa-si defineasca agenda de actiuni din perioada urmatoare, din postura de lider al unei tari mari. Protestele reprezinta inclusiv o dilema serioasa pentru Partidul Comunist, aflat in era retelelor de socalizare a si a blogurilor.

Totul a inceput cu o postare pe Weibo (varianta chineza a Twitter-ului) in care era criticat Departamentul de Propaganda din provincia Guangdong pentru ca a modificat editorialul ziarului, scris cu ocazia Anului Nou. De altfel, cei de la cenzura au adaugat si un text propriu, care continea greseli. Imediat, retelele de social media au fost invadate de mesaje de sustinere la adresa ziarului Southern Weekly si de codamnare a cenzurii comuniste chineze.

Folosind crizanteme si coli A4 pe care au scris mesaje impotriva cenzurii, protestatarii au cerut sefului cu propaganda sa demisioneze. Nemultumirile lor au fost generate si de controlul manifestat de comunistii chinezi asupra platformei de microblogging a site-ului ziarului. "Vrem libertatea presei, constitutionalitate si democratie", este unul dintre sloganurile afisate de jurnalistii protestatari.

Potrivit Mediafax, care citeaza BBC News, fortele de ordine nu au intervenit in protest, insa imaginile postate pe site-ul de socializare Twitter au aratat cativa ofiteri de politie care fotografiau multimea. Martin Patience, corespondent BBC la Beijing, considera ca Southern Weekly este "probabil cel mai respectabil ziar din tara, renumit pentru investigatiile sale de mare impact si pentru modul in care testeaza limitele libertatii de exprimare".

Mai mult, in doua scrisori deschise, semnate de 35 de membri proeminenti ai fostei conduceri a ziarului si de 50 de jurnalisti interni, se aminteste in repetate randuri de "cruda" imixtiune. Duminica noapte, intr-un mesaj postat pe blogul oficial al ziarului, semnat dupa toate aparentele si de senior editorii publicatiei, a fost negat faptul ca editorialul a fost cenzurat, precizandu-se ca "zvonurile care circula online sunt false". Ulterior, conducerea ziarului a negat ca ar fi semnatara postarii de pe blog.

In acest context, luni dimineata, peste 100 de jurnalisti de la Southern Weekly au declansat greva, nemultumiti de faptul ca "ziarul se afla sub presiunea autoritatilor".

Presa din China este tinuta sub supraveghere de Departamentele de Propaganda care schimba adeseori continutul materialului editorial pentru a-l alinia la doctrina de partid.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Asasinii online, ultima moda in China pentru tratarea dependentei de jocuri
Asasinii online, ultima moda in China pentru tratarea dependentei de jocuri

Pentru a opri dependenta de jocuri a fiului sau, un barbat din China a angajat un criminal virtual.

Un spital din China a inaugurat
Un spital din China a inaugurat "camere pentru sex", dedicate pacientilor care vor sa conceapa

Cu un baldachin rotund, decoratii roz si atmosfera intunecata, aceasta camera seamana mai mult cu una de hotel, frecventata de cupluri in cautare de distractie.

Xi Jinping i-a luat locul lui Hu Jintao. Cine este cel care va CONDUCE China in urmatorii 10 ani
Xi Jinping i-a luat locul lui Hu Jintao. Cine este cel care va CONDUCE China in urmatorii 10 ani

Xi Jinping a fost ales joi la conducerea Partidului Comunist Chinez, urmand sa devina in martie presedintele Chinei pentru urmatorii zece ani, el fiind primul lider nascut dupa instaurarea regimului fondat de catre Mao, in 1949.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.