Ce inseamna camerele sterile pentru copiii bolnavi de cancer de la Marie Curie. Durerea lor, vazuta prin ochii Sabinei
Grav bolnavi de cancer, 30 de copilasi internati in sectia de oncologie a spitalului Marie Curie sunt nevoiti sa duca luni de zile suferinta, inghesuiti in saloane si cu o singura toaleta la dispozitie.
Spitalul, construit in anii '80, este imposibil de modificat pentru a le oferi micutilor un mediu steril si conditii decente. Asa ca voluntarii de la Asociatia Daruieste Viata au pornit o campanie, in coloborare cu Stirile ProTV, prin care indeamna companiile din Romania sa redirectioneze acum, la sfarsit de an, 20 la suta din impozitul pe profit in Bursadefericire.ro. Cu banii stransi, se va construi o clinica noua de oncologie.
De pe patul spitalului Sabina canta. Despre Craciun. Un craciun pe care il va petrece tot aici. Locul in care lupta de cateva luni. Vrea sa ajunga cantareata de opera. Rezemata de un perete, mama asculta. Pana acum a fost la 3 concursuri. Si avea multe planuri dar totul s-a oprit intr-o zi cand au ajuns la un control din cauza unor dureri la un picior.
"Foarte greu a fost momentul in care au zis ca trebuie sa ii explic ce are. Dar n-am stiut cum sa incep discutia asta. Ca atare a inceput-o ea. Pentru ca in momentul in care a parasit sectia de pediatrie si a intrat la oncologie a stiut. A asteptat sa plece toata lumea si a intrebat: am cancer?", povesteste mama Sabinei.
Acum se fac 3 luni de cand sta in acest pat, urmeaza tratament dupa tratament, cure care ii fac viata un chin. Aici invata, aici isi da tezele si isi vede mai departe de scoala. Stie fiecare coltisor din salonul asta. Si ar schimba totul.
Aici, atunci cand ploua, apa intra in salon. In sectia de oncologie a Spitalului Marie Curie sunt 31 de copii. Pentru ca au imunitatea la pamant, multi dintre ei ar trebui sa stea izolati in camere sterile pentru a fi protejati de microbi si alte boli.
"E nevoie de absolut orice. In primul rand e nevoie de acele camere septice. Romanii nostri pleaca si dau bani in strainatate pentru camerele septice. Banii astia ar trebui sa ramana in tara...si sa se construiasca aici si sa mearga sistemul cum trebuie. Pentru ca sistemul nu merge cum trebuie", mai spune mama Sabinei.
La Spitalul Marie Curie nu exita camere sterile. Locuri in care copii sunt izolati atunci au imunitatea scazuta. Voluntarii asociatiei Daruieste Viata vor construi 4 asfel de camere in clinica pe care o vor ridica in curtea spitalului.
"Avem nevoie de sustinerea companiilor care conform codului fiscal au posibilitatea sa redirectioneze 20 la suta din impozitul pe profit aferent anului fiscal 2015 printr-o procedura extrem de simpla. Este suficient sa semneze un contract de sponsorizare cu asociatia si sa vireze suma respectiva pana la sfarsitul lunii decembrie, suma pe care o vor deduce”, explica Oana Gheorghiu, vicepresedinte Asociatia Daruieste Viata.
Redirectionare se poate face prin bursadefericire.ro, o platforma a asociatiei daruieste Viata. Pana acum, Asociatia a investit peste 4 milioane de euro in spitalale din Romania. Au fost construite 18 camere sterile, 2 centre pentru transplantul celulelor stem, un centru de radioterapie la Timisioara, a fost dotata o sala de operatii la Spitalul Universitar, a fost modernizata camera de garda de la Spitalul Fundeni. Si lista nu se termina aici. Impreuna putem sa crestem sansele de supravituire ale acestor copii si la sa le mai alinam din suferinta.