Lista bunurilor lui Videanu puse sub sechestru de DIICOT pentru acuzatii de subminare a economiei
Fostul ministru al economiei, Adriean Videanu, a inceput saptamana cu stangul.
Procurorii DIICOT i-au dat vestea ca de luni nu mai dispune de nimic din averea sa impresionanta care a fost pusa oficial sub sechestru.
Videanu este suspect in dosarul Romgaz, iar anchetatorii vor sa se asigure ca eventualul prejudiciu estimat la 130 de milioane de euro ar putea fi recuperat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cand a intrat in sediul DIICOT, Adriean Videanu stia ce-l asteapta, dar a incercat pe cat posibil sa nu para afectat.
Videanu a fost anunta oficial ca toata averea lui a fost pusa sub sechestru. Asta inseamna ca nu mai are voie sa vanda niciun bun.
Prin Ordonanţele din datele de 24 si 26 septembrie 2013, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator, pana la concurenta sumei de 277.000.000 lei, asupra urmatoarelor bunuri imobile apartinand invinuitului Videanu Adriean:
- un imobil situat in localitatea Snagov, judet Ilfov,
- 3 apartamente situate in municipiul Bucuresti,
- un apartament situat in localitatea Mamaia, judet Constanta.
(Sursa: Diicot)
Pana la sfarsitul procesului Videanu nu se mai poate bucura de banii depozitati in doua banci, de cele 66 de mii de actiuni detinute la trei companii, dar si de dividendele pe care ar fi trebuit sa le incaseze.
Adriean Videanu este oficial acuzat de subminarea exconomiei nationale si de complot in dosarul Romgaz, dupa ce ar fi initiat memorandumuri in guvern pentru ca firmele omului de afaceri ioan niculae sa primeasca gaze subventionate, desi acestea inregistrau datorii uriase. Fostul ministru al economiei sustine ca este nevinovat si ca ajutorul dat lui niculae tinea de oportunitatea guvernamentala.
In dosarul Romgaz, sunt deja urmarite penal 40 de persoane, inclusiv Ioan Niculae, iar pentru a incepe urmarirea penala implootriva actualului ministru al economiei Varujan Vosganian, procurorii diicot au nevoie de avizul DIICOT.
FILMUL EVENIMENTELOR DE LUNI, 30 SEPTEMBRIE
Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a fost luni la DIICOT, procurorii aducandu-i la cunostinta ca au pus sechestru pe bunurile acestuia, in dosarul in care este acuzat de complot si subminarea economiei nationale.
Procurorii l-au chemat luni pe Adriean Videanu la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) pentru a-i aduce la cunostinta ca i-au pus sub sechestru bunurile din declaratia de avere, aspect confirmat si de fostul ministru al Economiei, care a spus ca nu are conturi sau afaceri in strainatate.
Videanu a declarat, la iesirea de la DIICOT, ca este interesat sa ofere toate informatiile necesare anchetei si sa-i lamureasca pe procurori ca nu se face vinovat de acuzatiile aduse.
El a precizat ca urmeaza sa vada daca ancheta in acest caz ii afecteaza in vreun fel imaginea. Intrebat ce bunuri i-au fost puse sub sechestru, Videanu a spus ca este vorba despre conturile si imobilele ce se regasesc in declaratia sa de avere.
Videanu a precizat ca nu are alte conturi si bunuri in afara celor care apar in declaratia de avere si ca nu detine conturi sau afaceri in strainatate.
Procurorul general al Parchetului ICCJ a solicitat, in 2 septembrie, Senatului si, respectiv, sefului statului declansarea procedurilor pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale in cazul lui Varujan Vosganian si, respectiv, Adriean Videanu, pentru complot si subminarea economiei nationale. Presedintele Traian Basescu a transmis, in 8 septembrie, ministrului Justitiei cererea de urmarie penala pentru Adriean Videanu.
DIICOT a anuntat ca in 9 septembrie a fost inceputa urmarirea penala in cazul fostului ministru al Economiei Adriean Videanu, pentru complot si subminarea economiei nationale. Senatorii din Comisia juridica au inceput, in 18 septembrie, studierea materialului probatoriu trimis de Parchet in cazul lui Varujan Vosganian, acesta fiind chemat la Comisie in 1 octombrie.
Dosarul in care DIICOT a cerut aviz pentru inceperea urmaririi penale a lui Videanu si Vosganian este desprins din cel in care, in decembrie 2011, procurorii au inceput urmarirea penala in cazul a 40 de persoane cu functii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei si Agentia Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, pentru complot si subminarea economiei nationale.
Potrivit procurorilor, Varujan Vosganian si Adriean Videanu, in perioada in care au fost ministri ai Economiei, au aprobat si sustinut in Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele financiare ale lui Ioan Niculae si au folosit unitatea nationala de interes strategic SNGN Romgaz in interesul privat al SC Interagro SA, producand un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.
Procurorii DIICOT sustin ca SNGN Romgaz SA a livrat catre Interagro gaze naturale din productia proprie in valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei, respectiv aproximativ 500 de milioane de dolari, din care 270 de milioane de lei, respectiv 92 de milioane de dolari, reprezinta "valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal".
Demersul ministrilor Vosganian si Videanu s-a realizat in conditiile in care SC Interagro SA inregistra o datorie reprezentand aproximativ 70 la suta din bugetul anual al societatii nationale, au precizat procurorii.
Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a fost in 12 septembrie la DIICOT, procurorii aducandu-i la cunostinta ca este urmarit penal pentru complot si subminarea economiei nationale, in legatura cu favorizarea intereselor firmei Interagro, a lui Ioan Niculae.
Videanu declara ca, dupa discutia cu anchetatorii, ca a inteles ca are toate argumentele si probele necesare dovedirii nevinovatiei sale in acest dosar, pe care le va inmana procurorilor pe parcursul anchetei.