Ce au facut romanii de ziua poetului lor national. Premierul a sarbatorit-o pe Daciana, Iohannis a luat premiu, Firea a dat


Ultimul update: Duminica 18 Ianuarie 2015 07:23
Data publicarii: Joi 15 Ianuarie 2015 13:25
Categorie: Special
Omul care aduce cartea 26 februarie

 Ca de fiecare data, Eminescu are parte si in 2015 de atentie speciala timp o zi pe an. Zi in care retelele sociale se umplu de versuri luate cu copy-paste, dar si de lucruri mai insolite.

15 ianuarie: “Ziua lui Eminescu” sau, dupa moda noua, “Ziua Culturii Nationale”. Acel moment din an cand romanii scot de pe rafturile prafuite ale bibliotecii sau mai degraba de pe site-urile cu citate doua-trei versuri (eventual) ale lui Eminescu si le posteaza in retelele sociale. Un ritual repetat in fiecare an si de utilizatorii obisnuiti, dar mai ales de politicieni.

Daca anul trecut premierul Ponta uitase de ce Ziua Culturii Nationale pica tocmai pe 15 ianuarie, anul acesta nu doar ca si-a amintit legatura intre ZCN si Ziua lui Eminescu, ci a mai facut si o trimitere indirecta la atentatele de la Paris in postarea sa festiva. 

 

 

Ceea ce nu i-a impedicat pe unii dintre fanii premierului de pe Facebook sa il aduca cu picioarele pe pamant in comentariile la postarea sa: “dnle primnistru am si eu o hntrebaare fratemiu are 5 copii si el nu o primit alimente de la uniunea europeana ??? de ce oare nu o primit ?????” In plus, premierul a anuntat, tot pe FB, ca mai sarbatoreste azi si ziua sotiei sale, Daciana Sarbu

Presedintele Klaus Iohannis si-a facut si el datoria de a posta despre Eminescu, indemnandu-i, optimist, pe romani sa reciteasca macar un rand din opera acestuia. Optimist pentru ca a scris „recitim” si nu „citim”. Potrivit Evenimentului Zilei, presedintele ar fi luat si premiul „Festivalului Mihai Eminescu” din Mehedinti pentru autobiografia sa, „Pas cu pas”.

 

Celebra pentru activitatea sa in retele sociale, Maria Grapini nu s-a lasat mai prejos nici de Ziua Culturii Nationale. „Cred ca trebuie sa ne mandrim cu personalitatile Romaniei si sa le aducem aminte celor care blameaza Romania ,ca avem valori umane ,avem romani cu recunoastere internationala.Unul dintre romani este Eminescu a carei Opera a fost tradusa in multe limbi ale pamantului inclusiv in hindusa”, a comentat europarlamentarul, iar ceva mai tarziu a postat si din Tony Poptamas.

Dintre politicienii cu veleitati literare, Gabriela Firea a fost in juriul unui concurs de poezie, „Ce-ti doresc eu tie, Mihai Eminescu”. A castigat poezia „A sasea”, al carei autor a primit o tableta pentru versurile sale in care Eminescu se imbina armonios cu redistribuirea si asfixierea. Iata-le:
Sub acest inceput de
teama de aer
te respir Eminescule...
... pune-mi Pacea la loc
si nu uita, din cand in cand,
sa-mi amintesti,
in cea de-a sasea Scrisoare,
sa o redistribui
romanilor.

La Chisinau, liderii politici au plusat si au depus nu doar omagii online, ci si flori la bustul poetului. Nu e clar motivul, dat fiind ca pe 15 ianuarie aniversam nasterea sa, nu comemoram stingerea din viata. Potrivit presei locale, presedintele si premierul Moldovei si-au dovedit cunostintele despre Eminescu fredonand „Pe langa plopii fara sot”, probabil o compozitie muzicala mai putin cunoscuta a Poetului Nepereche. Iar primarul Chisinaului a declarat ca „Mihai Eminescu este o speranta ca se va face dreptate si pentru noi, cei din Republica Moldova”.

Si daca tot vorbim despre romanii aflati peste hotare, acestia au reusit sa-i aduca lui Eminescu un omagiu mult mai frumos decat politicienii: un clip in care zece copiii ai unor familii din diaspora recita „Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie” in zece orase ale lumii. Il puteti vedea aici, iar in cateva ore sau chiar minute, pe paginile de Facebook ale oamenilor politici romani.

In acest timp, pe retelele sociale s-au anuntat promotii la cartile lui Eminescu in magazinele online, au inceput sa (re)circule poeziile „porno” ale poetului nepereche si au aparut poze colorizate ale autorului Luceafarului.

 

De asemenea, pe Twitter  s-a descoperit ca exista un asteroid cu numele acestuia, pagina de Facebook Mihai Eminescu a ajuns la 370.000 de fani (fata de 260.000 cu un in urma) si Elena Gheorghe a lansat pe YouTube clipul Eminescu. 

Concluzia zilei pe Internet a tras-o insa un utilizator de Twitter: „O fi el mare poet si geniu national dar la Ziua lui Izabella sigur vor participa mai multi ca la Ziua lui Eminescu

Radu Pirca

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO