Cat de puternic poate fi un presedinte de Consiliu Judetean: a facut din burlacita, director de Colegiu National

cover liceu Irina Draghiea Drobeta

Exista locuri in Romania unde se poate intampla orice. De pilda, se poate ca o concurenta la un dating-show TV sa ajunga in fruntea unei institutii de invatamant de prestigiu.

S-a intamplat in Mehedinti, acolo unde procurorii DNA au batut in ultimele zile la usa multor notabili din judet, in frunte cu insusi presedintele Consiliului Judetean, Adrian Duicu. Un om fara acordul caruia nu se misca nimic in Mehedinti si care putea face dintr-o burlacita de show TV o directoare de Colegiu National.

Dupa ce Duicu a fost arestat preventiv, a inceput sa iasa la iveala o adevarata “caracatita olteneasca” – o retea complexa de legaturi politice si de afaceri. Potrivit procurorilor anticoruptie, Adrian Duicu pare un lider mafiot care se foloseste de diverse parghii ca sa controleze tot ce misca in judet: poate porni sau opri dupa caz o ancheta penala, poate ordona controale impotriva oricui, are influenta asupra posturilor locale de stiri si are afaceri cu firme private.

Dar face si lucruri mai pitoresti: acum doi ani, o angajata a televiziunii controlate de Duicu, Irina Draghiea, a devenit peste noapte directoarea Colegiului National Pedagogic „Stefan Odobleja” din Drobeta Turnu Severin.

Citește și
DIICOT
Perchezitii in Mehedinti, intr-un caz de evaziune. Seful Politiei Locale, dus la audieri
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Directoare pentru o zi
La inceputul anului 2012, Irina Draghiea preda Limba Romana si era titularizata la scoala din comuna mehedinteana Rogova. De asemenea, era concurenta la un dating-show, o emisiune TV in care se intrecea cu alte 20 de concurente pentru a cuceri inima unui burlac. Animatoare, fotomodele, dansatoare si studente se intreceau cu doamna profesoara, toate afisandu-se pe micile ecrane in bikini, luptandu-se pe un barbat – de fapt doi, fiindca la mijlocul emisiunii „burlacul” a fost inlocuit . Si, cu toate ca era cea mai varstnica dintre concurente, Irina Draghiea a ajuns chiar pana in finala, fiind invinsa de o tanara care lucra la un cazinou.

Amaraciunea infrangerii a trecut insa repede cand, la cateva luni dupa incheierea emisiunii, Irina Draghiea a devenit directoare a uneia din cele mai prestigioase institutii de invatamant din Mehedinti, Colegiul National Pedagogic. Desi nu era nici macar titularizata aici, ci la scoala din Rogova. Potrivit Mediafax, explicatia inspectorului scolar care a numit-o „prin detasare in interesul invatamantului” a fost simpla: „Se doreste o noua echipa si la licee”.

Dupa numai o zi, insa, Irina Draghiea a trebuit sa plece, dupa ce profesorii Colegiului National Pedagogic au facut plangere la minister, iar ministrul de atunci, Ecaterina Andronescu, a avut o discutie telefonica cu tanara in urma scandalului care a ajuns si in presa. Si tot cu aceasta ocazie, s-a aflat ca fosta burlacita era si fiica prefectului de Mehedinti, Nicolae Draghiea. Si asa ajungem la Duicu, seful Consiliului Judetean aflat acum in vizorul DNA.

Demisii degeaba
Prefectul Draghiea l-a ajutat pe Adrian Duicu intr-un moment descisiv. In mai 2012, Agentia Nationala de Integritate l-a gasit incompatibil pe Duicu in urma unui conflict de interese. Pe atunci simplu consilier judetean, acesta votase, potrivit ANI, pentru ca Spitalul Judetean sa inchirieze un teren de la o firma la care el era asociat. Pe 9 mai, prefectul Ion Mitu (PDL) l-a demis pe Duicu. Pe 15 mai, noul prefect, Nicolae Draghiea (PSD), a anulat demisia.

Ancheta a Politiei dupa ce o stampila "VOTAT" a fost gasita in biroul prefectului Draghiea

De altfel, conform Mediafax, Duicu mai fusese demis de doua ori, tot fara succes si tot de catre Ion Mitu. Prima data pentru ca Duicu votase in CJ pentru ca firma la care era asociat sa cumpere doua proprietati de la stat; a doua oara, pentru ca o alta firma a lui Duicu vanduse carburant pentru masinile Consiliului Judetean. De fiecare data, insa, proaspatul demis a fost repus in functie in urma unei hotarari judecatoresti. La a treia demisie nu a mai fost insa nevoie de un drum pana la tribunal, fiindca prefectul Draghiea a rezolvat mai simplu: a revocat ordinul prin care lui Duicu ii inceta mandatul de Consilier Judetean.

Vedeta la televiziunea de urari
Asta se intampla in mai 2012. In iunie au fost alegeri locale, la care Duicu a castigat sefia Consiliului Judetean. Doua luni mai tarziu, fiica lui Draghiea a devenit directoare de liceu de elita – cel putin pentru o zi. Dupa ce a plecat de la Colegiul National Pedagogic, in urma discutiei cu ministrul Andronescu, s-a intors la prima ei iubire: televiziunea. O puteti vedea aici intr-o fotografie din 2009:

 

 

 

Asta fiindca, pe langa activitatea didactica care a recomandat-o pentru sefia Colegiului National Pedagogic din Severin, Irina Draghiea este si angajata unui post de televiziune din Drobeta controlat de Adrian Duicu, potrivit procurorilor anticoruptie. Si asa ne intoarcem la caracatita olteneasca: conform acuzatiilor DNA, Duicu „le-a impus tuturor primarilor şi tuturor funcţionarilor publici cu funcţii de conducere de pe raza judeţului Mehedinţi să plătească contravaloarea unor urări”, in valoare de 600 de lei, la cele doua posturi de televiziune controlate de presedintele CJ.

Presedintele CJ Mehedinti si seful Politiei faceau trafic de influenta sub nasul premierului. Ce spune Victor Ponta

Desigur, dat fiind ca suntem in Romania, toate acestea ar putea sa fie neadevarate. Cu o simpla sentinta judecatoreasca, Adrian Duicu ar putea fi si a patra oara nevinovat. In fond, presedintele CJ Mehedinti poate face orice, din moment ce a reusit sa transforme peste noapte o burlacita in director de Colegiu National.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Unul dintre cei mai bogati romani, audiat intr-un dosar de evaziune fiscala. Mascatii au descins la 25 de locuinte
Unul dintre cei mai bogati romani, audiat intr-un dosar de evaziune fiscala. Mascatii au descins la 25 de locuinte

Descinderi la 25 de adrese din judetele Timis, Gorj si Mehedinti intr-un dosar de evaziune fiscala in care este implicat unul dintre cei mai bogati oameni din Romania.

Perchezitii in Mehedinti, intr-un caz de evaziune. Seful Politiei Locale, dus la audieri
Perchezitii in Mehedinti, intr-un caz de evaziune. Seful Politiei Locale, dus la audieri

Seful Politiei Locale Drobeta Turnu Severin si sotia acestuia au fost ridicati, joi, de politisti de la locuinta lor si dusi la audieri, in urma perchezitiilor din judetele Mehedinti, Gorj, Dolj, Timis, Dambovita si municipiul Bucuresti.

Mehedinti, judetul unde s-a vandut o singura masina noua de la inceputul anului
Mehedinti, judetul unde s-a vandut o singura masina noua de la inceputul anului

Reducerea puterii de cumparare a lovit puternic piata auto din judetele mai sarace ale tarii, unde s-a ajuns ca in primele patru luni ale acestui an sa fie vandut chiar si un singur autoturism nou.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.