5 ani de la tragedia din maternitatea Giulesti. Imaginile cutremuratoare ale incendiului in care 6 bebelusi au murit
Acum cinci ani, intr-o vara fierbinte, un spital de nou-nascuti din Bucuresti devenea scena celui mai mare cosmar al oricarui parinte.
16 august 2010. La nici doua luni dupa ce Guvernul a decis reducerea personalului din spitale ca urmare a crizei, la Maternitatea Giulesti din Capitala, pe numele sau oficial Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sirbu” avea loc o tragedie pe care romanii o urmareau in direct pe ecranale televizoarelo. A fost zi cumplita, in urma careia sase bebelusi si-au pierdut viata iar cinci au ramas cu urme adanci, dintr-un motiv absolut stupid: o instalatie electrica improvizata, care a cedat. De atunci au trecut 5 ani si, in fine, justitia a stabilit cine sunt responsabilii. O sentinta care nu poate insa readuce inapoi vietile curmate in acea zi.
-► De la scurtcircuit la tragedie
-► „Atmosfera supraincalzita”, „moarte violenta”
-► Stropi de metal topit in salonul nou-nascutilor
-► „Acel ochi ma urmareste si acum”
-► Despagubiri de 4 milioane de euro
-► S-ar putea repeta tragedia?
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
De la scurtcircuit la tragedie
Ce s-a intamplat pe 16 august 2010? Totul a inceput ca un incident aparent tinut sub control. Era o vara torida in Bucuresti si tot timpul aveau loc incidente din cauza retelelor electrice suprasolicitate de instalatiile de aer conditionat. Asta parea sa se fi intamplat si la Maternitatea din sectorul 6 al Capitalei – un scurtcircuit banal, care nu avea cum sa se transforme intr-o tragedie. Mai ales ca o asistenta tocmai ii daduse asigurari corespondentului ProTV aflat atunci la fata locului, Andreea Marinescu, ca toti copiii au fost luati si dusi in alta incapere, undeva la subsolul cladirii, „unde sunt in perfecta stare de sanatate”.
In fata Maternitatii se aflau mamele evacuate din spital, in vreme ce bebelusii erau in continuare inauntru. Li s-au alaturat familiile alarmate iar la fata locului a ajuns si secretarul de stat Raed Arafat. Iar cand au aparut si pompierii de la SMURD, cu incubatoare si aparatura speciala, lucrurile au inceput deodata sa para mult mai grave.
Panica incepea sa se instaleze printre parintii care asteptau in fata Maternitatii fara sa primeasca niciun raspuns privind soarta copiilor lor nou-nascuti. Iar cele mai negre temeri s-au adeverit atunci cand pe usa spitalului a iesit un echipaj de pompieri transportand pe targa un bebelus acoperit cu folia protectoare folosita pentru persoanele care au suferit arsuri. Cateva minute mai tarziu a fost scos un al doilea copil, in aceeasi stare, apoi un al treilea, intr-un incubator.
„Atmosfera supraincalzita”, „moarte violenta”
Adevaratele proportii ale tragediei aveau sa fie descoperite insa mai tarziu. Trei nou-nascuti au murit in incendiu, alti trei in urmatoarele zile, din cauza complicatiilor. Medicii de la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, unde au fost transportati bebelusii evacuati din maternitate, au reusit sa salveze doua perechi de gemeni si o fetita, insa micutii au ramas cu traume, atat fizice cat si sufletesti.
Rechizitoriul descrie in cuvinte seci chinurile copiilor: „Moartea nou-nascutului a fost violenta. Ea a fost cauzata de o insuficienta cardio – respiratorie acuta consecutiva unei anoxii anoxice, in conditiile unui incendiu intraspitalicesc. Leziunile traumatice constatate la autopsie (arsuri de gradele I/II pe 25% din suprafata corporala) s-au putut produce prin expunere la atmosfera supraincalzita si au legatura de cauzalitate, directa, imediata, cu decesul”.
Stropi de metal topit in salonul nou-nascutilor
Ce s-a intamplat? Incendiul a izbucnit chiar in salonul de terapie intensiva nou-nascuti, unde se gaseau 11 copii cu probleme medicale, 8 dintre ei in incubatoare, fiind nascuti prematur, iar restul in patuturi neascoperite. Stecherul de la aparatul de aer conditionat din salon si priza in care acesta era bagat s-au incins si au luat foc. Apoi cablul a actionat ca un fitil, conducand inendiul la aparatul de aer conditionat. De la acesta focul s-a extins la mobilierul din salon pana cand metalul a inceput sa se topeasca si sa picure, arata expertiza tehnica.
In salon erau doar bebelusii; asistenta Florentina Cirstea se dusese la baie iar apoi se oprise sa vorbeasca cu o colega, potrivit marturiei acesteia, potrivit marturiei acesteia. „Eu i-am spus lui Flori ca nu as mai vrea sa lucrez pe tura cu Dana iar Flori mi-a spus ca eu nu stiu cum sa vorbesc si cum sa o iau pe Dana”.
Intre timp, liftiera spitalului a vazut fumul iesind de sub usa salonului, dar nu a putut intra, fiindca nu avea cartela de acces , si a fugit dupa ajutor. Un medic din maternitate a descoperit, de asemenea, incendiul, si a sunat la 112. Potrivit rechizitoriului, „pana la aparitia pompierilor, pe holul Sectiei de Neonatologie s-au strans mai multe persoane (cadre medicale, alti angajati ai spitalului, persoane internate si persoane aflate in vizita). Niciuna din aceste persoane nu a intrat in salonul de terapie intensiva, acolo unde se desfasura in continuare incendiul, pentru a incerca sa salveze vietile nou – nascutilor. Inclusiv inculpata Cirstea Florentina Daniela, alarmata de tipetele de pe hol, a iesit sa vada ce se intampla fara insa a interveni in vreun fel.”
„Acel ochi ma urmareste si acum”
Pompierul care a ajuns primul la nou-nascuti povesteste: “Eu am scos trei. Primul cred ca era afectat grav. Pielea avea culoarea violet, cu depuneri de funingine. Era cel de langa usa. Al doilea, pe care l-am luat in brate, si-a deschis un ochisor. Am simtit ca ma priveste cu acel ochi albastru, micut, ca o boaba de piper. Sper si ma rog sa fie in viata. Acel ochi ma urmareste si acum. Nu pot sa ii uit privirea. Al treilea pe care l-am salvat era intr-un patut mobil. Din cauza flacarilor si temperaturii ridicate, patutul in care statea se incinsese si frigea tot".
Procurorii au inculpat spitalul, pe asistenta Florentina Cirstea, pe managerul maternitatii, Bogdan Marinescu, pe seful sectie neonatologie, medicul Adrian Ioan Toma, pe seful Serviciului tehnic, Vasile Dima si pe electricianul Gigel Oprea, cel care facuse improvizatia de la care pornise incendiul. Personalul tehnic stia cat de nesigura este instalatia electrica, dovada faptul ca anchetatorii au gasit in sectia de Neonatologie afise cu umatorul text: „La scoaterea stecherului tineti de prize. Pericol de ardere a aparatelor si de electrocutare. Va multumesc.” Iar intr-o convorbire telefonica cu un coleg, Oprea spunea, referitor la priza care a provocat tragedia: „De cand este nefacuta, dracu’ stie cat are si de cat este. Ce, eu tin evidenta?”
Despagubiri de 4 milioane de euro
Au trecut de atunci 5 ani si judecatorii au dat, in final, o sentinta definitiva, dupa ce jumatate de deceniu familiile indurerate si-au cautat dreptatea in instanta si au rememorat tragedia la fiecare termen al procesului. Asistenta Florentina Cirstea a fost condamnata definitiv de Curtea de Apel la doi ani si doua luni de inchisoare cu executare. Fostul manager Bogdan Marinescu a primit sase luni de inchisoare cu suspendare, judecatorii Curtii de Apel Bucuresti dispunand ca el sa aiba un termen de incercare de doi ani si sase luni. Seful Sectiei neonatologie, medicul Adrian Ioan Toma, a fost achitat pentru infractiunea de neglijenta in serviciu.Cu privire la seful Serviciului tehnic, Vasile Dima, instanta a constatat ca a incetat procesul penal pornit impotriva sa dupa ce, in prima instanta, Dima a fost condamnat la doi ani si opt luni de inchisoare cu suspendare. Curtea de Apel l-a condamnat si pe electricianul Gigel Oprea la un an de inchisoare cu suspendare.
De asemenea, judecatorii i-au obligat, in solidar pe inculpatii Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sirbu", Florentina Cirstea, Gigel Oprea si Bogdan Marinescu, iar Maternitatea Giulesti in solidar cu partile responsabile Ministerul Sanatatii si Municipiul Bucuresti – prin primarul general, la plata unor sume de bani reprezentand despagubiri pentru victimele si rudele victimelor - in total, 4.231.500 de euro.
Instanta a constatat ca pentru Florentina Cirstea, despagubirile materiale vor fi achitate de firma de asigurari Astra SA, in limita a 10.000 de euro, iar pentru Maternitatea Giulesti aceeasi firma trebuie sa achite despagubiri in limita a 500.000 de euro.
In iulie 2013, Judecatoria sectorului 6 daduse o alte sentinta, care a fost contestata si de procurori, si de inculpati. Judecatoria o condamnase pe asistenta la doi ani si doua luni de inchisoare cu executare, pe fostul manager la o amenda penala de 6.500 de lei, iar Maternitatea Giulesti, o amenda penala de 400.000 de lei. De asemenea, instanta de atunci il achitase pe seful Sectiei neonatologie, in schimb seful Serviciului tehnic primise o pedeapsa de doi ani si opt luni de inchisoare cu suspendare, iar electricianul Gigel Oprea, doi ani de inchisoare.
S-ar putea repeta tragedia?
Intre timp, si problemele Maternitatii Giulesti par sa se fi rezolvat. "Asa o drama este practic imposibil sa se mai repete. Lucram pe protocoale foarte stricte. Avem senzori de fum, usi profesionale care se inchid automat, iar daca se opreste curentul, se deschid instantaneu. Avem generator de curent si aparate de aer conditionat cu purificare, speciale pentru spitale", declara la trei ani dupa tragedie purtatorul de cuvant al spitalului. S-au gasit solutii chiar si pentru lipsa de personal de la sectia de nou-nascuti a fost rezolvata, in ciuda regulii care spunea ca nu poti angaja o persoana decat daca alte sapte ies din sistem.
Toate aceste protocoale se puteau insa introduce inca din 2010. Si solutia pentru lipsa de personal se putea gasi inca din 2010. Asistenta Florentina Cirstea a fost doar ultima rotita dintr-un mecanism defect si care nu s-a putut repara decat cu pretul a sase vietii nevinovate.
Sursa: Pro TV
Etichete: incendiu, smurd, bebelus, salvare, tragedie, maternitatea giulesti,
Dată publicare:
03-04-2015 13:52