1 Decembrie - Evenimente programate de Ziua Nationala, in principalele orase din tara

1 Decembrie

Ziua Nationala va fi marcata prin ceremonii sumare organizate de autoritati, care in multe orase au gasit insa bani pentru a chema oamenii la fasole cu ciolan.

__________________________________

►Alba - Fasole, carnati si vin fiert, artificii si concerte, pe bani din bugetul local. Autoritatile acuza Guvernul ca nesocoteste Ziua Nationala

►Arad - Concerte Andra si Smiley, dar si muzica populara si parada a portului popular

►Brasov - Defilari ale militarilor si concert de fanfara

Citește și
1 Decembrie
1 Decembrie: 17 ani de cand ProTV a intrat in casele si in sufletele celor care gandesc liber

►Buzau - Muzica populara, fasole cu carnati si aprinderea becurilor de sarbatori, care costa 150.000 de euro

►Cluj - Sceneta legata de Marea Unire, parada de tehnica militara si focuri de artificii

►Constanta - Manifestari sarace organizate exclusiv de Marina Militara

►Dolj - Fara sarmale si zaibar ca in anii trecuti, dar cu concert Proconsul si Connect-R

►Gorj - Fasole cu ciolan si sarmale pentru mii de oameni. De 1 Decembrie, Ponta este asteptat la Targu Jiu sa aprinda instalatiile de sarbatori

►Iasi - Spectacole cu Irina Loghin, Maria Ciobanu si Sofia Vicoveanca si fasole si vin fiert pentru 5.000 de oameni

►Mures: Bugetul pentru Ziua Nationala, redus la jumatate din cauza crizei

►Prahova - fasole pentru 3.000 de oameni si stegulete de la fundatia infiintata de seful CJ; o delegatie a CJ merge la Roma sa serbeze 1 Decembrie

►Sibiu: Parada cu peste 500 de militari, pentru prima data, concert simfonic si cantece patriotice cu Nicolae Furdui Iancu si Veta Biris

►Suceava: Ziua Nationala - prilej pentru autoritati de a inaugura parcari subterane

►Timis - defilari cu torte, concerte si pornirea iluminatului de sarbatori, pentru care Primaria aloca 50.000 de lei, ca si anul trecut

►Bucuresti - Peste 300 de jandarmi asigura ordinea la manifestarile de 1 Decembrie din Capitala. Trafic restrictionat pe mai multe artere

►Trafic restrictionat in Bucuresti

►1 decembrie – Programul Operei Nationale

►Maratonul "Pro TV e al tau! ", sambata, de 1 Decembrie, cand Pro TV implineste 17 ani

►Filme semnate de Cristian Mungiu deschid noul sezon "CineTePrinde", din 1 decembrie, la Pro Cinema

►ProFM si MTV au pregatit un program special de 1 decembrie, alaturi de cei mai tari artisti

_________________________________

Alba - Fasole, carnati si vin fiert, artificii si concerte, pe bani din bugetul local. Autoritatile acuza Guvernul ca nesocoteste Ziua Nationala

La Alba Iulia, autoritatile au pregatit pentru 1 Decembrie concerte in aer liber, focuri de artificii, dar si o "masa populara", la care oamenii sunt asteptati cu 3.500 de portii de fasole cu carnati si vin fiert.

Costurile manifestarilor, care se vor intinde pe durata a doua zile si sunt similare celor organizate in anii trecuti, se ridica la aproximativ 200.000 de lei, banii fiind alocati din bugetul Primariei Alba Iulia si al Consiliului Judetean (CJ), in conditiile in care Guvernul nu a alocat fonduri.

Primarul PDL din Alba Iulia, Mircea Hava, spune ca vrea ca oamenii sa se bucure de 1 Decembrie in strada si ca aceasta sarbatoare are nevoie de grandoare.

"Vrem sa dam grandoare, sa fie ceva special astfel incat oamenii sa se bucure de 1 Decembrie. Vrem sa facem o sarbatoare a oamenilor, la care sa participe toti oamenii si de aceea tot ceea ce facem este in strada, cu oamenii. Toata lumea este invitata, nu avem invitati speciali, nu invitam pe nimeni special. Cine doreste sa vina o sa fie bine primit daca va veni aici pentru 1 Decembrie. Atat imi doresc dupa 20 de ani de cand sunt primar, ca toti cei care vin la Alba Iulia sa vina pentru 1 Decembrie, si nu ca sa fie vazuti de oameni", a afirmat Hava.

La randul sau, presedintele CJ Alba, democrat-liberalul Ion Dumitrel, sustine ca autoritatile din judet au incercat sa uite ca in acest an Guvernul nu a alocat niciun leu pentru sarbatorirea Zilei Nationale la Alba Iulia, acuzand Executivul ca "a nesocotit 1 Decembrie 1918".

"Noi ne-am facut si ne vom face datoria fata de Alba Iulia de 1 Decembrie chiar daca am ramane singurii care am sarbatori aceasta zi importanta pentru romanii de pretutindeni. Acest lucru sa il stie si actualul Guvern si oricare alt guvern care va mai indrazni vreodata sa nesocoteasca 1 Decembrie 1918, un moment foarte, foarte important pentru romani", afirma Dumitrel.

Manifestarile de la Alba Iulia dedicate Zilei Nationale au inceput vineri dimineata, cu o slujba in cinstea Sfantului Andrei, considerat protectorul Romaniei, urmata, in jurul amiezii, de ridicarea drapelului pe catargul din fata Catedralei Reintregirii si de depuneri de coroane la busturile regilor Ferdinand si Maria si la statuile lui Mihai Viteazul, Iuliu Maniu si I.I.C Bratianu, iar ziua se va incheia cu concerte.

Sambata sunt programate, dimineata, depuneri de coroane de flori la statuile Fauritorilor Unirii si primirea soliilor din Cetatile de Scaun ale Unirii, in Sala Unirii, iar la ora 12.00 va avea loc in Catedrala Reintregirii o slujba Te Deum oficiata de arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, IPS Irineu.

Tot sambata va fi inaugurat Seminarul Teologic "Mitropolit Simion Stefan" din municipiu. Oamenii care vor lua parte sambata la aceste manifestari vor primi fasole cu carnati si vin fiert, care vor fi distribuite la doua corturi amenajate in Parcul Cetatii din municipiu.

Programul manifestarilor de la Alba Iulia a fost incert pana acum deoarece Guvernul nu a alocat bani pentru organizarea acestora, asa cum a facut in anii precedenti.
Premierul Victor Ponta declara ca daca primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, cere pentru manifestarile de 1 Decembrie de trei ori mai mult decat in Capitala, inseamna ca acesta suma este cu "comision" si nu va acorda bani publici pentru "afaceri de partid".

Anul trecut, autoritatile din Alba au primit de la Guvern 800.000 de lei pentru a organiza manifestarile dedicate Zilei Nationale a Romaniei, jumatate din suma fiind alocata Primariei Alba Iulia, iar cealalta jumatate Prefecturii Alba.

Cea mai mare suma a fost primita in 2008, in timpul Guvernului Tariceanu, cand pentru manifestarile de la Alba Iulia s-au alocat 2,2 milioane de lei, iar cea mai mica in 2001, cand s-au primit doar 350.000 de lei.

Arad - Concerte Andra si Smiley, dar si muzica populara si parada a portului popular

La Arad, Primaria a inclus manifestarile de 1 Decembrie in programul dedicat sarbatorilor de iarna, care are un buget total de 500.000 de lei, la fel ca si anul trecut. Ziua Nationala va fi sarbatorita incepand de vineri seara, cand pe scena din fata Palatului Administrativ vor canta Andra si Smiley.

Sambata, in Piata Revolutiei va avea loc o parada a portului popular, dupa care vor fi depuse coroane la mormintele "Corifeilor Marii Uniri" Vasile Goldis, Stefan Cicio Pop si Ioan Suciu, aflate in cimitirul "Eternitatea".

Oficialii vor depune apoi coroane si la "Crucea Martirilor" din Parcul "Eminescu", iar seara pe platoul din fata Palatului Administrativ va incepe un spectacol de muzica populara cu Dinu Iancu Salajanu, Mirela Manescu si Puiu Codreanu.

Brasov - Defilari ale militarilor si concert de fanfara

Autoritatile brasovene spun ca nu vor cheltui niciun leu din bugetul local pentru 1 Decembrie, iar manifestarile se vor rezuma la defilari ale militarilor, concert de fanfara si defilari cu torte, ca in fiecare an.

"Vom avea un program in Piata Sfatului, de la ora 12.30, cu defilari ale militarilor si cu un concert de fanfara, cum facem in fiecare an. Seara, de la ora 18.00, vanatorii de munte vor defila cu torte. Nu a fost alocat un fond pentru aceste activitati", spune prefectul judetului Brasov, Mihai Mohaci.

De asemenea, Junii brasoveni vor avea un spectacol in Piata Unirii, la ora 1.00, iar Opera Brasov va sustine un concert dedicat Zilei Nationale, de la ora 18.30.

Buzau - Muzica populara, fasole cu carnati si aprinderea becurilor de sarbatori, care costa 150.000 de euro

Autoritatile din Buzau au alocat 100.000 de lei pentru Ziua Nationala, iar din acesti bani 60.000 de lei vor fi cheltuiti exclusiv pentru pregatirea a 3.000 de portii de fasole cu carnati, dulciuri si bauturi racoritoare.

De asemenea, oamenii vor primi stegulete si vor putea lua parte la concerte de muzica populara cu Gheorghe Turda, Ileana Ciuculete, Alexandru Petcu, Nina Stamate si Ana Sorela Mladin.

In acest an manifestarile se vor desfasura in Parcul Crang din municipiul Buzau, dupa ce in anii trecuti au fost organizate in fata Prefecturii, unde erau amenajate corturi, iar circulatia pe principalul bulevard din oras era inchisa.

"Am zis ca e mai frumos in crang, nu se mai opreste circulatia, erau multe persoane nemultumite si am decis sa mutam in Pracul Crang", spune presedintele Consiliului Judetean Buzau, Cristinel Bigiu.

Manifestarile de Ziua Nationala vor incepe la ora 10.00, in parcul din fata Prefecturii, unde vor avea loc depuneri de coroane si vor fi premiati elevii castigatori ai unui concurs de istorie. Nu vor lipsi nici discursurile oficialitatilor judetene, urmate de defilarea militarilor din Garnizoana Buzau.

Dupa ora 1.30, buzoienii sunt asteptati in Parcul Crang, unde Consiliul Judetean va amenaja doua corturi unde oamenii vor primi fasole si va avea loc spectacolul folcloric.

Tot de 1 Decembrie, vor fi aprinse si beculetele de sarbatori, pentru care Primaria a cheltuit aproximativ 150.000 de euro.

"In 1 decembrie dam drumul la illuminatul festiv de sarbatori. Va fi un an mai bogat in ceea ce priveste ornamentele de sarbatori. Am facut rost de bani de la bugetul local, nu de la nivel central, ci bani care s-au facut in municipiul Buzau. Cred ca ne vor costa (ornamentele stradale pentru sarbatori -n.r.) cam 150.000 de euro. In intesitate luminoasa, instalatia va fi de doua ori mai mare ca anul trecut, si ca numar de figurine la fel", afirma primarul Buzaului, Constantin Boscodeala.

Viceprimarul Buzaului, Fanica Barla, a precizat ca in acest an municipalitatea a alocat 700.000 de lei (aproximativ 150.000 de euro) pentru iluminatul de sarbatori, in aceasta suma fiind inclusa si factura care va trebui achitata furnizorului de electricitate.

El spune ca va fi luminat de sarbatori un numar mai mare de strazi, intre care si Spiru Haret, artera importanta a orasului, precum si Parcul Tineteului, iar in Parcul Crang vor fi montate mai multe lumini.

Cluj - Sceneta legata de Marea Unire, parada de tehnica militara si focuri de artificii

La Cluj-Napoca, Primaria va cheltui 150.000 de lei pentru Ziua Nationala, cand in Piata Unirii vor avea loc o sceneta legata de Marea Unire si un concert folcloric, in timp ce seara vor urca pe scena trupele Compact si DJ Project Primarul Emil Boc spune ca tot in cursul serii clujenii vor putea asista la un foc de artificii care va dura 15 minute, in Piata Avram Iancu.

Purtatorul de cuvant al Primariei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, a afirmat ca 60.000 de lei din suma de 150.000 de lei prevazuta in bugetul local al municipiului pentru 1 Decembrie vor fi pentru onorariile artistilor invitati, iar 30.000 de lei vor costa focurile de artificii.

Si Prefectura Cluj va organiza de 1 Decembrie o ceremonie de depunere de coroane la statuia lui Avram Iancu din piata cu acelasi nume, urmata de o parada cu tehnica militara usoara la care vor participa detasamente ale MApN si MAI.

Totodata, la parada ar putea participa si avioane MIG 21 Lancer si elicoptere IAR Puma Socat in cazul in care conditiile meteo vor permite acest lucru.

Nici Primaria si nici Prefectura nu au cerut Guvernului bani pentru manifestarile de Ziua Nationala.

Constanta - Manifestari sarace organizate exclusiv de Marina Militara

La Constanta nu vor fi organizate manifestari deosebite de Ziua Nationala. De altfel, Primaria Constanta nu a organizat niciodata in ultimii zece ani festivitati speciale de 1 Decembrie si a participat numai ca invitat la evenimentele organizate de Fortele Navale.

Nici Prefectura nu a alocat bani pentru organizarea unor astfel de festivitati, fiind doar co-organizator alaturi de Marina Militara. Astfel, si in acest an Comandamentul Garnizoanei Constanta va organiza o ceremonie de depunere de coroane de flori la Monumentul Eroilor din primul razboi mondial aflat in Cimitirul Central Constanta.

La festivitate vor fi invitati sa participe sefii autoritatilor publice judetene si locale, reprezentanti diplomatici acreditati la Constanta, parlamentari, comandanti ai structurilor teritoriale ale MAI si MApN, sefi ai serviciilor publice deconcentrate, ai companiilor nationale si regiilor autonome.

Coroane de flori vor fi depuse si la monumentele eroilor din celelalte localitati ale judetului.

De asemenea, de Ziua Nationala toate navele militare vor arbora Marele Pavoaz, iar navele comerciale, atat cele romanesti, cat si cele straine, ancorate in Portul Constanta vor ridica steagul Romaniei.

Dolj - Fara sarmale si zaibar ca in anii trecuti, dar cu concert Proconsul si Connect-R

De 1 Decembrie, autoritatile din Craiova nu vor imparti oamenilor sarmale, fasole, tuica fiarta sau zaibar, ca in anii trecuti, fiind organizat doar un spectacol de muzica populara al Ansamblului "Maria Tanase", pentru care Consiliul Local nu a platit niciun leu.

Totodata, craiovenii vor putea asista la o parada militara, dar si la un meci care va avea loc la Sala Polivalenta si vor primi stegulete, Primaria alocand 2.000 de lei pentru acestea, de altfel singurii bani cheltuiti de autoritati pentru Ziua Nationala, sustine primarul Lia Olguta Vasilescu.

La Craiova, de Ziua Nationala va avea loc si un concert sustinut de Proconsul si de Connect-R, care va costa 15.000 de euro, insa banii vor fi achitati de firma care deschide un orasel al copiilor in municipiu. Pentru acesti bani, firma a fost scutita de plata chiriei pe spatiul public pe care amplaseaza tiribombele si tarabele.

"Anul acesta nu dam sarmale sau fasole pentru ca nu avem bani. Vom organiza un targ de Craciun ca la Viena, iar acolo craiovenii vor putea manca ce-si doresc, dar pe banii lor. Noi cheltuim doar 2.000 de lei pentru steaguri", spune Lia Olguta Vasilescu.

Anul trecut, craiovenii au avut parte de un adevarat ospat de 1 Decembrie, fiind impartite 8.000 de portii de sarmale, fasole, carnati, zaibar si tuica fiarta.

Gorj - Fasole cu ciolan si sarmale pentru mii de oameni. De 1 Decembrie, Ponta este asteptat la Targu Jiu sa aprinda instalatiile de sarbatori

Primaria Targu Jiu a alocat 40.000 de lei pentru Ziua Nationala, care va fi marcata prin manifestari sumare - depuneri de coroane la Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu din fata Prefecturii Gorj si discursuri ale autoritatilor locale.

Dupa ceremonie, oamenii sunt invitati de catre primarie la un restaurant din centrul orasului, unde vor fi oferite 1.800 de portii de fasole cu ciolan, muraturi si cate un pahar cu vin fiert. De altfel, cea mai mare parte a banilor a fost alocata de primaria condusa de Florin Carciumaru (PSD) pentru mancarea care va fi oferita oamenilor, acesta nefiind primul an in care locuitorii sunt asteptati in centrul orasului cu fasole si carnati.

Restaurantul la care are loc masa de 1 Decembrie este situat in apropierea sediilor Primariei Targu Jiu, Consiliului Judetean si Prefecturii, fiind folosit de reprezentantii PSD pentru diferite intalniri electorale.

La acest local, premierul Victor Ponta a avut in actuala campanie electorala doua intalniri cu alegatorii: una cu profesorii din judet si alta cu medicii, sala de mese a restaurantului, care are o capacitate de cateva sute de persoane, fiind una dintre cele mai mari din Targu Jiu.

De asemenea, primaria va suporta din banii alocati acestei zile si transportul la Alba Iulia pentru 160 de pensionari, carora li se ofera si pachete cu mancare pentru drum, in valoare de cate 40 de lei.

Si in alti ani, primaria a trimis pensionari la manifestarile de la Alba Iulia, tot pe banii din bugetul local.

Ziua Nationala se va incheia la Targu Jiu cu aprinderea iluminatului pentru sarbatori. In anii trecuti, primarul Florin Carciumaru a fost cel care a apasat de fiecare data butonul rosu care cupleaza toate instalatiile la reteaua de electricitate.

In acest an, premierul Victor Ponta, candidat pentru un nou mandat de deputat la Targu Jiu, este asteptat de autoritati sa apese pe butonul rosu pentru a aprinde instalatia de sarbatori.

La Motru, cel de-al doilea municipiu al judetului Gorj, autoritatile pregatesc pentru Ziua Nationala tot fasole cu ciolan, fiind pentru prima data cand va fi organizata in 1 Decembrie o astfel de masa pentru oameni.

Primaria Motru a alocat 15.000 de lei de la bugetul local pentru manifestarile de 1 Decembrie, suma fiind mai mare fata de cea de anul trecut, cand s-au cheltuit 10.000 de lei.

In 1 decembrie, Consiliul Local Motru se va intruni, la ora 09.00, in sedinta festiva, dupa care in oras si intr-o localitate componenta vor avea loc ceremonii de depunere de coroane de flori. In jurul orei 12.00, oamenii sunt asteptati la o cantina din centrul municipiului, unde vor fi oferite 1.000 de portii de fasole.

La Rovinari, de 1 Decembrie Primaria le ofera locuitorilor tot fasole cu ciolan, dar si sarmale, primarul Dorin Filip spunand ca, la fel ca in alti ani, vor fi preparate 10.000 de sarmale.

Oamenii care de Ziua Nationala vor merge in centrul orasului vor primi si cate un pahar cu vin sau tuica fiarta.

Primaria va plati din bugetul local 10.000 de lei, edilul spunand ca o mare parte din cheltuielile facute pentru aceasta sarbatoare vor fi suportate din sponsorizari.

Iasi - Spectacole cu Irina Loghin, Maria Ciobanu si Sofia Vicoveanca si fasole si vin fiert pentru 5.000 de oameni

De Ziua Nationala, Primaria Iasi va organiza un spectacol de muzica populara in Piata Unirii, unde vor fi servite 5.000 de portii cu fasole, carnati si vin fiert.

Programul va incepe la ora 9.00 cu un spectacol de muzica populara sustinut de formatii locale, dupa care pe scena va urca Irina Loghin.

Dupa discursurile oficialitatilor iesene, va continua spectacolul folcloric, cu recitalurile lui Ionut Dolanescu, Maria Ciobanu si Sofia Vicoveanca.

Imediat dupa concert, pe strada Lapusneanu, tot din centrul municipiului, Primaria condusa de social-democratul Gheorghe Nichita le va oferi oamenilor 5.000 de portii de fasole, carnati si vin fiert.

Fasolea va fi pregatita la cantina Directiei de Asistenta Comunitara Iasi, institutie aflata in subordinea primariei.

"Nu vrem sa politizam 1 Decembrie. Actiunea e organizata de institutii, respectiv primarie, Consiliul Judetean si Prefectura, nu de partidele politice. Suma nu a fost stabilita. Dupa acea data vom spune exact cat s-a cheltuit", sustine purtatorul de cuvant al Primariei Iasi, Sebastian Buraga.

Liderul filialei municipale a PDL Iasi, deputatul Marius Spanu, sustine insa ca USL incearca sa confiste manifestarile organizate de 1 Decembrie la Iasi: "Asa se intampla de fiecare data in anii electorali. Voi merge la manifestari, dar voi sta in multime. E un show USL cu fasole si carnati. Este clar ca se confisca o sarbatoare a tuturor iesenilor".

In anii trecuti, de Ziua Nationala, la Iasi nu au fost organizate actiuni de amploare. Nu au existat concerte in centrul orasului si nici nu s-a impartit fasole.

Mures: Bugetul pentru Ziua Nationala, redus la jumatate din cauza crizei

La Targu Mures, programul de Ziua Nationala are un buget de 25.000 de lei, redus la jumatate fata de anul trecut, din cauza crizei.

"In acest an, vom merge cu un buget la jumatate fata de cheltuielile din anii trecuti. Motivul este criza prin care trec toate institutiile publice in acest moment, inclusiv Primaria Targu Mures. Vom avea, cu siguranta, si sponsori care vor ajuta la derularea in foarte bune conditii a acestui eveniment important", spune purtatorul de cuvant al Primariei Targu Mures, Aurel Trif.
Sambata, vor avea loc depuneri de coroane la monumentul Lupa Capitolina, un ceremonial militar, dar si un spectacol sustinut in centrul orasului de Ciprian Istrate, Nicolae Furdui Iancu, Sergiu Cipariu si Ioan Bocsa.

De asemenea, va avea loc vernisarea galeriei prefectilor judetului de dupa 1989. Un alt eveniment este traditionala decernare a distinctiei "Fibula de la Suseni", pe care o vor primi in acest an cinci personalitati: fostul prefect Ovidiu Natea, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures, Leonard Azamfirei, directorul Filarmonicii din municipiu, Vasile Cazan, presedintele Consiliului Judetean Mures, Ciprian Dobre, si deputatul UDMR Kelemen Attila.

Seara, oamenii vor putea asista si la un foc de artificii, care va dura mai putin decat in anii trecuti, adica aproximativ cinci minute.

Prahova - fasole pentru 3.000 de oameni si stegulete de la fundatia infiintata de seful CJ; o delegatie a CJ merge la Roma sa serbeze 1 Decembrie

Ziua Nationala a Romaniei va sarbatorita in toate cele 104 localitati din judetul Prahova, "in functie de posibilitati", spune presedintele Consiliului Judetean, Mircea Cosma.

La Ploiesti, Campina, Sinaia si Valenii de Munte vor fi parade militare, in timp ce in celelalte o suta de localitati ale judetului vor avea loc depuneri de coroane la monumentele eroilor, dar si simpozioane cu tema "1 Decembrie".

La Ploiesti, la manifestarile de 1 Decembrie sunt asteptati aproximativ 3000 de oameni pentru care vor fi pregatite fasole cu carnati, vin fiert si stegulete tricolore.

Mircea Cosma sustine ca nu vor fi alocati bani de la bugetul judetului si ca totul se bazeaza pe sponsorizari. Astfel, Societatea Cultural Istorica "Mihai Viteazul", infiintata in anul 1990 si al carei presedinte fondator este presedintele CJ Prahova, a pregatit si va oferi participantilor cateva mii de stegulete, iar trei firme ar urma sa suporte cheltuielile legate de meniul traditional care va include fasole, carnati si vin fiert.

Mancarea va fi distribuita in doua zone din oras - Piata Mihai Viteazul si Piata Aurora Vest, cea mai mare piata comerciala dupa cea din centrul municipiului Ploiesti.

De asemenea, de Ziua Nationala la Ploiesti va canta fanfara Consiliului Judetean Prahova, care nu cere niciun ban pentru prestatie, sustine Mircea Cosma. Manifestarile vor fi organizate incepand cu ora 10.00, in Piata Mihai Viteazul, la statuia ecvestra a domnitorului al carui nume il poarta aceasta piata.

Conform unui comunicat al Primariei Ploiesti, participantii la manifestari vor putea asista la o ceremonie religioasa, dar si la o parada militara care va prezenta tehnica de lupta, sprijin si interventie. La parada, trei aeronave ale Aeroclubului "Gheorghe Banciulescu" vor survola Ploiestiul.

Autoritatile din Prahova vor sarbatori 1 Decembrie si in afara granitelor. O delegatie a Consiliului Judetean din Prahova si din alte zece judete va merge la Roma pentru a serba Ziua Nationala, "la cererea comunitatii romanesti de acolo", a declarat presedintele CJ Prahova.

"Este anuntata o sarbatorire cu circa 70.000 de persoane din cei 360.000 de romani care muncesc in regiunea Lazio. Va pleca o delegatie sustinuta financiar numai de parcurile industriale, pentru ca va fi o prezentare cu produse romanesti, cu prezentarea oportunitatilor de afaceri in parcurile industriale, dar si o degustare de vinuri din Prahova, Vrancea, Mures, Alba", a spus Cosma.

Sibiu: Parada cu peste 500 de militari, pentru prima data, concert simfonic si cantece patriotice cu Nicolae Furdui Iancu si Veta Biris

Ziua Nationala va fi sarbatorita la Sibiu cu mai mult fast decat de obicei, organizatorii fiind Consiliul Judetean si Prefectura. Sibienii vor putea lua parte, la Sala Transilvania, la spectacolul folcloric "Noi suntem romani", organizat de Centrul "Cindrelul - Junii", ai carui membri vor oferi publicului stegulete tricolore.

"Lasam cantecele patriotice sa le interpreteze cei care stiu cel mai bine sa o faca - Nicolae Furdui Iancu, Veta Biris si Mariana Anghel. Va fi un spectacol de culoare, care ne va aminti de ceea ce faceau strabunii nostri acum 98 de ani, cand mergeau la Alba Iulia", spune managerul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale "Cindrelul - Junii", Silvia Macrea.

Cei care nu vor reusi sa gaseasca un loc in sala vor putea urmari spectacolul pe un ecran mare montat in parcarea Salii Transilvania.

Totodata, va avea loc un concert simfonic extraordinar la Sala Thalia, sustinut de Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu, programul incluzand doar lucrari ale compozitorilor romani, precum Tiberiu Olah - suita "Mihai Viteazul", Paul Constantinescu - concert pentru pian si orchestra, George Enescu - "Rapsodia Romana". Intrarea este libera, dar se face pe baza invitatiilor, care pot fi procurate de la sediul Filarmonicii Sibiu.

Organizarea concertului va costa aproximativ 5.000 de lei, in timp ce costurile totale ale manifestarilor culturale de la Sibiu sunt de aproximativ 55.000 de lei si sunt asigurate din bugetele celor doua institutii din subordinea Consiliului Judetean, respectiv Filarmonica sibiana si "Cindrelul - Junii" Sibiului.

Ziua Nationala va fi marcata si printr-o parada militara, dar fara tehnica.

"Este prima parada militara care se face in judetul Sibiu si cred ca Sibiul merita o astfel de manifestare de 1 Decembrie, mai ales ca aici este a doua garnizoana ca marime din tara dupa Bucuresti. Vor defila peste 500 de militari", spune presedintele Consiliului Judetean Sibiu, Ioan Cindrea.

Oficialitatile sibiene vor participa, ca in fiecare an, la o ceremonie de depuneri de coroane in fata fostului Consiliu Dirigent, din centrul orasului.

Consiliul Dirigent a fost Guvernul Transilvaniei, organism desemnat in 2 decembrie 1918, de Marele Sfat National, ales la randul sau de Adunarea de la Alba Iulia.

Atat Consiliul Dirigent, al carui presedinte a fost Iuliu Maniu, cat si Marele Sfat - adunarea legislativa a Transilvaniei - au avut sediul la Sibiu. Totodata, 206 absolventi ai Academiei Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu" Sibiu, promotia 2012 "Neagoe Basarab - 500", vor fi avansati in grad, ceremonia avand loc in fata Salii Transilvania din Sibiu.

Tot sambata, in parcarea Salii Transilvania are loc traditionala Piata Taraneasca, iar patru producatori din judet vor pregati pe loc preparate traditionale romanesti, dar contra cost. Acestia vor vinde fasole cu carnati, fasole de post, sarmale si sarmale de post, vin, tuica fiarta si ceai.

Sibienii care vor dori sa petreaca 1 Decembrie in aer liber pot merge la Muzeul Astra, unde vor putea vedea cum se taie porcul de Ignat. Oamenii vor putea asista la taierea, parlirea, curatarea si transarea porcului, dar si la prepararea bucatelor traditionale, precum carnati, slanina, toba.

Ultima data cand la Sibiu au avut loc manifestari de amploare dedicate Zilei Nationale a fost in 2007, cand Sibiul a fost Capitala Culturala Europeana.

Suceava: Ziua Nationala - prilej pentru autoritati de a inaugura parcari subterane

La Suceava, Ziua Nationala va fi marcata printr-o parada a pompierilor si jandarmilor, in acorduri de fanfara, primarul Ion Lungu spunand ca autoritatile nu au alocat bani pentru manifestari de 1 Decembrie, in conditiile in care fanfara este a Primariei, iar trupele care vor defila apartin Ministerului Administratiei si Internelor, fiind vorba despre pompieri si jandarmi.

"Nu avem costuri pentru 1 Decembrie", spune primarul Sucevei.
Sarbatoarea nationala este insa un prilej pentru autoritati de a inaugura doua parcari subterane cu o capacitate totala de aproximativ 200 de locuri si a caror constructie a inceput in urma cu doi ani.

Astfel, de Ziua Nationala vor fi inaugurate parcajele subterane situate sub esplanada din zona centrala a municipiului, construite printr-un proiect cu finantare europeana prin POR, si totodata, pe esplanada modernizata va fi deschis Targul de Craciun in stil vienez, de unde vor putea fi cumparate preparate din carne si lapte traditionale, dar si diverse obiecte realizate de mesteri populari.

In ultimii ani, de 1 Decembrie in municipiul Suceava manifestarile s-au rezumat la o parada militara si depuneri de coroane de flori la statuia "Bucovina inaripata", urmate seara de inaugurarea iluminatului special pentru sarbatorile de iarna si a pomului de Craciun, dar si de focuri de artificii.

Timis - defilari cu torte, concerte si pornirea iluminatului de sarbatori, pentru care Primaria aloca 50.000 de lei, ca si anul trecut

La Timisoara, Primaria a alocat 50.000 de lei pentru Ziua Nationala, suma fiind aceeasi ca anul trecut.

"Suma de 50.000 de lei a fost cuprinsa in buget atunci cand acesta a fost alcatuit de vechea administratie. Nu spun ca sunt bani putini, dar nici multi nu sunt. Nu s-a facut o rectificare de buget pentru a fi alocati bani pentru acest eveniment", afirma viceprimarul municipiului Timisoara Dan Diaconu.

El a afirmat ca Primaria Timisoara nu a solicitat bani de la bugetul de stat pentru organizarea evenimentelor de 1 Decembrie. Potrivit lui Diaconu, cu exceptia unui foc de artificii, programul dedicat Zilei Nationale cuprinde aceleasi evenimente ca anul trecut: concerte, defilari, deschiderea Targului de Craciun, precum si pornirea iluminatului de sarbatori.

Manifestarile de 1 Decembrie vor incepe, la Timisoara, in fata Palatului Administrativ, unde Fanfara Armatei va intona imnul, vor avea loc discursuri, dar si rugaciuni, iar la final va avea loc o parada militara.

Pe parcursul zilei, pe o scena amplasata in fata Operei din Timisoara vor urca ansambluri folclorice si solisti de muzica populara, iar spre seara pianistul Bogdan Ota, castigatorul locului al doilea la concursul "Norvegienii au talent", va sustine un concert de pian. Vor sustine concerte si doua trupe din Timisoara.

Tot seara, militarii vor defila prin zona centrala a municipiului, purtand torte.

De Ziua Nationala, isi va deschide portile si Targul de Craciun din centrul orasului si va fi pornit iluminatul festiv.
Seara se va incheia cu un foc de artificii care va avea loc in Piata Operei.

Bucuresti - Peste 300 de jandarmi asigura ordinea la manifestarile de 1 Decembrie din Capitala. Trafic restrictionat pe mai multe artere

Manifestarile din Capitala pentru Ziua Nationala a Romaniei incep sambata la ora 8.00, cand vor avea loc depuneri de coroane de flori la Monumentul "Eroilor militari romani cazuti la datorie" din fata Palatului National al Copiilor si la Monumentul "Ostasului Necunoscut" din Parcul Carol I.

Incepand de la ora 1.00, in zona Arcului de Triumf vor avea loc alte manifestari dedicate Zilei Nationale a Romaniei, incheiate cu o parada militara.

In acest an, Jandarmeria Capitalei participa la parada de 1 Decembrie, alaturi de militari, cu un Detasament de Cavalerie format din 25 de calareti jandarmi.

Ministerul Apararii Nationale participa la parada cu peste 1.300 de militari, tehnica de lupta a tuturor categoriilor de forte, inclusiv aeronave de lupta si transport, fiind prezenta pentru prima data si masina blindata de tip MRAP (Mine Resistant Ambush Protected), folosita in Afganistan de militarii romani.

Peste 380 de lucratori ai Ministerului Administratiei si Internelor vor trece, pe sub Arcul de Triumf, in cadrul paradei militare organizate, sambata, de Ziua Nationala a Romaniei, informeaza MAI. Din cele 384 de cadre MAI, 51 sunt studenti ai Academiei de Politie.

Angajati ai MAI mobilizati pentru parada au fost organizati in patru subunitati, care implica jandarmi, pompieri, studenti ai Academiei de Politie si cate un detasament de tehnica apartinand Politiei, Politiei de Frontiera, Jandarmeriei si de la Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, precum si o formatiune de cavalerie a Jandarmeriei.

Detasamentele de tehnica sunt formare din noua echipaje moto si 19 autospeciale de transport interventie si autolaboratoare ale Politiei Romane, trei echipaje moto si noua autospeciale de transport si interventie ale Jandarmeriei, trei ATV-uri si 13 autospeciale folosite de Politia de Frontiera, precum si doua echipaje moto si autospeciale de interventie, stingere incendii, salvare, descarcerare, accidente colective, folosite de pompierii militari in misiunile specifice.

In fata blocului de defilare al Ministerului Administratiei si Internelor se va afla Garda port drapel, urmata de un detasament de garda si ceremonii militare, constituit din 59 de jandarmi care prezinta onorul.

Cel de-al doilea detasament al Ministerului Administratiei si Internelor care va acorda salutul militar spectatorilor este format din 51 de jandarmi-luptatori din cadrul Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei "Vlad Tepes" - Actiuni Speciale.

In continuarea efectivelor Jandarmeriei Romane, va trece pe sub Arcul de Triumf detasamentul reprezentativ al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, constituit din echipaje de servanti pompieri, structuri de interventie destinate localizarii si stingerii incendiilor, echipaje SMURD echipaje de salvatori de la inaltime, echipaje de pirotehnisti si echipaje de interventie la urgente chimice, radiologice sau nucleare.

Blocul de defilare al tehnicii MAI va fi deschis, din aer, de o formatiune compusa din trei elicoptere ale Inspectoratului General de Aviatie, de tip MI-17, IAR-316B si EC-135 destinat SMURD.

Trafic restrictionat in Bucuresti

Traficul rutier va fi restrictionat sambata, pana la ora 14.00, pe mai multe artere din sectorul 1, din cauza paradei militare de 1 Decembrie, soferii avand la dispozitie, pentru a evita traseele blocate, patru rute ocolitoare, potrivit Brigazii Rutiere a Capitalei.

Astfel, sambata, intre orele 5:00 si 14:00, nu se va circula pe axul central al soselei Kiseleff si pe banda I de circulatie, pe tronsonul cuprins intre Piata Presei Libere si Piata Arcul de Triumf.

In aceeasi zi, intre orele 9:00 si 14:00, va fi inchisa total circulatia pe sos. Kiseleff, intre Piata Presei Libere si Piata Victoriei, pe str. Alexandru Constantinescu, intre Piata Arcul de Triumf si bd. Marasti, pe bd. Maresal Alexandru Averescu, intre Piata Arcul de Triumf si bd. Marasti, si pe bd. Constantin Prezan, intre Piata Arcul de Triumf si Piata Charles de Gaulle.

Totodata, va fi restrictionat temporar traficul rutier pe str. Arhitect Ion Mincu, intre bd. Aviatorilor si bd. Ion Mihalache.

Rutele ocolitoare recomandate de Politia Rutiera sunt: sos. Bucuresti-Ploiesti - Piata Presei Libere - Piata Montreal - bd. Marasti - str. Alexandru Constantinescu - Piata Domenii - bd. Ion Mihalache; sos. Bucuresti-Ploiesti - Piata Presei Libere - Piata Montreal - bd. Marasti - bd. Maresal Averescu - str. Turda - Podul Grant; Piata Victoriei - bd. Aviatorilor - bd. Nicolae Caramfil - bd. Aerogarii - DN 1; sos. Stefan cel Mare - str. Barbu Vacarescu - bd. Aerogarii - DN 1.

Totodata, in perioada 30 noiembrie, ora 20:00 - 1 Decembrie, ora 14:00, se interzic opririle si stationarile in alveolele din dreptul Monumentului Infanteristului pe sos. P. Kiseleff.

Din cauza restrictiilor de trafic, mai multe autobuze RATB circula pe trasee modificate in intervalul vineri, ora 1:00 - sambata, ora 24:00. Potrivit RATB, autobuzele ale caror trasee au fost reorganizate temporar sunt 131, 205, 261, 282, 330, 335, 331, 148, 149, 304, 449, 780 si 783.

1 decembrie – Programul Operei Nationale

Cea mai cunoscuta lucrare lirica romaneasca, "Oedipe", de George Enescu, va avea o reprezentatie de Ziua Nationala a Romaniei la Opera Nationala Bucuresti (ONB), sambata, de la ora 18.30, informeaza institutia.

Spectacolul dirijat de Tiberiu Soare il va avea in rolul principal pe baritonul Ionut Pascu, unul dintre cei mai valorosi solisti ai ONB, care va fi Oedipe pentru prima oara in cariera sa.

"Enescu nu lasa loc de pareri personale in interpretarea partiturii; orice gest vocal sau instrumental este condus foarte strict printr-o notatie extrem de detaliata, care reveleaza (la propriu) imaginile muzicale si scenice gandite de compozitor, foarte teatrale, nascute din cuvant. Traducand in limbajul tehnic din zilele noastre, este ca si cum am avea de a face cu o partitura notata in "high definition"! Un mare monolit, slefuit de un (poate prea) rafinat sculptor de minti", a declarat artistul Ionut Pascu pentru ONB.

Tragedia regelui Oedipe, urmarit de destin, reprezinta de fapt tragedia umanului, surprins in lupta dintre ratiune si fatalitate.

Prezentat in premiera in cadrul celei de-a XX-a editii a Festivalului International "George Enescu", spectacolul "Oedipe", in regia Andei Tabacaru, scenografia Vioricai Petrovici si coregrafia lui Razvan Mazilu, aduce pe scena, pe muzica lui George Enescu, intreaga viata a regelui Oedipe, de la nastere pana la tragicul sfarsit.

Iubitorii operei il vor putea asculta in rolul titular pe baritonul Ionut Pascu, alaturi de artistii ONB Horia Sandu, Dan Indricau, Liviu Indricau, Marius Bolos, Pompeiu Harasteanu, Mihnea Lamatic, Vicentiu Taranu, Gabriel Nastase, Sidonia Nica, Andrada Ioana Rosu, Crina Zancu, Andreea Iftimescu (debut in rolul Meropa). De asemenea, va putea fi admirata prestatia balerinilor ONB Bianca Stoicheciu, Virgil Ciocoiu, Alina Stefanescu, Corina Tudosanu, Bianca Ungureanu, Raluca Ciocoiu.

Baritonul Ionut Pascu, absolvent al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti (2001), si-a inceput cariera solistica inca de la varsta de 23 de ani, cand a sustinut in cadrul Studioului de Opera din cadrul Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti rolul titular din opera "Don Giovanni" de Wolfgang Amadeus Mozart, sub indrumarea maestrilor Hero Lupescu si Constantin Petrovici, preluand astfel din experienta generatiei de aur a scenei lirice romanesti. Acestui succes i-a urmat, in anul 2001, angajarea in cadrul Operei din Constanta, unde a debutat cu rolul Sharpless din opera "Madama Butterfly", de Giacomo Puccini, ce i-a adus mai tarziu si aprecierea internationala, fiind invitat in mod constant sa faca parte din distributiile noilor productii ale acestei opere.

In anul 2005, a inceput sa cante in spectacolele ONB. Activitatea sustinuta ca prim-solist al teatrelor lirice din Bucuresti si Constanta, alaturi de colaborarile interne si externe, nu l-au impiedicat pe Ionut Pascu sa isi perfectioneze tehnica dirijorala si intelegerea partiturilor de orchestra la Conservatorul "G. Verdi" din Milano, finalizand cu succes cei doi ani de master la clasa maestrului Vittorio Parisi.

Ca solist, a cantat cu succes in Olanda, Canada, Australia, Coreea de Sud, Ungaria, Bulgaria, Macedonia, Albania, Italia si Germania, dar pana in prezent cea mai importanta scena cucerita ramane celebra Opera din Sydney, unde a sustinut si imprimat pe CD, alaturi de Sydney Philharmonic, premiera australiana a monumentalei lucrari "Cantata della Vita", dirijata de renumitul compozitor Gianluigi Gelmetti.
Ca dirijor, a obtinut critici favorabile in urma concertelor sustinute la Orchestra de Camera Radio din Bucuresti, la Filarmonicile din Bacau si Constanta, la Filarmonica din Jena (Germania) si Orchestra della RAI (Milano).

Maratonul "ProTV e al tau! ", sambata, de 1 Decembrie, cand ProTV implineste 17 ani

Pro TV difuzeaza sambata, 1 Decembrie, de la ora 13.30, in ziua in care televiziunea sarbatoreste 17 ani de existenta, "Pro TV e al tau!", un maraton care reuneste cele mai tari show-uri ale anului, potrivit unui comunicat.

Prezentata de carismaticii Smiley si Pavel Bartos, emisiunea va aduce laolalta talente din cele mai tari show-uri de la Pro TV: "MasterChef", "Dansez pentru tine", "Romanii au talent" si "Vocea Romaniei".

Dupa savurosul format "MasterChef", emisiunea reuneste vedetele Pro TV intr-o postura in care publicul nu a mai avut ocazia sa le vada pana acum.

Olivia Steer, Dana Rogoz, Amalia Enache, Iulia Vantur, Laura Cosoi, Razvan Fodor, Octavian Strunila sunt doar o parte dintre cei 16 care vor gati pentru a fi judecati de temutii jurati de la "MasterChef" Sorin Bontea, Florin Dumitrescu si Catalin Scarlatescu.

"Concurentii" emisiunii "Pro TV e al tau!" isi vor dezvalui povestile, condimentate cu cele mai bune momente din programele de divertisment din ultimul an, iar cei mai apreciati opt dintre ei vor trece in etapa a doua, in care vor avea de pregatit un fel de mancare specific romanesc, cu ingrediente surpriza.

In timp ce unii isi vor demonstra talentele culinare, in platou vor reveni concurenti si castigatori de la emisiunile care au schimbat destine si au implinit visuri: "Romanii au talent", "Dansez pentru tine", "Vocea Romaniei".

Se va canta, se va dansa, se vor face numere de magie si acrobatii, toate pentru a sarbatori, cu bucurie, curaj si speranta mandria de a fi roman. Pe de alta parte, tot pe 1 Decembrie, de Ziua Nationala, intr-o editie speciala "Happy Hour", difuzata la Pro TV de la ora 17.30, romani celebri vor urca in "Arca lui Maruta".

In ziua in care Pro TV implineste 17 ani de existenta, "Happy Hour" isi invita telespectatorii sa isi faca bagajele si sa urce la bord: de la ora 17.30, "Arca lui Maruta" pleaca spre viitorul pe care il visam cu totii.

Romani extraordinari, campioni in toate domeniile isi unesc fortele pentru a pune bazele Romaniei visurilor intr-o editie speciala "Happy Hour". Sportivii Gabi Szabo, Roxana Cocos si Elisabeta Lipa, artistii Andra, Marius Mihalache si Laura Lavric, designerul Alexandru Ciucu si romanul adoptat recent de tara noastra Wilmark urca pe "Arca lui Maruta" si pornesc pe drumul spre "visul romanesc".

Tot pe 1 Decembrie, Maruta face o a doua invitatie, in "statul romanilor talentati". Acasa la ambasadoarele traditiei romanesti Fetele de la Capalna, "Happy Hour" dezvaluie cum incepe o legenda si ce fel de oameni o duc mai departe. In plus, show-ul lui Maruta va oferi o versiune moderna a celebrului dans: Fetele de la Capalna asa cum nu au mai fost vazute niciodata.

Celebru pentru farsele puse la cale vedetelor, Maruta nu putea rata nici editia "Happy Hour" din 1 Decembrie, in care il va prezenta pe cel mai nefericit roman: Rica Raducanu s-a trezit la propriu cu Fanfara Militara la usa casei. Inainte sa rasara soarele, plini de avant patriotic, instrumentistii au facut o repetitie de-a rasunat tot cartierul Giulesti. Care a fost reactia pur romaneasca a fostului portar cand a fost nevoit sa isi protejeze timpanele cu noaptea in cap, telespectatorii vor vedea intr-o farsa marca "Happy Hour" de proportii nationale.

Totodata, in platoul emisiunii, Maruta se va intalni cu artisti de top, care le vor canta romanilor de ziua lor in dulcele grai romanesc: Andra, Pepe, Loredana si Nico vor interpreta refrene cunoscute din cantece populare romanesti si, acompaniati de un taraf, vor forma Statele Unite ale Muzicii pentru un moment cu adevarat spectaculos.

Filme semnate de Cristian Mungiu deschid noul sezon "CineTePrinde", din 1 decembrie, la Pro Cinema

Cristian Tudor Popescu va aduce in atentia telespectatorilor Pro Cinema o serie de filme semnate de Cristian Mungiu, din 1 decembrie, odata cu debutul noului sezon al emisiunii "CineTePrinde”.

De-a lungul timpului, marile nume ale cinematografiei, actori si regizori, au facut popas la "CineTePrinde", locul unde Cristian Tudor Popescu le propune cinefililor prezenti, in fiecare sambata seara, la Pro Cinema, o intalnire de multe ori incomoda, dar de fiecare data provocatoare, cu personalitatile de calibru ale lumii filmului.

"Occident", "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" si "Amintiri din Epoca de Aur" sunt propunerile criticului de film pentru un dialog despre filmul romanesc cu telespectatorii Pro Cinema in urmatoarea luna.

Unul dintre numele cu greutate ale generatiei postdecembriste a regizorilor romani, Cristian Mungiu a atras atentia publicului din tara si de peste hotare inca de la primele sale filme.

Obisnuit al marilor festivaluri europene, regizorul roman a cules laurii celor mai importante premii la fiecare intalnire cu publicul din tara si de peste hotare provocand de fiecare data prin temele si modul de abordare ales.

"Incontestabil, un film de geniu" - astfel a fost descris "Occident", propunerea lui Cristian Tudor Popescu pentru prima editie din acest sezon a emisiunii "CineTePrinde", difuzata de Pro Cinema pe 1 decembrie, de la ora 22:00.

Cristian Mungiu semneaza si scenariul si regia acestei comedii care-i reuneste pe Alexandru Papadopol, Tania Popa, Coca Bloos, Tora Vasilescu si Ioan Gyuri Pascu. Acesta din urma semneaza de altfel si muzica filmului, alaturi de Petru Margineanu.

Mirajul Occidentului, mirajul fericirii este urmarit de regizor, in registru comic, prin trei povesti de viata diferite care se petrec in aceeasi perioada si care se intalnesc si se suprapun in cele din urma.

Nominalizat la Globul de Aur pentru cel mai bun film strain si castigator al premiilor Palme d'Or, FIPRESCI, al premiului Academiei de Film Europene, al Oscarului spaniol, premiul Goya, printre multe altele, "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" a incantat si a starnit controverse - unele ajungand pana la Vatican - in egala masura.

Difuzat de Pro Cinema si prefatat de Cristian Tudor Popescu in editia din 8 decembrie a emisiunii "CineTePrinde", "4,3,2" prezinta povestea a doua prietene, studente care impart aceeasi camera la camin si care trec printr-o drama cumplita in momentul in care una dintre ele ramane insarcinata.
In 1987, pe vremea lui Ceausescu, avortul era ilegal. Fetele se gandesc sa inchirieze o camera la un hotel si, cu ajutorul domnului Bebe (Vlad Ivanov), sa incerce sa rezolve problema. Insa acesta vrea plata "in natura".

Pe 15 si 22 decembrie, Cristian Tudor Popescu ii va invita pe telespectatorii "CineTePrinde" sa rememoreze legendele urbane ale anilor ’80 surprinse cu realism si umor in "Amintiri din Epoca de Aur", o serie de filme realizate dupa un scenariu de Cristian Mungiu si coregizate, pe langa Mungiu, de Constantin Popescu Jr, Razvan Marculescu, Ioana Uricaru si Hanno Hofer.

Legenda activistului in inspectie, a fotografului de partid, a politrucului zelos si a militianului lacom sunt temele dezvoltate in "Amintiri din Epoca de Aur 1 - Tovarasi, frumoasa e viata!".

Legendele vanzatorilor de aer, cea a soferului de gaini si a curcanului zburator dau savoare "Amintirilor din Epoca de Aur 2: Dragoste in timpul liber", care poate fi urmarit la Pro Cinema pe 22 decembrie.

ProFM si MTV au pregatit un program special de 1 decembrie, alaturi de cei mai tari artisti

ProFM si MTV au pregatit un program special de 1 decembrie, alaturi de cele mai tari trupe si artisti, intre care Voltaj, Xonia, Andreea Banica, Narcotic Sound si Christian D, Anda Adam, Andreea Balan, Rhyno si Sylvia, Andra si Connect-R.

DJ-ul ProFM Nono Semen se pregateste de un weekend plin de evenimente, alaturi de colegii sai de la ProFM Florin Goldic, GreeG si Onuc. Astfel, ProFM va sarbatori ziua de 1 decembrie, iar Nono va fi maestru de ceremonii al unei sarbatori care se intinde pe trei zile la AFI Palace Cotroceni.

Impreuna cu centrul comerical care sarbatoreste de asemenea trei ani de MegaFun, ProFM va incepe distractia inca de vineri si va continua sambata si duminica, cu cele mai tari trupe si cei mai iubiti artisti: Voltaj, Xonia, Andreea Banica, Narcotic Sound si Christian d, Anda Adam, Andreea Balan, Rhyno si Sylvia, Andra si Connect-R, toti petrec trei zile de distractie alaturi de fanii lor si de ProFM.

Acesta este un prilej foarte bun pentru cei care isi doresc un cadou special de la Mos Craciun si anume o masina, pentru ca vor putea vedea pe viu Nissan Juke "Ministry of Sound" - editie limitata pe care ProFM o va face cadou unui ascultator sau unei ascultatoare in luna decembrie. MTV Romania nu va lipsi de la cea mai mare petrecere de 1 decembrie la Afi Palace Cotroceni, dar a pregatit si un program special pentru telespectatorii sai.

Astfel, de la ora 12.00 la ora 19.00 MTV va difuza special de Ziua Romaniei concertele din seria "Live Session" cu Andra, Smiley, Mandinga, Inna si Puya, MTV Unplugged cu Vama si Vita de Vie, dar si aventurile lui Gigel Frone la Paris, de la ora 19.00.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Irina Lazareanu, muza lui Karl Lagerfeld. A plecat din tara la 4 ani, dar n-a uitat ciorba de fasole
Irina Lazareanu, muza lui Karl Lagerfeld. A plecat din tara la 4 ani, dar n-a uitat ciorba de fasole

Irina Lazareanu, ani in sir pe podiumul Chanel, muza lui Karl Lagerfeld, prietena lui Kate Moss, iubita lui Pete Dohorthey, amica lui Sean Lenon, confidenta lui Yoko Ono. A plecat din Romania la varsta de 4 ani.

1 Decembrie: 17 ani de cand ProTV a intrat in casele si in sufletele celor care gandesc liber
1 Decembrie: 17 ani de cand ProTV a intrat in casele si in sufletele celor care gandesc liber

Pe 1 Decembrie, de Ziua Nationala a romanilor, se implinesc 17 ani de cand ProTV a intrat in casele si in sufletelor celor care au invatat sa gandeasca liber.

Descopera cu George Buhnici in aplicatia ProTV pentru 1 Decembrie ce este senzational de normal
Descopera cu George Buhnici in aplicatia ProTV pentru 1 Decembrie ce este senzational de normal

Cand se apropie 1 decembrie, ne place sa aratam ca suntem romani de nadejde.

Recomandări
Ciolacu n-ar mai vrea o dată premier, iar partidele fug de responsabilitatea Finanțelor. Ce s-a negociat: ”Am mâncat cozonac”
Ciolacu n-ar mai vrea o dată premier, iar partidele fug de responsabilitatea Finanțelor. Ce s-a negociat: ”Am mâncat cozonac”

După nenumărate tensiuni, PSD, PNL și UDMR ar putea ajunge curând la un acord în coaliție. Sâmbătă au purtat noi negocieri la Parlament, pentru a definitiva lista cu ministere.  

Noul Parlament a fost învestit oficial. Motivul ciudat pentru care toți senatorii UDMR au depus de două ori jurământul
Noul Parlament a fost învestit oficial. Motivul ciudat pentru care toți senatorii UDMR au depus de două ori jurământul

Aleșii din actuala legislatură au depus sâmbătă jurământul. Lucrurile s-au complicat puțin în Senat, unde parlamentarii UDMR au fost nevoiți să se întoarcă la pupitru pentru că le-a lipsit un pasaj important din text.

INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”
INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”

Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. După săptămâni în care vocea ei a răsunat în toate etapele show-ului, telespectatorii au decis ca trofeul și premiul în valoare de 100.000 de euro să ajungă la concurenta din echipa lui Tudor Chirilă..