VIDEO șocant. Țara care a fost cuprinsă de un val de crime și violențe: ”Ne-am trezit dimineață, erau cadavre pe stradă”
ATENȚIE, IMAGINI ȘOCANTE! Bande de infractori au atacat luni două cartiere de lux din capitala Haiti, într-un atac violent care a provocat moartea a cel puțin o duzină de oameni.
Potrivit Associated Press, bărbații înarmați au jefuit casele din comunitățile Laboule și Thomassin înainte de răsăritul soarelui, forțând locuitorii să fugă, în timp ce unii au sunat la posturile de radio implorând poliția să-i salveze.
Cartierele erau în mare parte pașnice, în ciuda unor valuri de atacuri violente ale bandelor din Port-au-Prince, care a început la 29 februarie.
Un fotograf al Associated Press a văzut cadavrele a cel puțin 12 bărbați împrăștiate pe străzile din Pétionville, situat chiar sub comunitățile muntoase Laboule și Thomassin.
Mulțimile au început să se adune în jurul victimelor. Una dintre ele zăcea cu fața în sus pe stradă, înconjurată de un pachet de cărți împrăștiate, iar alta a fost găsită cu fața în jos în interiorul unei camionete cunoscute sub numele de "tap-tap", care funcționează ca taxi.
O femeie aflată la una dintre scene s-a prăbușit și a trebuit să fie ținută în brațe de alte persoane după ce a aflat că o rudă de-a ei a fost ucisă.
"Abuzuri! Acesta este un abuz!", a strigat un bărbat haitian care nu a dorit să fie identificat în timp ce își ridica brațele și se afla lângă una dintre victime. "Oameni din Haiti! Treziți-vă!" O ambulanță a sosit la scurt timp după aceea și și-a făcut drum prin Pétionville, adunând victimele.
"Ne-am trezit în această dimineață și am găsit cadavre pe stradă în comunitatea noastră din Pétionville", a declarat Douce Titi, care lucrează la biroul primarului. "A noastră nu este un astfel de comunitate. Vom începe să lucrăm pentru a îndepărta aceste cadavre înainte ca copiii să treacă pe acolo pentru a merge la școală și să înceapă să sosească vânzătorii."
Cele mai recente atacuri au stârnit îngrijorarea că violențele bandelor nu vor înceta, în ciuda faptului că premierul Ariel Henry a anunțat în urmă cu aproape o săptămână că va demisiona odată ce va fi creat un consiliu prezidențial de tranziție, o măsură pe care bandele de criminali o ceruseră.
Bandele de gangsteri se opun de mult timp lui Henry, spunând că nu a fost niciodată ales de popor și îl acuză de adâncirea sărăciei. În schimb, cei care se opun bandelor, spun că acestea încearcă să preia puterea pentru liderii lor sau pentru politicieni haitieni neidentificați.
Tot luni, compania de electricitate din Haiti a anunțat că patru substații din capitală și din alte părți "au fost distruse și au devenit complet nefuncționale". Ca urmare, zone din Port-au-Prince au rămas fără curent electric, inclusiv mahalaua Cite Soleil, comunitatea Croix-des-Bouquets și un spital.
Compania a declarat că infractorii au confiscat, de asemenea, documente importante, cabluri, invertoare, baterii și alte obiecte.
În timp ce violențele între bande continuă nestingherite, liderii din Caraibe au ajutat la crearea unui consiliu de tranziție. Acesta ar fi trebuit inițial să aibă șapte membri cu drept de vot. Dar un partid politic din Haiti a respins locul care i-a fost oferit, iar un altul încă se ceartă pentru a stabili cine ar trebui să fie nominalizat.
Între timp, desfășurarea unei forțe de poliție kenyene susținute de ONU pentru a lupta împotriva bandelor din Haiti a fost amânată, țara est-africană declarând că va aștepta până la înființarea consiliului de tranziție.
SUA evacuează circa 30 dintre cetăţenii lor din Haiti, ţară cuprinsă de haos
Peste 30 de cetăţeni americani au fost evacuaţi din Haiti, care a fost cuprins de haos din cauza violenţelor bandelor, la bordul unui zbor charter închiriat de guvern şi au aterizat duminică în Florida, a anunţat Departamentul de Stat, potrivit Agerpres, care citează AFP.
Avionul a decolat din al doilea oraş ca mărime al ţării, Cap-Haitien, unde aeroportul este deschis "periodic", conform Ambasadei SUA.
"Departamentul de Stat a facilitat plecarea în siguranţă din Cap-Haitien a peste 30 de cetăţeni americani aflaţi la bordul unui zbor charter al guvernului american", a declarat duminică seară pentru AFP un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat. "Pasagerii sunt acum în siguranţă în Miami, Florida, unde reprezentanţi ai guvernului american îi ajută cu paşii următori", a adăugat el.
Statele Unite au evacuat o parte din personalul ambasadei duminica trecută şi au întărit echipele responsabile de securitatea ambasadei.
Mai multe alte ţări şi Uniunea Europeană au evacuat, de asemenea, personalul diplomatic din cauza instabilităţii de pe insulă, în timp ce ONU şi-a retras la rândul său personalul neesenţial.
Pentru americanii rămaşi în Haiti, Departamentul de Stat "explorează opţiunile de a părăsi (capitala) Port-au-Prince şi îi va informa pe cetăţenii americani de îndată ce îi vom putea organiza în siguranţă", a spus purtătorul de cuvânt.
"Vom continua să ajutăm cetăţenii americani atât timp cât opţiunile comerciale rămân indisponibile şi mediul de securitate ne permite să facem acest lucru", a adăugat el.
Port-au-Prince este de mai multe săptămâni scena unor violenţe între bande criminale, în timp ce haitienii aşteaptă înfiinţarea unui consiliu prezidenţial de tranziţie în urma anunţului demisiei controversatului prim-ministru Ariel Henry.
Bandele controlează zone mari ale ţării, inclusiv 80% din capitală, şi sunt acuzate de numeroase abuzuri, între care crime, violuri şi răpiri pentru răscumpărare.