Pensionari mutați în cearșaf dintr-un cămin din Pipera, închis după o anchetă a Știrilor PRO TV. Erau înfometați și însetați
De la o zi la alta ies la iveală noi orori petrecute căminele de bătrâni. Vinovații încearcă acum disperați să-și ascundă urmele, de teama controalelor.
Așa se face că 11 bătrâni fragili și bolnavi au fost ascunși intenționat în două clădiri în construcție aflate pe un câmp din Tunari, județul Ilfov.
Pensionarii, majoritatea fără familie, au fost mutați în cearșaf dintr-un cămin privat din Pipera, închis luna trecută după o anchetă a Știrilor PRO TV. Atenție, urmează detalii, care vă pot afecta emoțional!
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Zeci de forțe de ordine au descins după lăsarea întunericului în două case cu etaj, lăsate la roșu în mijlocul unui câmp plin de ciulini din Ilfov.
Polițiști, pompieri și medici au intrat în alertă după ce au autoritățile au aflat că mai mulți bătrâni au fost duși acolo pe ascuns de la căminul Sfântul Dumitru din Pipera, care teoretic trebuia închis în urmă cu o lună.
Împreună cu ei era și o îngrijitoare
Autoritățile cred că vârstnicii au fost mutați în grabă după valul de controale anunțate din ultimele zile. Cărați cu cearșafuri de la mașini în casă și obosiți deja de acest periplu sinistru, unii nu mai voiau să plece de acolo.
Terenul este greu accesibil și este situat la o jumătate de oră distanță de capitală.
Fondatorul căminului ar fi, potrivit site-ului așezământului, Romeo Saleno, un tenor din Cluj-Napoca.
Ambele clădiri sunt în construcție și se află la aproximativ o jumătate de kilometru de șosea, iar în jur nu există vecini. În zonă există însă un nume de stradă: Strada Lișiței din Tunari. Proprietarea nu are număr de casă.
Înainte să fie mutată în casele neterminate de pe câmpul din Tunari, o femeie fusese adusă de o nepoată la căminul privat din Pipera, unde plătea lunar cel puțin 2.500 de lei.
Bătrână salavată: „Ne-a adus acolo schimbând destinația căminului într-un așezământ pentru bunici care vor să stea la o fermă. Nu erau lucrările terminate și tot timpul veneau lucrătorii să mai pună ceva, să mai facă gresie, ce trebuie. E drept că asta a supărat poliția: că a găsit că aveam un singur corp sanitar, adică baie, și pentru băieți și pentru fete. Ne așteptam unii pe alții”.
Autoritățile spun că cei mai mulți dintre vârstnici suferă de afecțiuni neurologice. Opt dintre ei sunt acum într-un cămin privat din Snagov.
Florin Iorguș, directorul căminului privat în care au fost duși bătrânii: „Erau înfometați, erau însetați, fără schemă de tratament, fără acte de identitate. Unii dintre ei am înțeles că au aparținători, dar nu i-a mai căutat nimeni, nu știu de ei, nu știu numere de telefon”.
Alți trei bătrâni au fost luați acasă de familii. Poliția face acum cercetări pentru loviri sau alte violențe și lipsire de libertate.
Echipa: Cristina Dobre, Alexandru Stan, Vali Popovici, Mario Ionescu