O fată de 19 ani a murit la o lună după ce a născut. A primit trei diagnostice, toate greșite
Acuzații grave la Spitalul județean din Brăila.
Discopatie lombară, sindrom post-partum, apoi meningită: acestea sunt diagnosticele puse de medicii din Brăila în cazul unei tinere de 19 ani, care a încetat din viață fără că vreun doctor să înțeleagă ce se întâmplă cu ea.
Autopsia a arătat că, după naștere, în uter i-a rămas un fragment de placentă care s-a necrozat. Spitalul a început o anchetă, iar polițiștii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Tânăra de 19 ani a născut natural, în urmă cu o lună, la Spitalul județean din Brăila. Săptămâna trecută a început să se simtă rău și să îi amorțească un picior.
Adriana Păduraru, mama fetei: „De vineri i s-a făcut rău, a zis că o doare un picior foarte tare, până când n-a mai putut să meargă. Am chemat ambulanța, a zis să meargă la spital. Știau că este lăuză și n-au dus-o la maternitate, cum e regula. Au dus-o la Spitalul 3, acolo i s-au făcut raze și i-au zis că are discopatie lombară. I-au dat antiinflamatoare și au trimis-o acasă.”
Când au aflat că a născut recent, membrii echipajului de pe ambulanță au pus totul pe seama unui sindrom post-partum, spun rudele.
Starea de sănătate a tinerei, însă, a continuat să se înrăutățească și, a doua zi, familia a chemat din nou salvarea. Transportată la Spitalul Județean, a două oară, Ana-Maria a primit un alt diagnostic.
După ce i-au făcut un set de analize, i-au pus diagnosticul de meningită virală și le-au recomandat tuturor membrilor familiei să se trateze cu antibiotice.
Adriana Păduraru, mama fetei: „Mi-a zis că e suspectă de bacteria meningococ. Meningită. Așa și că ar fi bine să luăm preventiv toți și să îi facem și copilului tratament de profilaxie. Apoi au transferat-o la Terapie Intensivă, unde deja ea nu mai era conștientă, când au transferat-o.”
Ea a fost internată la terapie intensivă și intubată și, după câteva ore, a încetat din viața.
Șocant este ca, potrivit reprezentanților serviciului de medicină legală, după naștere, în uterul mamei ar fi rămas un fragment de 2 cm pătrați de placentă care a provocat septicemia, adică infecția generalizată.
Dr. Gina Ilie, dir. Serviciul de Medicină Legală Brăila: „S-a dezvoltat o necroză uterină pe un mic fragment placentar restan aderent la zona fundică a uterului. Toată această poveste ignorată a generat drama care a dus la decesul fetei”.
Dr. Alina Neacșu, director medical Spitalul Județean Brăila: „Am solicitat comisiei de analiză a deceselor intraspitalicești din cadrul spitalului analiza acestui caz, pentru a se stabili dacă există vreo suspiciune în acordarea serviciilor medicale pacientei decedate”.
Insp. Laura Belciugan, purtător de cuvânt al IPJ Brăila: „În cauză a fost întocmit dosar penal și se continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.”
Părinții fetei mai au un fiu care a împlinit 12 ani chiar în ziua în care Anamaria a încetat din viață. Spun că nu au bani pentru a plăti avocați, să meargă în tribunale, dar așteaptă că legea - medicală sau juridică - să facă dreptate.