Descoperire socanta pe plaja dintre Venus si Saturn. Zeci de seringi si flacoane de morfina, gasite de cativa localnici
Descoperire socanta in judetul Constanta. Zeci de seringi si flacoane de morfina au fost gasite de cativa localnici, miercuri dimineata, pe plaja dintre Venus si Saturn.
Erau aruncate intr-un sac de rafie, printre doze goale de bere si alte gunoaie. La sesizarea oamenilor, inspectorii antidrog au inceput o ancheta.
Sacul cu deseuri a fost gasit de o familie din Constanta, care iesise la plimbare. Cand oamenii au vazut seringile si flacoanele de morfina au cerut ajutorul autoritatilor. Primii care s-au sesizat au fost cei de la Apele Romane, care administreaza plajele. Pentru ca seringile au un regim special au cerut ajutor mai departe inspectorilor antidrog care au descoperit ca flacoanele erau goale. Anchetatorii au pornit o ancheta pentru ca morfina este unul dintre cele mai puternice analgezice, cu efect narcotic, folosit in special in alinarea durerilor bolnavilor aflati in stadii terminale ale unor boli incurabile.
Sacul cu deseuri era aruncat in nisip, la o distanta de nici zece metri de malul marii. Inspectorii de la Apele Romane au sesizat atat Brigada pentru Combatarea Crimei Organizate cat si Directia de Sanatate Publica.
Marieta Iorga, purtator de cuvant Apele Romane Dobrogea Litoral: "Inspectorii din cadrul Administratiei Bazinale Dobrogea Litoral s-au deplasat la fata locului cu operativitate si au stabilit ca intr-adevar in acel sac erau mai multe PET-uri si doze de bere, dar si seringi si fiole de morfina, intr-adevar goale. Acel sac plin de deseuri medicale a fost preluat de o firma specializate in incinerarea acestor deseuri biologice."
Morfina face parte din categoria narcoticelor. De aceea, are un regim special, iar farmaciile o elibereaza numai pe baza de reteta. Mai mult, se retin atat datele medicului care o prescrie, cat si ale pacientului. In plus, anchetatorii spun ca este putin probabil ca seringile si flacoanele sa provina de la un spital pentru ca orice unitate sanitara are un contract cu firme specializate in distrugerea deseurilor
Loti Popescu, reprezentant Directia de Sanatate Publica Constanta: "O precizare foarte speciala: nici macar toate farmaciile nu pot elibera morfina, chiar si pe reteta. Problema nu este daca aceasta substanta poate fi folosita de toxicomani, problema este cum ajunge un toxicoman in posesia acestei substante care se elibereaza doar printr-un formular special, cu parafa de la medicul specialist si doar ce catre anumite farmacii."
Anchetatorii iau in calcul varianta ca acest sac sa fi fost aruncat, in largul marii, de la bordul unei nave mai ales ca dozele de bere gasite nu ar exista pe piata romaneasca. Flacoanele de morfina de acest tip se gasesc in farmaciile din mai multe tari europene.