VIDEO. Romanul care a cucerit tara cu peste 1,3 miliarde de oameni, cantand in CHINEZA

21-01-2012 16:33


Mugur Ciubancan

Cantaretul roman de muzica pop Mugur Ciubancan, originar din Maramures, a reusit sa impresioneze publicul chinez si sa isi construiasca o cariera de succes in aceasta tara, dupa ce a decis ca repertoriul sau sa includa piese in dialectul mandarin.

Tanarul interpret roman, caruia chinezii ii spun "Wei Hua", a vizitat China in urma cu 11 ani. Desi avea doar 18 ani pe atunci, el inregistrase deja doua albume in Romania si era invitat la numeroase emisiuni difuzate de posturile de televiziune romanesti.

"Am facut scoala de Arte din Bucuresti, unde aveam cativa prieteni foarte buni din China. Le placeau cantecele mele, iar mie imi placeau cantecele lor chinezesti", a spus Mugur Ciubancan.

Tanarul interpret a ales cateva piese si apoi a memorat cuvintele si versurile lor, desi nu vorbea limba chineza, iar pronuntia sa lasa de dorit.

Gratie prietenilor sai chinezi, el a avut sansa sa viziteze aceasta tara in 2000 si sa cante in cadrul unor concerte. Cu ocazia unui show, in public se afla si Bo Xilai, pe atunci primarul orasului Dalian, iar politicianul chinez a fost impresionat de curajul cantaretului roman.

"I-am oferit unul dintre CD-urile mele, iar el m-a invitat sa mai raman pentru o vreme in China, pentru a canta la un festival al costumelor traditionale, ce urma sa aiba loc la Dalian", isi aminteste artistul.

Acest proiect nu s-a concretizat insa, intrucat Ciubancan tocmai isi lansase in Romania un nou album si avea programate mai multe aparitii in public pentru a-si promova noul disc. insa Bo Xilai l-a invitat din nou in 2001, iar Ciubancan a avut astfel posibilitatea de a sustine doua concerte in orasul Jinmen din provincia Hubei.

Cand a ajuns in China, tanarul cantaret din Romania era fascinat de karaoke: "Pe vremea aceea, serile de karaoke erau organizate in sali foarte mari, cu multe mese si cu un spatiu mare la mijloc. Erau adevarate sali de karaoke. imi place mai mult acel format decat cel de astazi, cu baruri mici si intime".

Intr-o seara, la una din mese se afla Lu Xiaonan, directorul postului BTV. "Esti un cantaret care canta bine in chineza. Avem un nou concurs in pregatire, intitulat «Songs of Our Land»", i-a spus Xiaolan.

Noii sai prieteni chinezi l-au facut pe Mugur Ciubancan sa accepte sa participe la aceasta emisiune-concurs, la care s-au inscris peste 2.000 de cantareti. Artistul din Romania a castigat medalia de aur cu o melodie chinezeasca, care era tema muzicala a unui popular serial de televiziune.

"Pe atunci, doar memoram cantecele. Acum insa, chineza pe care o vorbesc este mai buna decat engleza mea, iar China este o a doua patrie pentru mine", a declarat cantaretul roman.

Dupa acel succes, Mugur Ciubancan s-a stabilit definitiv in China, dar revine cu regularitate si Romania.

"In fiecare an ma intorc in Romania si cant pentru comunitatea chineza de acolo. Comunitatea chineza este destul de puternica, mai ales datorita faptului ca Romania a fost a doua tara din lume care a recunoscut Republica Populara Chineza, dupa Uniunea Sovietica, in urma cu peste 60 de ani", a declarat interpretul.

In ultimul deceniu, Mugur Ciubancan a fost invitat sa cante pentru presedintele chinez Hu Jintao, pentru premierul Wen Jiabao si la petrecerile organizate de Ambasada romana de la Beijing pentru parlamentarii si oamenii de afaceri romani care vizitau China.

"Imi place sa fiu un ambasador cultural pentru tara mea. si mi-ar placea foarte mult sa ii aduc pe unii dintre prietenii mei chinezi in regiunea mea natala, Baia Sprie din Maramures, sa le arat casele si sa le spun povestile acestora. As vrea sa ii duc sa vada si Cimitirul Vesel din Sapanta, unde oamenii graveaza istorii amuzante si ironice pe crucile celor decedati", a declarat Mugur Ciubancan.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO