Misterul persista in procesul mortii lui Michael Jackson. Luni va fi audiat ultimul martor
Cinci saptamani de dezbateri, 40 de martori si multe ore de demonstratii stiintifice nu au fost suficiente pentru a elucida misterul care inconjoara ultimele ore din viata cantaretului Michael Jackson.
Procesul medicului Conrad Murray, acuzat ca si-a neglijat pacientul, se apropie de sfarsit.
Incepand de luni, procesul intra in a sasea saptamana, odata cu contrainterogatoriul medicului Paul White, ultimul dintre martorii apararii care a depus marturie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Acest contra-interogatoriu va fi eventual urmat de marturia - putin probabila - a acuzatului, inainte ca procurorul David Walgren sa isi incheie rechizitoriul si sa isi sustina pledoaria finala.
Juriul va putea apoi sa se retraga pentru a delibera. A cincea saptamana de audieri, in cadrul careia au fost adusi la bara martorii apararii, a fost marcata de prezentarea oficiala a tezei avocatilor medicului Murray, potrivit carora Michael Jackson este singurul vinovat de propriul deces.
Potrivit autopsiei, "regele muzicii pop" a murit pe 25 iunie 2009 din cauza unei "grave intoxicatii" cu propofol, un sedativ puternic pe care starul in folosea pe post de somnifer, cu acceptul medicului Murray, care a recunoscut faptul ca i-a administrat starului acest medicament, in dimineata zilei in care artistul american a murit, dar si in lunile precedente.
Doi martori - medicul Allan Metzger si infirmiera Cherilyn Lee - au declarat ca Michael Jackson le-a cerut cu insistenta, cu cateva luni inainte de a muri, sa ii procure propofol pentru a-si trata insomnia cronica de care suferea.
Aceasta insomnie era "probabil" cauzata de dependenta starului de un medicament administrat contra durerii, Demerol, pe care dermatologul Arnold Klein i-l administra in doze mari, intre sesiunile de injectii cu botox, a afirmat un expert in dependenta de medicamente, medicul Robert Waldman.
Insa marturia cheie a venit din partea medicului Paul White, un specialist in propofol renumit pe plan mondial, care a respins, pe rand, concluziile formulate de unul dintre fostii lui elevi, medicul Steven Shafer, un martor al parchetului californian, care depusese cu cateva zile inainte o marturie spectaculoasa contra medicului Conrad Murray.
Potrivit medicului Paul White, cantaretul si-a injectat singur o doza suplimentara de propofol atunci cand medicul sau era intors cu spatele si a inghitit opt comprimate de lorazepam - un alt sedativ -, care a contribuit la moartea artistului, potrivit autopsiei.
Opinia unui expert contra opiniei unui alt expert, teorie contra teorie: medicii Steven Shafer si Paul White sunt indiscutabil doi experti in propofol, dar concluziile lor, sprijinite cu numeroase grafice, simulari de dozare medicamentoasa si cu demonstratii farmacologice, sunt simple interpretari ale unei situatii. Nimic pana astazi, nici chiar testele toxicologice, nu permit aflarea cu certitudine a evenimentelor petrecute in camera lui Michael Jackson in dimineata zilei in care aceste a murit, in absenta altor martori in afara de Conrad Murray insusi.
Pentru procurorul David Walgren, care si-a construit acuzarea pe neglijenta si incompetenta medicului Conrad Murray, declarand ca acesta si-a "abandonat" pacientul in ciuda unui salariu lunar de 150.000 de dolari, acel dubiu nu este cel mai important element al cazului.
David Walgren a demonstrat faptul ca medicul Conrad Murray a parasit intr-adevar camera starului - medicul a recunosct el insusi acest lucru in fata politiei - dupa ce ii administrase propofol pe cale intravenoasa. Aceasta procedura este riscanta, mai ales cand este realizata in afara unui spital. In plus, medicul Murray a amanat foarte mult apelul telefonic pentru serviciile de urgente, dupa ce a descoperit ca megastarul nu mai respira.
Aceste erori profesionale - doua, din cele 17 pe care procurorul Walgren le-a descris ca fiind "uriase" si "potential mortale" - sunt mai mult decat suficiente pentru a sprijini intreg rechizitoriul realizat de parchetul californian.
De altfel, apararea nu a dorit sa riste, incercand sa demonstreze faptul ca acuzatul a avut o conduita ireprosabila. Apararea vrea sa convinga juriul ca dependenta de medicamente, nu neglijenta medicului Murray, a cauzat decesul "regelui muzicii pop", la varsta de 50 de ani.
In cazul in care va fi condamnat, medicul Conrad Murray, acuzat de ucidere involuntara, risca o pedeapsa de pana la patru ani de inchisoare si pierderea dreptului de a practica medicina. In prezent, doctorul in varsta de 58 de ani este eliberat pe cautiune, dupa ce a fost pus sub acuzare in februarie 2010.