Copiii lui Stephen Hawking au acceptat IceBucket Challenge in locul tatalui lor. De ce a refuzat omul de stiinta
Cei trei copii ai astrofizicianului britanic Stephen Hawking, care este bolnav de scleroza laterala amiotrofica, au acceptat "provocarea galetii cu gheata", in numele tatalui lor.
Pana in prezent, Motor Neurone Disease Association (MNDA) - asociatia din Marea Britanie care lupta contra maladiei Charcot, cunoscuta si ca maladia Lou Gehrig sau scleroza laterala amiotrofica, o boala neurodegenerativa - a strans o suma de peste 3 milioane de lire sterline, potrivit Mediafax.
Suma a fost completata de astrofizicianul britanic Stephen Hawking, care a fost diagnosticat cu aceasta maladie neuronala degenerativa la varsta de 21 de ani. Desi nu a putut sa accepte el insusi aceasta provocare, din cauza ca a fost bolnav de pneumonie, anul trecut, copiii lui Stephen Hawking - Lucy, in varsta de 44 de ani, Timothy, in varsta de 35 de ani, si Robert, in varsta de 47 de ani - s-au oferit sa isi ajute tatal in aceasta campanie si au acceptat sa le fie turnate trei galeti cu gheata pe cap. Stephen Hawking a primit aceasta provocare de la astrofizicianul american Neil deGrasse Tyson.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"Nu ar fi intelept din partea mea sa imi torn o galeata cu apa rece peste mine... dar copiii mei Robert, Lucy si Tim s-au oferit in mod cavaleresc sa accepte aceasta provocare in locul meu", a spus Stephen Hawking. De asemenea, Stephen Hawking a facut un indemn catre toti cei interesati sa doneze pentru MNDA, care se lupta sa elimine "aceasta teribila maladie". Stephen Hawking i-a nominalizat sa accepte aceasta provocare pe directorul Science Musem, Ian Blatchford, respectiv pe cancelarul si pe vicecancelarul Cambridge University, David Sainsbury si Leszek Borysiewicz.
Stephen Hawking, care se deplaseaza cu ajutorul unui scaun cu rotile si comunica prin intermediul unui computer si a unui sintetizator vocal, a fost diagnosticat cu o maladie neuronala degenerativa (scleroza laterala amiotrofica) la varsta de 21 de ani, iar medicii i-au spus in acel moment ca mai avea de trait cel mult doi sau trei ani. Ajuns in prezent la varsta de 72 de ani, Stephen Hawking este unul dintre cei mai apreciati oameni de stiinta din lume, fiind cunoscut pentru lucrarile sale despre gaurile negre si pentru cartea sa "Scurta istorie a timpului" ("A Brief History of Time"), devenita un bestseller international. Fostul sef al catedrei de matematica de la Universitatea Cambridge, un post detinut in trecut si de Isaac Newton, a fost de multe ori criticat in trecut din cauza comentariilor sale despre religie.
Cartea sa intitulata "The Grand Design", lansata in 2010, a provocat un scandal urias in randul liderilor religiosi, deoarece Hawking sustinea in acest volum ca nu este nevoie de o forta divina pentru a explica aparitia Universului. Stephen Hawking, renumit pe plan mondial pentru lucrarile sale despre univers si gravitatie, este autorul volumului "Scurta istorie a timpului" (publicat si de Humanitas, in 2004), una dintre cele mai de succes carti din literatura stiintifica, si al volumului "George si cheia secreta a universului" (aparut si la Humanitas, in 2009). Stephen Hawking a primit titlul de Comandor al Imperiului Britanic in 1982 si este membru al Academiei de stiinte americane.
Campania "ALS Ice Bucket Challenge" are scopul de a sustine asociatia ALS, care lupta contra maladiei Charcot. Zeci de mii de persoane, celebritati si oameni obisnuiti, au inceput, din luna iulie, sa-si toarne cate o galeata cu gheata pe cap, sa filmeze momentul si sa il publice pe retelele de socializare, provocandu-i si pe altii sa faca acelasi lucru contra unei donatii de 100 de dolari. Mai multe vedete din divertismentul american au acceptat aceasta provocare, printre acestea numarandu-se Steven Spielberg, Justin Bieber, Lady Gaga, Britney Spears, Justin Timberlake, Taylor Swift, James Franco, Ben Affleck, Lena Dunham si Oprah Winfrey.
In momentul in care a inceput aceasta campanie pentru ajutorarea persoanelor bolnave de scleroza laterala amiotrofica, regula era simpla: donarea unei sume de bani sau turnarea unei galeti cu gheata pe cap. Astfel, turnarea unei galeti cu gheata pe cap a fost un act gandit de initiatorii campaniei ca un stimulent pentru ca oamenii sa fie caritabili si nu pentru a fi in acelasi timp si caritabili si raciti. Scleroza laterala amiotrofica - boala Lou Gehrig - se caracterizeaza printr-o pierdere progresiva a anumitor celule nervoase ale creierului si maduvei spinarii, denumite neuroni motori, ce comanda muschii voluntari, care fac posibila miscarea. Boala este progresiva, invalidanta, fatala - mersul, vorbitul, mancatul, inghititul si alte functii fundamentale devenind mai dificile cu timpul. Cauzele maladiei sunt necunoscute, insa se stie ca circa 5-10% dintre bolnavi prezinta o forma mostenita a acesteia.