Editia 62 a Festivalului de la Cannes, una dintre cele mai aprig disputate
Emotiile au atins apogeul la Cannes. Misiunea juriului n-a fost deloc usoara, tinand cont de numele sonore care au intrat in competitia din acest an.
La bursa pariurilor conduc filmele "Bright star", al regizoarei neo-zeelandeze Jane Campion si o drama de razboi semnata de austriacul Mikael Haneke.
Oricine va fi castigatorul marelui premiu va pleca acasa nu doar cu unul dintre cele mai ravnite trofee din cinema, ci si cu satisfactia de a fi triumfat in fata unor nume grele.
Editia a 62-a a festivalului a fost fara doar si poate, una dintre cele mai aprig disputate din istorie. Si-au adus filmele la Cannes nu mai putin de patru fosti castigatori ai Palme D Or-ului: Jane Campion, Quentin Tarantino, Ken Loach si Lars von Trier.
Daca "Antichristul" lui von Trier i-a divizat pe critici si a socat prin violenta scenelor, Ken Loach, regizorul filmului "Looking for Eric" a facut o impresie buna cu noua sa comedie, in care joaca si fostul fotbalist Eric Cantona.
Jane Campion, singura femeie care a castigat vreodata premiul, a avut cronici extrem de bune pentru Bright Star, o oda adusa poetului John Keats.
Iar Quentin Tarantino a castigat detasat la capitolul "cea mai mediatizata premiera". Flancat pe covorul rosu de Brad Pitt si Angelina Jolie, regizorul a declarat ca Palme D Or-ul din acest an este "cel mai usor de acordat" .
Sa nu-l uitam nici pe Pedro Almodovar. Ale sale "Imbratisari frante" ar putea sa ii aduca un premiu de interpretare feminina lui Penelope Cruz, actrita pe care a filmat-o "cu adoratia unui fan", dupa cum remarca un critic.
Surpriza ar putea veni din partea lui Michael Haneke. Filmul sau The White ribbon, o drama austera plasata intr-un sat german inaintea primului razboi mondial, filmata in alb-negru si fara coloana sonora.
Sa nu uitam insa nici de favoritul gazdelor, filmul The Prophet, o drama plasata in inchisoare si care urmareste destinul unui tanar detinut de origine araba.