VIDEO. Costi Ioniță, despre proiectul de lege privind Ținutul Secuiesc: ”Marș! Nu există așa ceva. Peste tot e România”
Cunoscutul producător și interpret de manele și muzică de petrecere Costi Ioniță este revoltat de intenția unor parlamentari de a continua lupta pentru autonomia Ținutului Secuiesc prin depunerea unui proiect de lege.
Într-un mesaj postat pe Instagram, Ioniță a anunțat că urmează să lanseze o nouă melodie în 24 ianuarie, data la care România aniversează Ziua Unirii Principatelor Române.
Cu această ocazie, el a amintit despre proiectul de lege din Parlamentul României privind autonomia Ținutului Secuiesc, atât la nivelul administraţiilor locale, cât şi la cel al forurilor de decizie de la Bucureşti.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
În opinia cântărețului de manele și alte genuri muzicale, ”Ținutul Secuiesc nu există”.
”Fraților, au depus ăștia moțiune sau lege, P-LX, mele-x, pentru Ținutul Secuiesc. Marș! Nu există așa ceva. Peste tot e România și nu uitați, România este și mai mare decât atât. Trebuie să luăm și de la unguri și de la ucrainieni și de la sârbi și de la bulgari.
Așa că ne auzim pe 24. 24, știe toată lumea. Cei care nu sunt din Ținutul Secuiesc știu. Și ăia din Ținutul Secuiesc știu ce este pe pe 24. Pe 24 lansăm piesa asta forță.” - le-a transmis Costi Ioniță fanilor săi de pe rețeaua socială.
Doi parlamentari UDMR, cunoscuți pentru inițiativele lor care au fost considerate extremiste de-a lungul timpului, au propus autonomia teritorială și culturală pentru zonele în care maghiarii reprezintă o pondere importantă din populație. Vorbim despre 10% din populația totală din județele Harghita, Covasna și parțial din Mureș.
Acești parlamentari spun că acolo unde minoritatea maghiară este în pondere de peste 10 procente ar trebui ca oamenii de acolo să își poată alege proprii primari, să poată desemna șefii pentru instituțiile care sunt în acele județe din partea acestei minorități, să poată să se exprime în limba maghiară în instituțiile de stat, iar copiii lor, de asemenea, să învețe în limba maghiară.
Sunt mai multe proiecte care vizează autonomia culturală și teritorială, pe care liderii UDMR nu și l-au însușit, dar care, în parte, le susțin.
Aceste proiecte de lege au fost deja respinse de Senat și Camera Deputaților, însă Alianţa Maghiară din Transilvania a anunțat că le va depune din nou.