Una dintre vedetele „epocii de aur” a Hollywood-ului s-a stins din viata. „Era un tip super”
Actrita americana de origine irlandeza Maureen O'Hara, eroina roscata din "Ce verde era valea mea" (1941) si "Miracolul de pe strada 34" (1947), a murit la varsta de 95 de ani, a anuntat familia.
Vedeta a varstei de aur a Hollywoodului - anii 1940-1950 -, actrita a jucat in peste 60 de filme, fiind considerata in acea vreme una dintre cele mai frumoase femei din lume. A murit la domiciliul sau din Boise, statul Idaho (vestul Statelor Unite), transmite duminica AFP.
S-a remarcat in roluri de femeie curajoasa in mai multe filme regizate de John Ford, alaturi de John Wayne. In memoriile sale, actrita mentioneaza o afirmatie a colegului sau de platou, John Wayne: "Am avut multi prieteni si prefer compania barbatilor, cu exceptia lui Maureen O'Hara. Este un tip super".
"Cu mare tristete anuntam ca Maureen O'Hara a murit astazi, in somn, din cauze naturale", a scris familia intr-un comunicat citat de cotidianul Irish Times. "A murit in pace, inconjurata de familia iubitoare, sarbatorindu-i viata si ascultand muzica din filmul ei preferat, The Quiet Man", adauga textul comunicatului.
Supranumita "regina Technicolorului " pentru parul sau roscat aprins si ochii verzi, Maureen O'Hara s-a nascut in 1920 la Ranelagh (sudul orasului Dublin) si a traversat Atlanticul in 1939 pentru a face cariera la Hollywood.
Presedintele irlandez Michael Higgins si-a exprimat "profunda tristete" fata de disparitia "actritei remarcabile si polivalente, a carei prestatie in cinematografie va trece proba timpului".
"Maureen O'Hara a plecat din Irlanda ca sa isi faureasca o viata plina de glorie in America, insa in inima si mintea tuturor irlandezilor Maureen era chintesenta povestii de succes irlandeze", a spus si ministrul irlandez al Culturii, Heather Humphreys.
Si actrita americana Jesica Chastain i-a adus un omagiu, "de la o roscata tenace la alta": "Recunoscatoare pentru lumina pe care ai emanat-o", a scris ea pe Twitter.
Maureen O'Hara a parasit marele ecran in anii 1970 pentru a conduce o companie aeriana alaturi de sot. La moartea acestuia, ea a devenit prima femeie din istoria Statelor Unite din fruntea unei companii aeriene regulate.
A primit un premiu Oscar de onoare in 2014, incheie AFP.