Mesajul transmis de Radu Jude autoritatilor romane, dupa ce a castigat Ursul de Argint cu filmul "Aferim!"

×
Codul embed a fost copiat

Radu Jude a castigat Ursul de Argint pentru regie, gratie peliculei Aferim!, un film istoric, in alb-negru, ce a impresionat juriul si a primit cronici elogioase.

Marele premiu al Berlinalei a mers insa la Taxi, o pelicula turnata in ilegalitate de un dizident iranian. In urma cu doi ani, Ursul de Aur a ajuns in mainile lui Calin Peter Netzer, pentru pelicula Pozitia copilului.

Matthew Weiner, membru al juriului: "Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor merge la Radu Jude, pentru Aferim!"

Dezinvolt si glumet, Radu Jude a declarat pe scena ca dedica victoria intregii echipe de filmare.

Radu Jude, regizor: "Daca as fi stiut ca voi castiga un premiu atat de important si ca filmul meu va primi atatea aprecieri, as fi fost foarte serios atunci cand l-am filmat. As vrea sa acord multumiri, intrucat a fi regizor inseamna, in principal, sa lucrezi cu oameni talentati, carora le spui ce sa faca, asadar, cred ca acest premiu apartine actorilor si intregi echipe a filmului. Le multumesc foarte mult. Sper ca acest premiu va trimite un mesaj autoritatilor din tara mea si anume ca este important sa acorde un sprijin mai mare cinematografiei de calitate. Va multumesc!"

Citește și
Aferim
"Aferim", laudat in presa internationala. Filmul nominalizat la Ursul de Aur e comparat cu "12 ani de sclavie"
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

"Aferim!", sau Bravo! in limba turca, a fost descris de membrii juriului de la Berlin drept un film "de o viziune navalnica", ce poarta publicul intr-o alta lume. Mai exact, in Tara Romaneasca de la inceputul secolului 19, cand un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban porneste, alaturi de fiul sau, Mihai Comănoiu, pe urmele unui rob fugar, intrupat de Cuzin Toma, ce era suspectat ca ar fi avut o aventura cu sotia stapanului.

Radu Jude, regizor: "Aveam in cap un citat din Emil Cioran, un filozof pe care il admir, in care el spunea ca in fiecare om care castiga ceva zace un mic sarlatan. Insa am uitat sa spun asta."

Darren Aronofsky, presedintele juriului: "Ursul de Aur pentru cel mai bun film merge la Taxi, de Jafar Panahi!"

Premiul cel mare al Berlinalei a ajuns, insa, la dizidentul iranian Jafar Panahi, ce face o fresca a societatii iraniene actuale, prin ochii unui taximetrist, interpretat de el insusi, si a discutiilor pe care acesta le are cu diversi clienti. Panahi este arestat la domiciliu, asa ca fost reprezentat la Berlin de familie. Sotia lui a aplaudat din public, iar nepoata lui a urcat pe scena sa primeasca premiul.

Nepoata lui Jafar Panahi: "Nu pot vorbi. Sunt prea emotionata."

Trofeele pentru interpretare au mers la actorii britanici Tom Courtenay si Charlotte Rampling, pentru rolurile din pelicula "45 Years", de Andrew Haigh, despre un cuplu care se pregateste sa sarbatoreasca 45 de ani de casnicie, insa primeste o veste ce risca sa le destrame relatia.

Ionut Vulpescu: Ursul de Argint, un premiu ce consacra statutul filmului romanesc contemporan

"Un nou succes al cinematografiei romanesti: Radu Jude a fost distins cu Ursul de Argint pentru regia filmului "Aferim", la Festivalul de Film de la Berlin, unul dintre cele mai importante festivaluri mondiale de film. Un premiu prestigios, care consacra statutul filmului romanesc contemporan. Unul de inalt nivel. Felicitari regizorului Radu Jude si intregii sale echipe!", a scris ministrul Culturii, Ionut Vulpescu, pe pagina sa de Facebook.

Irina Nistor: Ursul de Argint pentru regie castigat de Radu Jude, un premiu mai mult decat onorant

"Este mai mult decat onorant, mai ales ca nu sunt decat doi ani de cand s-a luat un Urs de Aur si doar cativa de cand s-a luat inca un Urs de Argint si un premiu Bauer, pentru «Eu cand vreau sa fluier, fluier», de Florin serban. Sa nu mai spunem despre primul Urs de Aur pentru scurtmetraj, pentru Cristi Puiu, anul acesta, implinindu-se 50 de ani de cand au inceput sa dea premii pentru scurtmetraje, au fost reluate toate filmele care au luat Ursul de Aur pentru scurtmetraj de-a lungul timpului, deci inclusiv «Un cartus de Kent si un pachet de cafea»", a spus Irina Margareta Nistor pentru MEDIAFAX.

Tudor Caranfil: Sunt foarte multumit ca juriul international a remarcat munca de regie din "Aferim"

Radu Jude a primit premiul Ursul de Argint pentru cea mai buna regie, care, anul acesta, i-a fost decernat, ex aequo, si Malgorzatei Szumowska, pentru lungmetrajul "Body", sambata seara, la cea de-a 65-a editie a galei Festivalului International de Film de la Berlin.

"Orice premiu e foarte bun pentru Romania, sunt foarte multumit ca juriul international a remarcat munca de regie la acest film. E foarte bine", a declarat pentru MEDIAFAX Tudor Caranfil.

De asemenea, acesta a mentionat ca, in prezent, coproductiile sunt "la moda", pentru ca se gaseste foarte greu finantare, iar multe dintre filmele prezentate la Berlinala au fost realizate cu sprijin international, la fel cum s-a intamplat si in cazul lungmetrajului "Aferim!".

Pe de alta parte, criticul de film a spus ca este "o problema dureroasa" faptul ca lungmetrajele romanesti nu se bucura de aprecierea publicului din tara noastra, desi castiga premii internationale.

"Am impresia ca prin optiunile estetice pe care le adoptam castigam premii, dar pierdem public", a declarat Tudor Caranfil.

Intrebat daca publicul din Romania nu este suficient de educat incat sa aprecieze astfel de productii, Tudor Caranfil a adaugat: "Poate ca e reciproc. Nici publicul nu o fi educat, dar nici cineastii nu au in vedere publicul".

"Se discuta la ora actuala daca nu cumva exista, in toata lumea, niste filme facute anume pentru festivaluri, care pierd din vedere publicul. Criza e generala", a mai spus criticul de film.

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
Radu Jude, Ursul de Argint pentru cea mai buna regie, la Festivalul de Film de la Berlin. Lista completa a castigatorilor
Radu Jude, Ursul de Argint pentru cea mai buna regie, la Festivalul de Film de la Berlin. Lista completa a castigatorilor

Radu Jude a primit Ursul de Argint pentru cea mai buna regie, pentru lungmetrajul "Aferim!", la Festivalul de Film de la Berlin (5 - 15 februarie).

"Aferim", laudat in presa internationala. Filmul nominalizat la Ursul de Aur e comparat cu "12 ani de sclavie"

Doua publicatii internationale vin cu recenzii despre "Aferim", filmul romanesc aflat in competitie pentru "Ursul de Aur", la Festivalul International de la Berlin.

A avut loc premiera mondiala a
A avut loc premiera mondiala a "Aferim", singurul film romanesc aflat in competitie pentru "Ursul de Aur" de la Berlin

"Aferim", singurul film romanesc aflat in competitie pentru ''Ursul de Aur'', a avut premiera mondiala, miercuri seara, la Festivalul de Film de la Berlin.

Recomandări
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România

Aeroportul Internaţional Dubai (DXB) a fost transformat într-un adevărat lac, marți, din cauza furtunii violente care a lovit orașul din Emiratele Arabe Unite.

România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”
România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”

Asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat american, James O'Brien, a declarat, marţi, că SUA lucrează cu România în ceea ce priveşte ameninţările venite în contextul războiului din Ucraina.  

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.