A avut loc premiera mondiala a "Aferim", singurul film romanesc aflat in competitie pentru "Ursul de Aur" de la Berlin

Dată publicare: 11-02-2015 19:48
Dată actualizare: 14-02-2015 07:19


"Aferim", singurul film romanesc aflat in competitie pentru ''Ursul de Aur'', a avut premiera mondiala, miercuri seara, la Festivalul de Film de la Berlin.

Regizorul Radu Jude, actorii si producatorul Ada Solomon au pasit pe covorul rosu, iar emotiile cresc, pentru ca sambata vom afla si castigatorii. In urma cu doi ani, Romania a castigat marele premiu la Berlinala, cu "Pozitia copilului".

"Aferim" care inseamna ''bravo'' in limba turca, spune, cu umor, povestea unui zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, care, insotit de fiul sau, cauta un sclav tigan. Acesta este banuit ca ar fi avut o aventura chiar cu sotia stapanului. Actiunea are loc in secolul al XIX-lea, in Tara Romaneasca, iar filmarile au fost realizate in Romania, Bulgaria si Cehia.

"E un prilej ca sa cercetam mentalitatile secolului XIX si felul in care aceste mentalitati au creat realitati sociale si realitati care, intr-o forma sau alta, se prelungesc pana in prezent", a spus regizorul Radu June.

Rolul tiganului este interpretat exceptional de actorul Toma Cuzin. Acesta este cunoscut publicului din Romania si pentru rolul lui Firicel, din serialul ''Las Fierbinti.''

Prin costume, peisaje si muzica, pelicula reacreeaza atmosfera unui taram care s-a aflat mai bine de patru secole sub stapanire otomana. Vorbeste despre conditia femeii, a sclavului, dar si despre diferentele etnice.

Ada Solomon, producatorul filmului, a castigat deja Ursul de Aur cu "Pozitia Copilului". Radu Jude nu tinteste trofeul. Altul este planul sau: "Nu ma gandesc la premiu, pentru ca in general nu ma gandesc la... Adica filmul e facut ca sa provoace un anumit tip de emotie si eventual o dezbatere in societate".

Premiile vor fi decernate sambata.


VIDEO PROTVPLUS.RO