TIFF 2017. Paine, pasta de jumari si realitatea virtuala, surprizele serii. Cinefilii s-au mutat in parc

07-06-2017 08:15


Pentru prima data, pasionatii de tehnologie au putut sa vada filme folosind ochelarii pentru realitate virtuala, la TIFF, si au mancat paine, ceapa si pasta de jumari in loc de pop-corn, pe un camp aflat la 20 de kilometri de Cluj.

Seara, iubitorii de film s-au putut bucura de o proiectie speciala, in natura, printre sculpturi din paie. Intunericul i-a gasit pe multi cinefili intr-un parc al sculpturilor din paie, in localitatea Vlaha, aflata la 20 de kilometri de Cluj.

In acest cadru, in aer liber, a fost proiectat documentarul: "Varza, Cartofi si alti demoni", in regia lui Serban Georgescu. Este o poveste inspirata din realitate, despre situatia agricultorilor romani care ajung sa isi vanda recolta uriasa pe un pret foarte mic.

Cinefila: "Foarte bun, dar si foarte trist pentru ca munca omului este batjocorita de politica."
Avand in vedere decorul si tema peliculei, multi au inlocuit pungile cu popcorn cu gustari traditionale.
Cinefila: "Paine cu pasta de jumari si ceapa, bio gratis. Cum se combina cu filmul? Perfect, aici."

Cinefil: "E mai ok cu carnaciori decat cu popcorn, mai ales ca e si iarba verde, natura."

Forfota mare a fost si in cinematografe, mai ales ca pasionatii de tehnologie au putut urmari filme si cu ajutorul ochelarilor de realitate virtuala.

Spre deosebire de filmele vazute in cinema, cele urmarite cu ajutorul ochelarilor de realitate virtuala permit oamenilor sa se miste 360 de grade si sa se simta in mijlocul actiunii. Durata programului care cuprinde cateva clipuri este de aproximativ jumatate de ora, iar spectatorii pot alege sa vizioneze comedii, drame sau documentare."

Cinefil: "E o experienta noua. Nu am mai fost la un film VR. Acum si ma bucur ca am apucat sa vad la TIFF asa ceva."

Cinefil: "E prima data cand incerc si chiar eram curios cum e sa mergi la cinema 3D si tot vezi sala in jur, dar cu ochelarii VR chiar e altceva."

Miercuri seara, va fi proiectat si documentarul BBC: Regii Manelelor. Pelicula vorbeste despre viata cantaretilor de manele din tara noastra. Iar dupa proiectie va fi si un concert de manele cu trupa kana jambe.

Cele mai bune pelicule din festival vor fi premiate de un juriu international.

Tudor Giurgiu director TIFF: "Cineconcertele sunt preferate ma bucur ca pe locul 1 in topul publicului se afla filmul Mecanicul Generalei un film mut iubit de toate generatiile. Avem un juriu matur un juriu foarte profesionist Elisabeth Karls e din Marea Britanie un mare producator de film a facut fiilme mari. Apoi Marian Crisan un mare regizor de langa Cluj."

In spatele unui astfel de festival de amploare stau si 500 de voluntari. Ei se ocupa de promovare, vand bilete, supravegheaza salile de cinema sau insotesc invitati.

Alexandra este cea mai veche dintre voluntarii TIFF.

Alexandra Ursu: "Acum doi ani m-am imprietenit cu doua fete din Lituania voluntare la TIFF iar apoi am mers si eu voluntara la un festival de-al lor."

15% dintre voluntari au venit din tari straine.

Voluntarii pot vedea gratuit filmele si cei mai priceputi sunt rasplatiti la finalul festivalului.

VIDEO PROTVPLUS.RO