Povestea unui salvator sirian, nominalizată la Oscar. "Am văzut un copil care ardea de viu într-o mașină

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Un salvator din echipele de apărare civilă din Siria, supranumite Căștile albe, este eroul unui film documentar nominalizat la Oscar. A fost invitat să participe la gala de duminică noaptea, dar încă așteaptă viza americană, în țara sa sfâșiată de un nesf

Mahmoud nu a împlinit încă 30 de ani. Este unul dintre salvatorii care își joacă propriile roluri în documentarul "Ultimii din Alep". El a supraviețuit devastatoarei ofensive asupra orașului sau natal, din estul țării, recapturat din mâinile rebelilor de forțele guvernului sirian, în 2016

“Povestea mea în apărarea civilă a început în 2013, atunci când am văzut un copil care ardea de viu într-o mașină. Eram cu prietenii mei, erau acolo adulți și copii, și tot ce am putut să facem a fost să urlăm. Nu am putut să-l ajut pe acel copil. Dar imaginea aceea mi-a rămas în minte.”

Siria este una dintre țările pentru care Statele Unite au impus restricții de călătorie. Regizorul, scenaristul și producătorul au reușit să obțină viza americană, după un lung și anevoios proces.

Dar Mahmoud - care a accepta să-și dezvăluie doar prenumele, pentru a-și proteja familia - nu are pașaport. Și trăiește într-o zonă aflată încă sub controlul rebelilor, la periferia Alepului. Într-un interviu prin Skype spune, însă, că ar dori să ajungă în America, pentru a vorbi despre experiența lui.

“Avem o voce și vrem ca lumea s-o audă. Altfel stau lucrurile când ai ceva de spus și tu însuți transmiți mesajul. “

Feras Fayyad, regizorul, spune ca a încercat să obțină un pașaport pentru Mahmoud, dar s-a lovit de refuzul guvernului sirian, care refuză să emită documente pentru cei care trăiesc în zonele controlate de rebeli. “Acesta este primul film produs și regizat în Siria care este nominalizat al Oscar. Este important acum pentru că mai târziu s-ar putea să nu mai existe Siria, să dispară după hartă. E ca o dare de seamă despre o țară, o mărturie despre istoria acestei țări. Cred că trebuie să se facă auzite viețile oamenilor obișnuiți, care își pun viața în primejdie.”

“Acest război trebuia să se sfârșească de mult. Dar încă este război, bombele cad în continuare, așa cum vedem la Ghouta, în est. Oriune privești, vezi doar moarte și iar moarte. Cât mai poate continua așa? Bombardamentele acestea? Oamenii ar trebui să aibă drepturile lor simple, la pace, iubire, liniște, siguranță....”, spune Mahmoud.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO