Miscarea pentru underground. Interviu cu Vlad si BB de la L.O.S.T. - una dintre mai bune trupe de death-metal din Romania
Una dintre cele mai bune trupe de death-metal in Romania este L.O.S.T. De ce spun asta? Pentru ca acesti baieti indeplinesc toate criteriile din aceasta bransa: un "sound" profesionist, comparabil cu formatiile de afara, dar si o imagine "ingrijita".
Cea mai noua piesa a trupei L.O.S.T. a fost lansata in vara anului 2016, se numeste "World War Cup" si face parte din coloana sonora a filmului de scurt metraj animat cu acelasi nume.
Ce deosebire este intre romanii de la L.O.S.T. si alte mii de trupe de metal extrem din SUA sau chiar Europa? Cu mici exceptii, care tin de partea financiara (respectiv imagine / "merchandise", condititii de inregistrare sau chiar dotari / instrumente) aproape niciuna.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ba dimpotriva, romanii sunt in unele cazuri mult mai buni decat alte nume "de afara", datorita experientei pe care o au pe scena, de peste 20 de ani de cantat.
Componenta L.O.S.T.:
-► BB Hanneman (chitara, voce)
-► Vlad Busca (bass, voce)
-► Adrian Dumitrescu (chitara)
-► Dragos Halmagi (keyboards)
-► Alex „Gomez” Dascaloiu (tobe)
Primul cu care am stat de vorba a fost Vlad Busca, un om cu experinta mare nu numai pe scena rock romaneasca, dar si in media - el fiind persoana care se straduieste cel mai mult sa promoveze imaginea trupei L.O.S.T.
Cristian Matei "Mumu": Salutare Vlad. Poate ca pentru voi nu conteaza prea mult, dar suntem in plina epoca a internetului si vreau sa va spun ca mi-a fost foarte greu sa va gasesc online, din cauza numelui trupei voastre, care se scrie cu punct intre litere :)
Si, pentru ca in general imi place sa pun intrebari care deranjeaza, vreau sa va adresez “clasica intrebare” … ce inseamna L.O.S.T. si de ce ati ales numele asta? :)
Vlad - Salut! Daca vei afla ce inseamna numele trupei va fi nevoie sa te ucidem :). Si pentru ca nu vrem asta, as putea sa spun doar ca inseamna ceva ce ne caracteriza pe noi cei patru care am pornit la drum in 2004, adica Bebe, Dragos, George si cu mine. Aveam ceva in comun, de fapt avem si acum, din pacate, si care ne-a unit intr-un fel pe noi patru … am zis iar patru? Cred ca deja am spus prea mult pe tema asta :).
Cristian Matei "Mumu": Ati inceput acest proiect de death-metal in 2004. Sunt doar curios - de ce aveti doar 2 piese in limba romana, din totalul de 15 sau 16 pe care le-ati scos pana acum? Va ajuta mai mult la promovare peste granite? Pentru ca, dupa mine, nici acest lucru nu ar fi un criteriu, daca ne gandim la alte trupe care canta foarte bine in limba rusa, in germana sau chiar suedeza…
Vlad: De fapt sunt trei, si anume “Ziua ce vine” si “Clipa” de pe “Last Breath” (2005) si “O viata” de pe “Remains of Pain” (2010). Deci putem spune ca avem melodii in romana pe toate albumele de studio, si nu excludem posibilitatea sa avem si pe urmatorul. Asa s-a intamplat, pur si simplu, asa am simtit la acel moment ca se potriveste si ca mesajul acelor melodii il simtim mai aproape si ajunge mai bine catre public. Si iata ca “Ziua ce vine” a devenit in timp o melodie reprezentativa pentru noi, cu niste versuri despre care multi mi-au spus ca se regasesc in ele. Este foarte important acest lucru si ma bucura enorm.
Cristian Matei "Mumu": Eu recunosc faptul ca sunt un fan al rock-ului / metalului cantat in limba romana, insa in acelasi timp stiu ca unele genuri nu suna bine decat in engleza. Ca sa dau un exemplu de la noi din ograda, personal, de la Taine imi plac cel mai mult piesele in limba romana, alea vechi. Insa acum piesele noi sunt in engleza. Si L.O.S.T., in 2004, cand a debutat cu acel promo CD, a avut una din cele 2 piese cu versuri in limba romana: “Ziua ce vine”.
Ce s-a schimbat in acesti ani, ca atitudine, in underground-ul romanesc? De ce in anii 2000 - 2005 se putea si acum nu? Pleaca lumea de la concerte daca nu aude limba engleza? Inclusiv website-ul vostru este exclusiv in limba engleza, fara sa existe si varianta de romana :)
Vlad: Asa cum spuneam si mai devreme, compusul si cantatul in limba romana nu este ceva ce excludem, important este cum simtim si cum transmitem ideile. Nu este vorba de ceva comercial, nu mai speram la vreun mare succes in strainatate. De fapt chiar il evitam, pentru ca daca ar fi sa ni se propuna un turneu mai lung prin Europa ar fi greu sa ne invoim de la serviciu, hehe :). Altfel, sunt trupe romanesti care suna excelent si au succes exclusiv in limba romana, vezi H8 sau The Kryptonite Sparks, ca sa nu mai zic de Trooper sau Bucovina.Poti sa canti si instrumental, atata timp cat rezonezi cu publicul. Legat de site-ul nostru, e doar un detaliu logistic, nu avem resurse sa il actualizam in mai multe versiuni, de fapt de cand cu Facebook-ul nu prea mai avem resurse sa il actualizam in general :(. In plus, mai toata lumea stie engleza de baza pe care o folosim noi acolo, deci nu ar fi asta o problema. Pe de alta parte, dosarul nostru de presa oficial are doua versiuni, in engleza si romana, deci ne-am gandit totusi si la asta :).
Cristian Matei "Mumu": Apropo de concerte, ati avut recent doua show-uri, in Bucuresti si Buzau. A venit lume? Cum a fost? Intreb asta pentru ca sunt curios cat de mult va ajuta internetul ca sa supravietuiti in bransa asta de artist underground.
Pe vremuri, daca nu vedeai afisul lipit cu aracet pe stalp ...habar n-aveai ca are loc un concert.
Vlad: Da, putem spune ca a fost ceva lume, adica vreo 80-90 la Buzau si vreo 70-80 la Bucuresti. Se putea si mai bine, dar si mai rau. Am fost cu prietenii de la Invader, dar nu am avut un eveniment special de prezentat, un “hook” de comunicare, vreo lansare, astfel incat sa speram ca atragem mai multa lume. Una peste a fost chiar ok. Iar noi ne-am distrat si ne-am simtit bine, ceea ce e cel mai important :).
Legat de internet, este clar ca este acum cel mai important canal de comunicare. Comunicare pe care trebuie sa o faci cu cap, cu o strategie, cu niste investitii si tot asa. Si strict legat de aceste doua concerte, sa stii ca am avut si ceva afise :).
Cristian Matei "Mumu": Ce parere ai de aceasta dezbatere care are loc acum “afara”, legata de streaming-ul muzicii. Adica, sunt unii care sustin ca o trupa ar trebui sa traiasca exclusiv din concerte, iar albumele sa fie distribuite gratuit pe internet, pentru ca oricum le gasesti “moka” pe Youtube. Si deja sunt unii artisti - atat in strainatate, cat si in Romania - care fac acest lucru.
Vlad: Trebuie sa delimitam de la inceput cel putin doua categorii de artisti, cei care traiesc din muzica si cei care o fac doar ca hobby, pentru ca interesele lor sunt cu totul altele, privesc aceste lucruri diferit. Dar chiar si asa, cred ca treaba se rezuma la o chestie si mai simpla de atat, si ar fi frumos sa inteleaga cat mai multa lume acest lucru: daca artistul si autorul unei melodii vrea sa o dea gratis, atunci o va da gratis, pe Youtube, Bandcamp etc. Daca nu, NU, iar daca noi o descarcam de pe torenti, cu toata dragostea pe care sa zicem ca o avem pentru acel artist, inseamna ca facem ceva impotriva vointei lui si ca in final il furam, ii bagam mana in buzunar.
Relatia dintre artist si public trebuie sa fie una de respect si de incredere reciproca, la care se adauga educatia. Uite, la Buzau nu am avut un om sa stea sa vanda merchandise, dar cu toate astea am amenajat un stand cu tricouri si cd-uri, cu preturi afisate, etc, si am anuntat ca cine vrea sa cumpere sa ne caute si mergem impreuna la stand. Oricine trecea pe langa acel loc putea sa ia fara probleme un tricou sau CD fara sa il plateasca, nu il vedea nimeni. E fix acelasi lucru cu download-ul. Altfel, ca mentiune, Youtube nu este “moka”, de altfel sunt mult artisti care traiesc doar din Youtube :).
Cristian Matei "Mumu": Care sunt cele mai mari probleme ale unei trupe de metal din Romania? Adica, exceptand partea financiara, pentru ca asta este nivelul de trai la noi in tara, cu ce alte situatii va confruntati?
Vlad: M-am tot gandit si eu la asta in ultimul timp si cred ca este lipsa de strategie, de management, de orizont artistic. Poti sa canti bine sau prost, asta conteaza mai putin, important este sa stii cum sa iti “impachetezi” produsul, imaginea. Uita-te la noi, cum v-am pacalit atatia ani :)))) Glumesc! Glumesc? Nu, serios acum, orice trupa, din orice gen muzical, in afara de studiul individual si de mersul la sala de repetitie trebuie sa isi faca un plan pe termen mediu si lung in ceea ce priveste compozitiile, inregistrarile, cantarile live, imaginea, promovarea.Sunt foarte multe trupe bune care nu ies din beci ani de zile, pentru ca nu stiu cum sa o faca cum trebuie, dar sunt si alte trupe, nu atat de talentate, sa zicem, dar care au o prezenta foarte buna si constanta in piata si care reusesc sa atraga public si sa devina un nume cunoscut. Drept urmare, daca ai ambele chestii, si anume si talent si viziune, atunci succesul nu are cum sa nu vina.
Ce am spus pana acum ar fi chestiile care “se vad”, pentru ca sunt alte multe alte chestii din bucataria interna a unei trupe care impiedica sau ajuta o trupa in drumul ei, si anume cat de bine se inteleg membrii intre ei, cat de organizati sunt sa isi imparta sarcinile sau ce incredere exista ca atunci cand stabilesti ca unul va face managementul trupei, de exemplu, sa il lasi sa isi faca treaba, sa il ajuti in acest demers, sa ii asculti sfaturile. Dupa o perioada sau de la o varsta mai intervine si lipsa de timp, de motivatie, si uite asa multe trupe raman in beci sau pur si simplu mor.
Cristian Matei "Mumu": Ce se aude cu viitorul album? In ce stadiu sunteti? Da-mi cateva detalii, te rog.
Vlad: Pe scurt si foarte exact, avem cam patru melodii compuse in intregime, idei pentru inca vreo doua-trei, si mai lucram. Ar mai fi si ceva piese vechi care nu au fost inregistrate vreodata, ne gandim si analizam daca merita sa le resuscitam, sa le adaptam si sa le punem pe album. In perioada asta avem un alt proiect pe care trebuie sa il finalizam dar despre care nu putem sa spunem mai multe detalii, decat ca vom avea o noua inregistrare foarte curand. Dupa care ne intoarcem la lucrul la album.
Cristian Matei "Mumu": La final, daca ai vreun mesaj de transmis fanilor rock din Romania…
Vlad: Da, am, mereu acelasi mesaj: sustineti trupele si scena underground, mergeti la concerte, cumparati cd-uri si merch, incurajati-i, aratati-le aprecierea voastra, distribuiti in social media muzica ce va place. Ajutati sa construim, nu sa demolam! E un pic mai greu dar mult mai frumos. Impreuna rezistam! Din pacate a devenit un slogan perimat in ultimul an, dar sa stiti ca asa este.
Vom avea o piata sanatoasa doar atunci cand toata lumea va trage la caruta in aceeasi directie, adica public, trupe, organizatori, manageri, distribuitori, presa.
Dar mai e mult pana departe, oamenii sunt extrem de diferiti, la fel si interesele lor, asa ca nu pot sa spun decat “Sa crezi in tine e tot ce ti-a ramas, Iar ziua ce vine va fi doar un pas”!
Un alt membru de baza al trupei L.O.S.T. este BB Hanneman (chitara, voce). Si el are o experienta de peste 20 de ani pe scena romaneasca de metal underground (ex Adrenaline, Cronos, Abigail, Icon of Sin, Magma).
L-am luat si pe el la intrebari.
Cristian Matei "Mumu": In ultimii ani ati cantat pe aceleasi scene cu trupe mari din metal, precum Obituary, Behemoth, Rage, Orphaned Land, Septic Flesh, Destruction, Helloween, Doro, Testament, Kreator, Sepultura, In Flames, Sodom sau Hammerfall.
Ai vreo amintire mai speciala de la vreunul din aceste show-uri? Vreo noapte de party cu cineva din trupele astea sau o intamplare mai deosebita?
BB: In afara de pozele pe care le am cu ceva componenti din trupele mari alaturi de care am cantat a fost o noapte petrecuta prin bucuresti cu Sami de la Kreator. El a fost singurul din trupa care a fost de acord sa iesim in oras dupa un concert la Polivalenta. Mille a promis ca vine si el, dar a preferat sa se odihneasca, probabil. Intamplari deosebite gen beute pana dimineata, binenteles, le-am avut cu trupele din underground de afara.Cristian Matei "Mumu": Voi ati ramas la un death-metal aproape “old school”, ceea ce nu este rau neparat :) Insa avem trupe precum Hteththemeth sau Dirty Shirt, care sunt … altceva decat stim noi, generatia Slayer, sa zicem.
Ce parere ai de scena metal romaneasca din prezent?
BB: Atunci cand incerci sa schimbi sau sa faci ceva nou in muzica de obicei reusesti doar daca faci “circ’’. Eu nu sunt de acord cu asta. Eu merg pe ideea ‘’old school’’ pana la final. Iar scena metal romaneasca … e greu sa-mi aduca in atentie o trupa deosebita, sunt doar cateva nume care mi-au atras atentia. Sunt trupe formate din tineri, chiar foarte tineri, care canta genuri curate. Nu-mi plac trupele si genurile de muzica noi. Stiu ca e vorba de schimbul de generatii, dar nu sunt de acord.
Cristian Matei "Mumu": Aproape ca stiu raspunsul, insa as vrea sa-l aud si de la tine. Se poate trai din muzica rock metal in Romania, in 2016? De ce crezi ca se intampla asta?
BB: Nu se poate trai din muzica pe care o facem noi. Noi chiar venim cu bani de acasa. De ce se intampla asta? Hmmmm, nu stiu ce sa spun, probabil ca gresim noi in abordarea stilului sau pur si simplu nu mai vine public la concertele trupelor underground romanesti.
Cristian Matei "Mumu": Te-ai apucat de metal imediat dupa evenimentele din ‘89 si ai prins acele vremuri grele in care rockerii erau injurati din cauza parului lung, iar demo-urile erau inregistrate prin garaje, in conditii tehnice foarte grele - insa la concerte era full. Acum, putem trage un clip cu un smartphone (fara pretentii, e adevarat, insa se poate), parintii au tatuaje si piercing-uri, insa salile de concerte rock sunt aproape goale (si nu ma refer la marile festivaluri).
Care perioada iti place mai mult, ca muzician?
BB: Primul meu concert live a fost prin 93 cu prima mea trupa cu care am cantat live. Trupa se numea Magma si cantam un fel de grindcore. Ca muzician nu pot uita perioada anilor ‘90, atunci cantam din elan tineresc probabil. Stateam 5-6 ore in sala de repetitii aproape in fiecare zi.Cristian Matei "Mumu": Ce planuri are trupa L.O.S.T. pentru finalul anului 2016?
BB: Greu de spus. Din pacate au fost ceva schimbari in ultimii ani in trupa si nu ne-am putut concentra pe ideea de a compune piese noi pentru un album nou. Acum, sper si imi doresc sa ramanem in formula asta cat mai mult timp. Finalul anului 2016 sper sa ne prinda cu ceva piese noi pentru un nou album, dar asta depinde si de timpul liber pe care il vom avea fiecare dintre noi.
Cristian Matei "Mumu": La final, daca ai ceva de transmis fanilor rock din Romania..
BB: Fara ei probabil nu mai activam ca trupa. Le multumesc pentru sustinerea din trecut, dar si pentru cea din viitor.
Unde puteti gasi trupa L.O.S.T. pe internet:
- Youtube
- contact e-mail: [email protected]