Marturisirile ultimului supravietuitor basarabean al lagarelor din Siberia. Istoria romanilor arestati de NKVD, la Bucuresti

Bilet de Lup

Miercuri, 5 noiembrie 2014, incepand cu ora 18.00, la Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru 38, Bucuresti) va avea loc un dublu eveniment.

Este vorba despre proiectia documentarului "Matirik - continent" (matirik = continent [lb. rusa]), regia Manuela Morar, si vernisajul expozitiei de fotografie „Copiii Soarelui“ semnata de Veaceslav Cebotari, Ionut Piturescu, Augustin Bucur, Andrei Radulescu, Mihai Tuca, Catalin Dobre si Manuela Morar. Curator: Nona Serbanescu.

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Roman, prin Directia Romanii din Afara Granitelor si Limba Romana, in parteneriat cu Umbra Studio si Asociatia pentru Promovarea Artelor Contemporane.

Docu-reportajul prezentat in premiera si fotografiile expuse fac parte din proiectul mai amplu „Bilet de lup, ce a presupus prospectii si filmari in perioada 2010-2014 in Siberia si Republica Moldova, si prezinta etape in parcursul artistic derulat cu sprijinul partenerilor: Asociatia Stindard, Ministerul Afacerilor Externe, Televiziunea Romana, Casa de Productie Mandragora si Institutul Cultural Roman.

La sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, numerosi romani basarabeni au fost arestati de NKVD, condamnati la ani de lagar in conditii severe si trimisi dincolo de Cercul Polar, la minele de aur din Kolyma. La eliberare, majoritatea detinutilor nu s-au mai putut intoarce acasa. Biletul de Lup – adica viza din pasaportul fiecaruia – le interzicea sa revina in tara de origine sau sa traiasca la mai putin de 100 km de marile orase.

Citește și
Atentat Aeroportul Domodedovo
A scapat de razboi si foamete, dar l-a ucis atentatul terorist din Rusia
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Bilet de lup from Marius Donici on Vimeo.

Kolyma contemporana ne apare astazi ca o lume putin explorata si inghetata, la capatul Pamantului, o lume in care toti acesti rusi, ucraineni, tatari, germani, polonezi, letoni, basarabeni au fost nevoiti sa isi creeze o noua (a)casa intr-un taram agresiv, stapanit de frig, de gol, de nimic. Amintirile supravietuitorilor-martori ii releva pe fostii detinuti din Basarabia sub o noua identitate, marca a originii lor natale: „copiii soarelui”.

Docu-reportajul Matirik - continent (20min), parte a filmului documentar Bilet de lup (1h10min), il prezinta pe Vasile Kovaliov, ultimul supravietuitor cu origini basarabene al lagarelor cu regim sever din Kolyma, in timpul vacantei petrecute acasa, „pe continent”, alaturi de rudele sale. Batranul numara 64 de ani petrecuti in Kolyma si 5 tentative de evadare. Niciuna reusita. Traieste singur, in garsoniera sa din Magadan, orasul-port construit de detinuti pe malul Marii Okhotsk si in fiecare vara calatoreste 12.000 de kilometri pana in regiunea Odesa, pentru a-si vizita locurile natale. Pe langa importanta marturisirii unui destin unic, covarsitor, filmul devine cronica unei intregi generatii, victime ale represiunii sovietice. 

Expozitia „Copiii Soarelui” reuneste o selectie de fotografii realizate de-a lungul a patru ani de prospectii si filmari in Siberia si Republica Moldova (2010-2014). Lucrarile, semnate de Veaceslav Cebotari, Ionut Piturescu, Augustin Bucur, Andrei Radulescu, Mihai Tuca, Catalin Dobre si Manuela Morar, documenteaza in „portrete de familie” destinele fostilor detinuti politici care traiesc in regiunea Kolyma – o „zona inchisa” inainte de 1991, situata in Estul Extrem al Rusiei. Demersul reprezinta atat o incursiune prin istoria locuitorilor din Kolyma, cat si pretextul pentru a descoperi „geografia” unei societati arestate pe locul fostelor lagare sovietice din Siberia.

Accesul publicului este liber, in limita locurilor disponibile.

Expozitia poate fi vizitata la ICR pana la 7 noiembrie 2014.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Romanca Anamaria Marinca a jucat alaturi de Brad Pitt in noul film
Romanca Anamaria Marinca a jucat alaturi de Brad Pitt in noul film "Fury": "Era o frica peste tot si am simtit-o intens"

Anamaria Marinca, cea care interpreteaza rolul Irmei in drama de razboi "Furia: Eroi anonimi/ Fury", alaturi de Brad Pitt, a povestit despre aceasta experienta la premiera lungmetrajului de la Festivalul de Film de la Londra.

A scapat de razboi si foamete, dar l-a ucis atentatul terorist din Rusia
A scapat de razboi si foamete, dar l-a ucis atentatul terorist din Rusia

Este povestea lui Nicolae Iurascu, un batran de 87 de ani, originar din Basarabia, ucis din cauza exploziei de pe aeroportul Domodedovo si care n-a mai apucat sa-si imbratiseze fiul ce venea din Canada.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.