Mircea Dinescu le-a preparat bucurestenilor "mancare boiereasca"
In centrul capitalei a fost o demonstratie de mancare boiereasca. Amfitrion? Poetul Mircea Dinescu, mare amator de bucate traditionale - dupa retete nobile de odinioara.
Lume subtire a degustat sarmale de gasca fierte in vin, somn la protap sau stiuca presarata cu usturoi si nuca. Vedeta absoluta? Un somn imens, la protap!
Ca la un ospat brancovenesc: asa s-au simtit cuviosii pofticiosi care au ajuns astazi la o terasa din centrul Capitalei, transformata in cuhnie de curte veche.
Aromele ce se simteau de la o posta au atras curiosii care au cumparat cate ceva, macar de gust.
Obrazul subtire cu cheltuiala se tine. De exemplu: carnatii de mistret erau 80 de lei kilogramul, cei de capra - 55, slanina afumata cu lemn de prun - 40 de lei kilogramul, o portie de sarmale sau una de somn la protap - 29 de lei.
Au fost variante si de post: salata ruseasca ori zacusca - 9 lei portia, cam pentru trei felii de paine. Gastronomia fina insa, cere sacrificii.
Langa somnul care sfiria in protap se facea alene un bors de peste, dintr-un cap de somn de 90 de kilograme.
Crapul salbatic, de Dunare, mai gustos, se zice, decat cel de crescatorie, devine savuros daca este umplut cu varza dulce, ciuperci si stafide. Dupa o reteta evreiasca, stiuca a fost tinuta mai intii in zeama de portocale si vin, apoi data la cuptor cu legume, usturoi, mirodenii si nuca.
Pana ce mancarea boiereasca sa devina o marca nationala, pentru duminica, cand e dezlegare la peste, ar putea fi macar o sursa de inspiratie