Mircea Dinescu le-a preparat bucurestenilor "mancare boiereasca"
In centrul capitalei a fost o demonstratie de mancare boiereasca. Amfitrion? Poetul Mircea Dinescu, mare amator de bucate traditionale - dupa retete nobile de odinioara.
Lume subtire a degustat sarmale de gasca fierte in vin, somn la protap sau stiuca presarata cu usturoi si nuca. Vedeta absoluta? Un somn imens, la protap!
Ca la un ospat brancovenesc: asa s-au simtit cuviosii pofticiosi care au ajuns astazi la o terasa din centrul Capitalei, transformata in cuhnie de curte veche.
Alegeri 2024
20:05
Incidente electorale. Poliția a primit peste 200 de sesizări, un fost candidat a făcut Live la urnă, se dau amenzi pe postări
19:54
Cristian Pîrvulescu: Prezența la vot este ridicată în marile orașe pentru că oamenii de aici au o anumită culoare politică
19:52
Ce așteptări au de la noul președinte românii care s-au întors acasă după ani buni peste graniță. „Ne punem toată speranța”
19:47
Au votat și din vacanță. „Am făcut plăcerea copiilor și apoi datoria noastră de adulți și am venit la vot”
Aromele ce se simteau de la o posta au atras curiosii care au cumparat cate ceva, macar de gust.
Obrazul subtire cu cheltuiala se tine. De exemplu: carnatii de mistret erau 80 de lei kilogramul, cei de capra - 55, slanina afumata cu lemn de prun - 40 de lei kilogramul, o portie de sarmale sau una de somn la protap - 29 de lei.
Au fost variante si de post: salata ruseasca ori zacusca - 9 lei portia, cam pentru trei felii de paine. Gastronomia fina insa, cere sacrificii.
Langa somnul care sfiria in protap se facea alene un bors de peste, dintr-un cap de somn de 90 de kilograme.
Crapul salbatic, de Dunare, mai gustos, se zice, decat cel de crescatorie, devine savuros daca este umplut cu varza dulce, ciuperci si stafide. Dupa o reteta evreiasca, stiuca a fost tinuta mai intii in zeama de portocale si vin, apoi data la cuptor cu legume, usturoi, mirodenii si nuca.
Pana ce mancarea boiereasca sa devina o marca nationala, pentru duminica, cand e dezlegare la peste, ar putea fi macar o sursa de inspiratie