Dansul din buric, amenințat de restricțiile islamului. ”Străinele l-au făcut de nerecunoscut”

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

O artă egipteană veche de secole este ameninţată de restricţiile societăţii contemporane. Deşi bărbaţii egipteni apreciază dansul din buric, dansatoarele nu sunt privite cu ochi buni.

Aşa că, în locul lor, îl practică dansatoarele străine, multe din estul Europei.

Sahar este una dintre cele mai cunoscute dansatoare din buric din Egipt, o ţară considerată de mulţi un centru al acestei arte. Sahar este egipteancă, dar este o raritate. Cele mai multe dansatoare din buric din ţara ei sunt străine.

Dacă în anii '50-'60, dansatoarele din buric erau respectate, acum mulţi consideră că încalcă valorile islamului.

Brenda Diaz, dansatoare argentiniană: "Nu sunt multe dansatoare din buric egiptene care sunt gata să înfrunte societatea şi să spună că sunt dansatoare din buric, din cauza religiei, a culturii şi a familiilor lor. Era un spaţiu gol pe care cineva trebuia să-l umple. Noi, străinele, am văzut acest spaţiu şi am venit."

Dar ele îşi pun amprenta asupra acestui dans, îndepărtându-l de tradiţie.

Sahar, dansatoare egipteană: "Au inclus elemente de acrobaţie, balet şi nu mai ştiu ce în dânsul din buric, făcându-l de nerecunoscut. Dar nu cred că ceea ce fac ele se cheamă dans din buric."

Sahar nu e singura de această părere. Reda este unul dintre cei mai cunoscuţi balerini din Egipt şi expert în arte populare.

Reda Shitaa, fost dansator de balet: "Dansul din buric există de foarte multă vreme, dar nu aşa cum se practică acum. E păcat. Sunt numeroase dansatoare europene, rusoaice şi din alte părţi care vin în Egipt. Ele predau acum acest dans."

Dansul din buric sau dansul oriental se practică de secole în Turcia şi teritoriile arabe. Varianta egipteană este apreciată pentru mişcările subtile ale bazinului, în timp ce stilul turcesc pune accent pe mişcările braţelor şi ale picioarelor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO