Cum a ajuns România să exporte ukulele, un instrument portughez. 100 de ukulele, ediție specială, dedicate lui Nicu Alifantis
Ukulele - un instrument cu origini portugheze, dar făcut celebru de muzicienii din Hawaii - e tot mai popular în România. Fabrica de instrumente muzicale de la Reghin a lansat o ediție limitată, care poartă autograful lui Nicu Alifantis.
Totuși, cele mai multe dintre ukulelele produse în județul Mureș pleacă în străinătate.
Nicu Alifantis a fost cel care a făcut vedetă instrumentul exotic pe scenele din România. În urmă cu 13 ani, înregistra primul său album acompaniat de ukulele.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Nicu Alifantis, muzician: ”Am zis că e o chitară de criză, cu cât devii mai în vârstă, lucrurile mici devin cele mai lesne de purtat de tine. Mai ușor să cânți la 4 corzi decât la șase sau 12.”
Instrumentul de mici dimensiuni, cu 4 corzi, este produs în România la Reghin, într-una dintre cele mai mari fabrici de instrumente muzicale din Europa.
100 de ukulele sopran au fost dedicate lui Nicu Alifantis, cu ocazia împlinirii a jumătate de secol de activitate a cântărețului. Toate au autograful acestuia și un design ... aparte.
Eugen Moișan, inginer proiectant: „Ne-am gândit că punem inimioara și merge, dar pe parcurs ne-am lovit de mai multe probleme, dar până la urmă a ieșit un instrument extraordinar de care suntem foarte mândri. 60 la sută manual, în rest s-a lucrat cu laser.”
Tradiția construirii acestor instrumente a început în urmă cu 45 de ani la fabrica din Reghin.
Nicolae Bâzgan, director fabrică de instrumente: „Estimăm că am produs peste 20.000 de bucăți de instrumente muzicale din care ceea mai mare parte s-a exportat, dar acest instrument a fost totuși acceptat de piața internă, datorită trendului.”
Anual, peste o mie de ukulele ies pe porțile fabricii din Reghin. Doar unul din 5 rămâne în țară, restul fiind vândute în străinătate.