Artiștii Filarmonicii din Iași au susținut un concert pentru salvarea unei biserici vechi de 400 de ani
O biserică din județul Iași, veche de 400 de ani și aflată în stare avansată de degradare, a prins viață, duminică, prin muzică.
Artiștii Filarmonicii din Iași au susținut acolo un spectacol, iar reprezentanția a atras localnici, dar și oameni veniți de la zeci de kilometri distanță.
Biserica din Poiana cu Cetate a fost ridicată în 1609, de boierul Ionașcu Cujba. Este unul dintre cele mai vechi lăcașuri de cult din județul Iași. Din păcate, se află într-o stare avansată de degradare. Nu are cupolă, iar din construcție lipsesc multe cărămizi. Corul Filarmonicii din Iași a oferit un spectacol emoționant, care a vrut să atragă atenția asupra monumentului uitat.
Consuela Radu-Țaga, dirijor Corul „Gavril Musicescu”: „Știu că e o zonă protejată, o zonă foarte frumoasă, unde se ajunge mai greu din Iași, dar merită”.
Bujor Prelipcean, director Filarmonica de Stat Moldova din Iași: „M-a emoționat foarte mult concertul. Niște cântări bisericești, cu adevărat alese”.
În public au fost săteni, dar și oameni veniți din Iași special pentru concert.
Ultima slujbă a fost ținută în biserică în jurul anului 1850, după cum arată arhivele. Acum, un proiect pentru refacerea monumentului a fost depus spre finanțare la Compania Națională de Investiții.
Dănuț Lazăr, preot paroh: „De 4 ani am inițiat acest proiect de a restaura această biserică, nu este ușor. Trebuie foarte multe studii, foarte multe documente”.
Sursa: Pro TV
Etichete: iași, biserica, concert, filarmonica moldova,
Dată publicare:
25-09-2023 07:50