Obama, cireasa de pe tortul de ciocolata

Cei mai faimosi afro-americani din lume, de la Mandela la Michael Jackson

Emanciparea afro-americanilor a fost un process lung si dureros. A inceput odata cu sosirea primilor sclavi in 1619 in colonia britanica Virginia si a ajuns pana la numirea lui Barack Obama la Casa Alba.


Noi am enumerat mai jos pe cele mai cunoscute persoane de culoare, care, de-a lungul timpului, au facut istorie in domeniul lor si care si-au pus amprenta pe intreaga comunitate internationala.

Muhammad Ali
Pe numele lui adevarat Cassius Marcellus Clay Jr, pugilistul, care s-a convertit la islamism si care a facut istorie in lume, a fost incoronat in 1999 sportivul secolului.

Tiger Woods

Este cel mai de success jucator de golf din toate timpurile. In prezent, este numarul 1 mondial, iar in 2007 a devenit cel mai bine platit atlet, cu venituri de 122 de milioane de dolari. Woods a facut acest sport popular in toata lumea, pana la el golful fiind considerat un sport elitist.

Lewis Hamilton
Botezat asa dupa fostul campion mondial si olimpic la atletism, Carl Lewis, Hamilton este primul pilot de culoare care a intrat in Formula 1. Iar duminica, dupa ce s-a clasat pe locul cinci in cursa din Brazilia, a devenit si cel mai tanar campion mondial cu McLaren-Mercedes.

Halle Berry

A fost prima femeie de culoare care a reprezentat America la concursul de frumusete Miss World si singura care si-a adjudecat in 2002 Oscar-ul pentru rolul din Monster’s Ball. Iar, mai nou, revista Esquire a numit-o “cea mai sexy femeie in viata”.

Sidney Poitier

Primul afro-american care a castigat Oscarul, in 1963, si unul dintre cei mai buni actori ai tuturor timpurilor.

Will Smith

Este considerat unul dintre putinii afro-americani care au dat lovitura in trei domenii de entertainment: actorie, muzica si productie de film. A fost nominalizat la un Golb de Aur, doua Oscaruri si a castigat numeroase premii Grammy.

Michael Jackson
La inceputul anilor ’90 a devenit cea mai popular figura din industria muzicala internationala, castigandu-si renumele de Regele Pop-ului. Sound-ul lui distinctiv a influentat numerosi artisti contemporani din hip hop, pop si R&B.

Louis Armstrong

Trompetist si cantaret de jazz, este considerat unul dintre cei mai reprezentativi exponenti ai stilului New Orleans. In ultimii ani de viata, impreuna cu formatia sa, All Stars, devine ambasadorul acestui gen de muzica in intreaga lume.

Citește și
steag SUA
America face azi istorie!
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Quincy Jones
Este cel mai de success impresar, producator si compozitor de culoare, castigand peste 20 de premii Grammy, un Emmy si cateva nominalizari la Oscar.

BB King
Chitaristul este indiscutabil considerat drept Regele Blues-ului.

Oprah Winfrey
Este cea mai bine platita moderatoare din istoria televiziunii, show-ul ei avand rating-uri record si castigand numeroase premii Emmy. Este cea mai bogata afro-americana a secolului 20, cea mai filantropica pesoana de culoare, iar la un moment dat a fost singura miliardara cu origini africane. Iar, ca peisajul sa fie perfect, unii o considera drept cea mai influenta femeie din lume.

Tyra Banks
Este supermodel si vedeta de televiziune. In acelasi timp, se regaseste pe lista celor mai influenti afro-americani, lista formata din patru persoane.

Martin Luther King Jr.

A fost cel mai proeminent lider al miscarii legate de drepturile civile moderne in Statele Unite. Activist si un mare orator, Martin Luther King Jr. a devenit faimos pentru discursul sau I Have a Dream, din 1963. Un an mai tarziu a devenit cea mai tanara persoana care a primit Premiul Nobel pentru Pace. King a fost asasinat in 1968, moartea sa devastant o natiune intreaga. Ziua mortii sale, 4 aprilie, a fost declarata sarbatoare nationala in SUA.

Nelson Mandela
A fost primul presedinte de culoare al Africii de Sud ales in mod democratic. Si-a petrecut 27 de ani in inchisoare din cauza activitatilor sale anti apartheid, considerate drept acte teroriste. Promovand principiile si filosofia de viata ale lui Mahatma Gandhi, a devenit un simbol al libertatii si a primit in 1993 Premiul Nobel pentru Pace.

Malcolm X
A fost preot musulman si activist pentru drepturile comunitatii afro-americane. Este considerat drept cel mai influent afro-american al secolului 20.

Colin Powell
Este primul afro-american care a devenit secretar de stat si singurul presedinte de culoare in Departamentul Apararii.

Condoleezza Rice
Membra a guvernului federal in timpul presedinţiei lui George W. Bush, a devenit consilier prezidential pe probleme de securitate nationala in 2001. In 2005, l-a inlocuit pe Colin Powell in postul de secretar de stat, devenind astfel prima femeie afro-americana in aceasta functie.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Barack Obama, primul presedinte american de culoare!
Barack Obama, primul presedinte american de culoare!

Dupa ce a facut istorie devenind primul candidat de culoare la Casa Alba, Barack Obama a devenit presedinte al Statelor Unite!

America face azi istorie!
America face azi istorie!

Aceasta este convingerea care anima presa din intreaga lume, dar si pe alegatorii americani in ziua care se decide soarta celei mai lungi, disputate si costisitoare campanii prezidentiale din istoria Statelor Unite.

Alegeri decisive in SUA! Afro-americanii ar putea decide castigatorul
Alegeri decisive in SUA! Afro-americanii ar putea decide castigatorul

Au ramas mai putin de 24 de ore, pana in ziua decisiva, in care americanii isi vor alege noul presedinte. Cei doi rivali, democratul Barack Obama, si republicanul John McCain, profita pana in ultimul moment de campania electorala.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.