Doi violoncelisti asiatici, rivali la Concursul International "George Enescu". Parerile lor despre sala Ateneului Roman
Romania este zilele acestea locul in care 200 de tineri muzicieni de pe toate meridianele viseaza sa obtina gloria unui titlu Enescu, care le poate schimba cariera.
La Ateneul Roman, intr-un loc sacru al muzicii clasice, se nasc urmatorii mari artisti ai lumii la violoncel, vioara si pian. Totul se intampla la Concursul International George Enescu, una dintre cele mai prestigioase competitii de gen. La Bucuresti, tineri asiatici, americani sau europeni isi traiesc din plin varsta si bucuria de a canta.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Mon Puo Lee s-a nascut in Taiwan, a crescut in Spania, locuieste la Berlin, dar a ales sa vina la Bucuresti pentru a-si demonstra talentul la violoncel. Cu pasiune si bucurie canta acum muzica lui George Enescu.
Mon Puo Lee, violoncelist: "Muzica este despre sentimente si in Enescu ai foarte clar pasiune sau bucurie. Uneori e visator, alteori foarte trist, melancolic. Si ai toate astea in lucrarea lui."
Si ce loc ar fi putut primi mai bine toate aceste sentimente, daca nu Ateneul Roman.
Mon Puo Lee, violoncelist: "Cred ca este cea mai frumoasa sala in care am cantat vreodata. Este uimitoare. Cred ca este una dintre cele mai prestigioase competitii din lume si in acelasi timp aveam foarte multi prieteni care veneau, asa ca este in primul rand despre prietenie si apoi despre muzica."
Ca el, zeci de tineri traiesc la Bucuresti fascinatia Enescu.
Makio Horie, violoncelist: "Cel care castiga un titlu Enescu inseamna ca devine solist." O spune Makio, un alt violoncelist selectat in a doua etapa a competitiei. S-a nascut in Japonia si canta la violoncel de la trei ani. A terminat Conservatorul la Moscova, dar tot ce face se leaga de fapt nu de locuri, ci de studiu.
Makio Horie, violoncelist: "Ma trezesc nu foarte devreme, iau micul dejun, cant la violoncel, dupa aceea fumez, apoi ma intorc la repetitii, fumez, repet din nou si ziua se termina."
Desi intra unul dupa celalalt, atat la repetitii, cat si in competitie, cei doi contracandidati nu se intalnesc. Fiecare are ritualul sau. De exemplu, Mon nu uita niciodata sa isi curete violoncelul dupa fiecare concert.
Mon Puo Lee, violoncelist: "O fac ca sa nu devina lipicios, dar este vorba si despre respectul pentru instrument."
In total, aproape 200 de tineri artisti se vor lupta la Bucuresti pentru un titlu la Concursul International George Enescu. Pe langa premiile in valoare de 115.000 de euro, acestia vor avea si posibilitatea de a urca pe scena in cadrul Festivalului Enescu de anul viitor.
Eveimentul se desfasoara pana pe 25 septembrie si pe langa concurenti, pot fi vazuti concertand si mari artisti ai lumii, care fac parte din juriu.