Cartoful violet! Noua senzatie de la aprozar! Vindeca tumorile canceroase!?
Cartofii sunt cele mai noi legume care se alatura revolutiei violet careia i-au picat deja victima morcovii, varza, broccoli si conopida.
Scotienii au scos pe piata cartofii-violeti, „The purple majesty” (n.r. „Maiestatea violet”) . Si daca ar fi sa-i credem pe cuvant, legumele sunt capabile sa ne protejeze de tumorile canceroase sau sa le opreasca din evolutie pe cele existente. Gratie unui antioxidant numit antocianina, care le ofera nuanta purpurie si, mult mai important, care intareste sistemul imunitar si reduce frecventa tuturor formelor de cancer. Acelasi pe care l-au laudat si italienii cand si-au prezentat un produs asemanator: vindecatoarele rosii-mov.
Fermierii spun ca acesti cartofi arata minunat si seamana la gust cu cei obisnuiti.
"Sunt foarte usor de cultivat, am pus semintele in pamant, totul s-a desfasurat ca de obicei, 100% natural. Cata vreme un tip de produs apare pe piata, eu unul sunt bucuros sa-l cultiv si sa vad ce iese", a declarat un fermier scotian.
Atat cercetatorii americani, cat si producatorii scotieni sustin ca nu este vorba de un aliment modificat genetic.
Soiul cultivat acum in Scotia este rezultatul unei selectii realizate in ultimii doi ani de Universitatea Colorado. Cartofii violeti contin de zece ori mai multa antocianina si au fost deja scosi la vanzare in Scotia si Anglia. Deocamdata, doar 400 de tone, dar daca legumele violete se vor vinde bine, fermierii scotieni sunt gata sa creasca productia.