Interviu cu Andi de la trupa Bucium, despre ”Miorița”: ”Este un album ce gravitează în jurul morții”

Andi Dumitrescu, Bucium
Facebook.com

BUCIUM este una dintre trupele care a pornit de mai mulți ani pe un drum artistic deosebit, cu o muzică inspirată de valorile românești.

Albumele Bucium sunt conceptuale, îmbinând legendele și basmele românești cu o muzică introspectivă, spirituală, adusă într-o notă contemporană.

În prezent, Bucium se pregătește de lansarea unui nou album: “Miorița”, eveniment care va avea loc pe 23 noiembrie, în Expirat Halele Carol din București. Acest album conține piese care au stat la baza conceptului Bucium, fiind compuse în perioada 1999-2003.

Numele trupei este simbolic, reprezentând buciumul românesc, un instrument muzical folosit de păstorii români: ”Așa cum acesta era folosit pe vremuri pentru a transmite semnale encriptate, codate, și piesele trupei conțin ceva ascuns, profund spiritual”, spun membrii trupei Bucium.

Nu ne dorim o întoarcere la tradiții și origini, ci doar o înțelegere a lor. Dacă înțelegem mitologia românească, ne putem înțelege și sufletul neamului și ne vom aprecia un pic mai mult. Poate vom relua legătura cu natura, pentru a atinge o armonie și un echilibru.” - mai afirmă ei, pe pagina de Facebook.

Citește și
Dan, Between Colors
Interviu cu Dan de la Between Colors, despre noul E.P. ”Simulacrum”: ”Nu suntem sănătoși la cap”
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Și mai trebuie spus ceva foarte important, înainte să stăm de vorbă cu Andi Dumitrescu (chitară, voce, clape, instrumente de suflat). Și anume, faptul că trupa BUCIUM s-a confruntat cu multe greutăți de-a lungul timpului, din 2004 și până astăzi - unul dintre momentele cele mai triste fiind tragedia din Colectiv, când a pierdut mulți prieteni, precum Adrian Rugină (fost toboșar la Bucium), Alex Pascu (Goodbye to Gravity) sau Alex Chelba.

De altfel, înregistrările albumului ”LIVE în Codrul Ascuns” (lansat pe 1 decembrie 2016) au fost făcute de Alex Pascu, liderul trupei Goodbye to Gravity și prieten apropiat al trupei. El a apucat să mixeze prima piesă de pe album, însă procesul a fost întrerupt de momentul #Colectiv.

Pe acel album au fist incluse și două bonus tracks, ca omagiu adus lui Adrian Rugină, fostul toboșar al trupei. Adrian a decedat în momentul #Colectiv, în timp ce încerca să salveze mai mulți oameni din incendiu.

Piesele bonus reprezintă prima și ultima piesă înregistrate alături de Adrian.

Acum, cu ocazia lansării albumului ”Miorița”, pe 23 noiembrie în club Expirat Halele Carol din București (detalii aici), Andi Dumitrescu, vocea trupei Bucium, a stat de vorbă cu Cristian Matei ”Mumu”.

Cristian Matei ”Mumu”: Salutare, Andi. Înainte să vorbim despre noul vostru album, aș vrea să va întreb ceva legat de experiență voastră pe scena underground românească. Aveți aproape 20 de ani de când încercați să dați publicului tot ce e mai bun din voi.

Cât de greu este să cânți în România acest gen de muzică pe care îl practică Bucium - această combinație între folk, rock, ambiental, simfonic și metal - acum, în 2017? Mă refer la public. În plus, sunt curios dacă în toți acești ani ați observat o evoluție a celor care sunt atrași de acest gen, un folk-metal...până la urmă.

Andi Dumitrescu: Salut Mumu! Nu cred că este mai greu sau mai ușor decât în alte genuri de rock. Cred că toate trupele din underground se confruntă cu aceleași greutăți și satisfacții și cred că există o singură concluzie importantă: trebuie să continui fără oprire. Publicul devine din ce în ce mai numeros și de la un punct încolo ajungi să fii profitabil.

Există clar o evoluție a publicului amator de filon folcloric în ultimii ani, Bucovina și Subcarpați fiind exemplele cele mai bune.

Cristian Matei ”Mumu”: Cand am auzit prima dată albumul vostru, "Voievozii", un disc foarte bun după părerea mea, pe care l-am ascultat de nenumărate ori, nu m-am abținut să nu fac o comparație între muzica voastră și a celor de la Phoenix, datorită elementelor de folclor îmbinate cu rock, dar și a versurilor cu trimitere la originile românești. Apoi, la un moment dat, mi s-a părut că aud pasaje din Sfinx, după care am observat că - ce să vezi - una din piese se numește Zalmoxe, precum discul scos în 1978 :)

Va deranjează aceste asocieri? Există vreo legătură cu trupele amintite sau pur și simplu așa s-a nimerit? Adică doar câteva asemănări "inevitabile".

Andi: Cred că pentru că peisajul muzical românesc este în continuare sărac, sunt singurele referințe la care oamenii se gândesc. Nouă nu ni se pare că avem vreo legătură cu trupele menționate, la fel cum nu ni se pare că putem fi încadrați în vreun gen clar, însă și Sfinx și Phoenix au lăsat în urmă niște albume excelente, ceea ce nu poate decât să ne bucure. Cred că după al treilea album de studio Bucium, asemănările vor înceta.

Cristian Matei ”Mumu”: Să vorbim puțin și despre principalul subiect, noul vostru album, "Miorița". Povestește-ne despre acest material, care vine după aproape 10 ani de la albumul de debut, "Voievozii" (2008). În primul rând … de ce "Miorița"?

Andi: Miorița este de fapt esența trupei Bucium. Primele piese Bucium sunt cele care abia acum își încep călătoria în lume prin acest album. Totul a pornit de la o culegere de poezie populară, în care am găsit dorurile, temerile, dragostele, nădejdile unor oameni ce au trăit în urmă cu sute de ani. A fost că și cum o lume de mult apusă își arăta ultimele străluciri. Am vrut să transmitem mai departe tot ceea ce acei oameni au simțit și astfel au luat naștere toate piesele de pe Miorița.

Este un album ce gravitează în jurul morții și sperăm că prin existența lui, albumul să ducă mai departe sclipiri din sufletele celor ce se regăsesc într-însul. Este un album despre "marea trecere", despre sacrificiu, despre transcendență și dăinuire. Este un album în care se regăsesc prieteni dragi ce sper să dăinuie și prin acest album - ne gândim mai ales la Alex Pascu, la Adrian Rugină și la Alex Chelba.

Cristian Matei ”Mumu”: De ce a durat atât de mult să lansați acest material, ținând cont că pe acest album sunt și piese compuse în perioada 1999-2003?

Andi: Este un album extrem de stufos. Conține orchestră de cameră, coruri, percuții, efecte de toate felurile, a fost un album extrem de scump de realizat și deși am încercat să-l terminăm de încă două ori de-a lungul timpului, abia acum am reușit. A avut o poveste grea, am adunat frustrarea de a nu-l putea îndeplini până acum, iar acum ne simțim eliberați. Noi suntem extrem de fericiți și știm că am făcut tot ce puteam pentru a-l pune în lumina pe care am imaginat-o. Toate albumele Bucium sunt și niște obiecte de colecție - mă refer aici la Live în Codrul Ascuns și la Miorița - primele albume scoase la propria casă de discuri, ce beneficiază de aportul unor artiști grafici impecabili - Tibi Militaru pentru Codrul Ascuns și Radu Damian pentru Miorița.

A fost o muncă titanică și pe partea grafică - Miorița vine cu 14 ilustrații la un nivel de detaliu ce atinge nebunia. Formatul unic în care sunt editate - o cutie de 21x21 centimetri - pune în valoare această grafică, cumpărătorul putând observa aceste detalii, simboluri, referințe, dezvăluindu-se de fapt adevăratul univers Bucium.

Cristian Matei ”Mumu”: Pe 23 noiembrie veți lansa albumul "Miorița" în București, în club Expirat. Cum v-ați pregătit pentru acest show? Ce le promiteți celor care vor veni acolo?

Andi: Expirat este locul perfect pentru noi datorită celor șapte proiectoare video. Bucium este un proiect sincretic. Partea de proiecții video este la fel de importantă că și muzică și credem că publicul poate intră mult mai ușor în această călătorie. Noi suntem un vehicul excelent pentru a părăsi realitatea :). Pentru prima oară vom avea invitați.

Este vorba de Dora Gaitanovici, cea care a pus vocea pe Frunză verde foi mărunte - prima piesă cu videoclip de pe Miorița, de Cezar Popescu de la Vița de Vie/Days of Confusion, de Bogdan Luparu de la trupa Bucovina și de Cosmin Lupu - Days of Confusion. Bineînțeles sunt oameni pe care îi prețuim și al căror sprijin ne onorează. Este un concert de neratat și un album de luat acasă.

Cristian Matei ”Mumu”: La final, îți mulțumesc pentru răspunsuri și te rog să transmiți un mesaj celor care vă ascultă muzică și care susțin rock-ul underground din România.

AndiÎn primul rând le mulțumim celor care vin la concerte - cred că suntem o trupă ce poate fi descoperită doar live, le mulțumim celor care cumpără albumele - ne fac să credem că eforturile noastre nu au fost în zadar și în general tuturor celor care sprijină underground-ul.

BUCIUM înseamnă:

- Alexandra Milea - vioară
- Andi Dumitrescu - voce, chitări, instrumente de suflat, clape, compozitor, textier
- Mihai Balabaș - vioară, chitară
- Robert Ardeleanu - chitară bas
- Cristian Răducanu - tobe, percuție

BUCIUM online:

- Merchandise
- Facebook
- YouTube

@CristianMatei

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Interviu cu ”Panda Elixir” de la RoadKillSoda, despre noul LP
Interviu cu ”Panda Elixir” de la RoadKillSoda, despre noul LP "Mephobia": ”E un album electric"

Cea mai bună trupă de stoner rock românească, RoadKillSoda, își invită fanii la Expirat Halele Carol pe 14 noiembrie, la lansarea albumului ”Mephobia”. Cu această ocazie, chitaristul Mihnea ”Panda Elixir” a stat de vorbă cu Mumu despre noul disc.

Interviu cu Dan de la Between Colors, despre noul E.P. ”Simulacrum”: ”Nu suntem sănătoși la cap”
Interviu cu Dan de la Between Colors, despre noul E.P. ”Simulacrum”: ”Nu suntem sănătoși la cap”

Una dintre trupele românești din ”noul val” al scenei metal, BETWEEN COLORS, are un eveniment foarte important sâmbătă, 11 noiembrie, în clubul Quantic din București.

”Stardust”, un album remarcabil de ”prog metal” al trupei românești The Thirteenth Sun. Concert de lansare în București
”Stardust”, un album remarcabil de ”prog metal” al trupei românești The Thirteenth Sun. Concert de lansare în București

Mișcarea pentru underground. Albumul ”Stardust” al trupei The Thirteenth Sun este poate cel mai bun album de rock/metal lansat în 2017 de niște muzicieni români.

Adrian Tăbăcaru, prima operă rock inspirată din ”Luceafărul” lui Eminescu: ”Lucifer”
Adrian Tăbăcaru, prima operă rock inspirată din ”Luceafărul” lui Eminescu: ”Lucifer”

Mișcarea pentru underground. Adrian Tăbăcaru este unul dintre cei mai apreciați artiști de pe scena rock românească necomercială (adică din underground), iar acum se află în plin proces de creație a unui proiect muzical original și foarte îndrăzneț.

Recomandări
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă

Opoziţia guvernului Austriei faţă de extinderea spaţiului Schengen prin includerea României şi a Bulgariei este ruşinoasă, incorectă şi ineficientă, a declarat Walter Baier, cap de listă al Partidului Stângii Europene. 

Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”
Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”

Vladimir Putin și-a sărbătorit luni seară victoria electorală în Piața Roșie, înțesată de ruși. Liderul de la Kremlin a marcat cu o baie de mulțime și împlinirea a zece ani de la anexarea ilegală a Crimeei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.