(P)Universul culinar din Grecia – Simfonie de arome, gusturi și texturi

Ultima actualizare: 22-02-2021 11:07
universul culinar din Grecia

Nu mai este demult un secret faptul că Grecia nu este renumită doar pentru nisipul său fin și culoarea de poveste a mării. Meniurile cu care ne întâmpină grecii sunt deja renumite.

Dar nu vei putea spune cu adevărat că ai mâncat mâncare grecească până nu guști specialitățile chiar acolo, pe o terasă la malul mării, cu o față de masă în carouri. Servită și gătită, desigur, de o familie simpatică ce știu rețetele pe de rost, din generație în generație.

Oriunde ai alege să îți petreci un sejur in Grecia și bucătăriile sale te așteaptă cu brațele deschise. Iar papilele tale gustative vor fi răsfățate în adevăratul sens al cuvântului.

Universul culinar grecesc se învârte în jurul uleiului de măsline, a vinului, legumelor și a unei varietăți impresionante de carne. Condimentele sunt nelipsite, precum și sucul de lămâie. Iar deserturile cu nuci, fructe și miere din abundență ți se topesc în gură.

Datorită gusturilor inedite și a combinațiilor de arome și texturi bucătăria grecească s-a extins mai întâi către Roma Antică, apoi către întreaga Europa și chiar mai departe.

Dar magia și secretele grecilor au rămas la ei acasă. În localuri mici, modeste, în care râsetele lor guturale se pot auzi peste sunetul grătarelor și oalelor care sfârâie. În care valurile sărate ale mării se îmbrățișează cu aburii și mirosurile de carne gătită încet, doar cât trebuie.

Ce feluri de mâncare nu trebuie să ratezi atunci când mergi într-o vacanta in Grecia?


Mai jos ți-am pregătit o listă de feluri de mâncare pe care nu trebuie să le ratezi în Grecia!
Chiar dacă ai încercat echivalentele lor pregătite în alte locuri, adevărata bucătărie grecească și ale sale gusturi inconfundabile te vor fermeca. Și îți vei dori să revii din nou și din nou!

1. Saganaki
Saganaki este un deliciu. Mai ales pentru noi, românii, atât de îndrăgostiți de brânză!

Acest fel de mâncare este un aperitiv foarte simplu. Saganaki, de fapt, este brânză pe grătar. Deloc complicat, dar aparte datorită felului de brânză folosit, o brânză care nu se topește în tigaie și nici nu se arde. Iar grecii îl prepară impecabil!

2. Spanakopita
Spanakopita este tot un aperitiv, dar pentru cei cu gusturi mai îndrăznețe.

Acesta este un foietaj pufos, cu aromă de unt, umplut cu spanac, brânză feta și, de cele mai multe ori, mărar. Un fel de plăcintă sănătoasă cu o umplutură care îți lasă gura apă!

3. Moussaka
Cu siguranță ai gătit măcar o dată în viață o musaca – acel fel de mâncare cu cartofi și carne tocată. Dar îți garantăm, nimic nu se compară cu o musaca pregătită la ea acasă, în Grecia!

Grecii folosesc uneori vinete, un sos delicios care seamănă cu sosul bechamel și chiar zeci de condimente care îi dau cărnii o aromă incomparabilă. Trebuie să încerci o musaca grecească!

4. Kleftiko de miel
Kleftiko de miel este una dintre rețetele tradiționale din Grecia.

Vedeta acestui fel de mâncare este carnea de miel gătită încet, marinată în usturoi, ulei de măsline și suc de lămâie. Unele restaurante chiar gătesc Kleftiko în cuptoarele acelea cu vatră, pentru a oferi cărnii aroma specială și frăgezimea care face acest fel de mâncare unul atât de inedit. Kleftiko de miel este o adevărată experiență, nu doar un fel de mâncare!

Oricare ar fi preferințele sau apetitul tău, Grecia îți oferă feluri de mâncare pentru toate gusturile. Pășește cu încredere în Universul culinar grecesc, nu vei regreta nici măcar o clipă!

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO