(P) Știai că inocentul joc Pinball a fost interzis în marile orașe americane în anii `40?

p
p

Unul dintre cele mai cunoscute jocuri retro, prezent și în România în unele săli de divertisment, pinball-ul presupune un aparat în care există o bilă și multe obstacole, iar jucătorul trebuie să acumuleze cât mai multe puncte.

Poate părea incredibil, însă acest joc electronic apreciat la nivel internațional a fost interzis pentru aproximativ 30 de ani în marile orașe din Statele Unite ale Americii, chiar în secolul trecut!

În decembrie 1933, în barurile din SUA se sărbătorea la scară largă încetarea prohibiției pentru consumul de băuturi alcoolice. La scurt timp însă, în anii `40, conservatorii americani identificau un nou dușman al moralității: jocul de pinball, care în zilele noastre este considerat un joc absolut inocent în cele mai multe țări din lume, inclusiv în România.

Din anii `40 și până în anii `70, orașe precum New York City, Chicago sau Los Angeles au interzis oficial jocurile de pinball în spații publice. Acest joc era considerat a avea efecte nocive asupra societății în general. Printre motive se număra faptul că proprietarii de aparate ofereau diverse premii jucătorilor, de la jocuri gratuite la gumă de mestecat, jucării și alte obiecte de obicei de mică valoare.

Citește și
„Va fi o perioadă îngrozitoare în Ucraina și pentru Occident”. Avertismentul unui general despre războiul din Ucraina
Când societatea este mult prea sensibilă...

Deși este considerată o democrație veritabilă și țara tuturor posibilităților, iată că SUA s-au confruntat chiar în ultimele două secole cu numeroase limitări de libertăți dictate de anumite grupuri din societate.

Rock`n`roll-ul, alcoolul, benzile desenate mai puțin convenționale și, iată, chiar și jocul de pinball sunt doar câteva exemple de chestiuni care au deranjat părți ale publicului, ajungând să fie afectate chiar de legislație, mai mult sau mai puțin, în unele zone și în unele momente.

Chiar și la ora actuală, jocurile de cazino nu sunt legale în orice stat din SUA. La fel se întâmplă cu pariurile sportive. În România însă, la fel ca în cele mai multe state europene, poți juca la cazino online 100% legal, pe o mulțime de platforme licențiate. Începând cu 2015, piața jocurilor de noroc este foarte bine reglementată în România, fiind considerată un adevărat model pentru alte țări.

Cum a decurs lupta contra pinball

Polițiști îmbrăcați în civil, la finalul anilor `40, mergeau în locații care aveau aparate de pinball și jucau până când reușeau să câștige. În acel moment, când primeau chiar și posibilitatea de a mai juca o dată în mod gratuit, arestau proprietarii pentru "deținerea ilegală a unui aparat de jocuri de noroc". Ulterior, lupta cu pinball-ul a devenit un trend public. Autoritățile locale confiscau aparatele de pinball și le distrugeau în mod public.

În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, patriotismul a fost folosit de asemenea ca armă împotriva jocului de pinball. S-a spus chiar că realizarea aparatelor reprezintă o risipă de materiale, în condițiile în care cuprul, aluminiul și nichelul, alături de alte resurse, ar putea fi utilizate pentru a fabrica armament.

Pinball-ul nu a dispărut complet, dar fiind scos în afara legii, a devenit un joc practicat în locuri ascunse, ca un mijloc de rebeliune. Dacă în orașe precum Washington, D.C. jocurile de pinball erau doar supuse unui regim mai atent, în alte localități interzicerea era totală, fără excepții - de exemplu în Milwaukee, Chicago, New Orleans, Los Angeles sau New York.

Abia în anul 1974, Curtea Supremă din California a decis că pinball-ul este mai mult un joc de îndemânare decât de șansă, astfel că a anulat interdicția din Los Angeles. În New York, acceptarea pinball-ului a venit inclusiv din motive economice, pentru a ajuta industria HoReCa și cinematografele să aibă șansa de a acumula mai multe venituri.

Vlad Cazino face parte din Unibet (Germany) Limited, companie care deține Licența Clasa I nr. L1160657W000330 emisă de Comitetul de Supraveghere ONJN, valabilă din data de 1.09.2016 până la data de 31.08.2026.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Farul - Sepsi, întrerupt din cauza scandărilor xenofobe! Cum a reacționat Hagi
NEWS ALERT Farul - Sepsi, întrerupt din cauza scandărilor xenofobe! Cum a reacționat Hagi

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Revoluționează Eficiența Energetică cu Sisteme Montaj Panouri Fotovoltaice de la Rufy Roof Engineering
(P) Revoluționează Eficiența Energetică cu Sisteme Montaj Panouri Fotovoltaice de la Rufy Roof Engineering

Într-o lume care caută soluții durabile pentru provocările energetice, Rufy Roof Engineering se distinge prin oferirea unor sisteme inovatoare de montaj pentru panourile fotovoltaice.

(P) Cum să simplifici garderoba copilului ca să devină mai autonom
(P) Cum să simplifici garderoba copilului ca să devină mai autonom

Copiii își doresc haine în care să se simtă confortabil și să se poată mișca liber, în timp ce părinții își doresc pentru cei mici îmbrăcăminte de calitate și versatilă, pentru ținute rapide și lejere în fiecare zi.

(P) Fațete vs coroane dentare: În ce situații sunt recomandate?
(P) Fațete vs coroane dentare: În ce situații sunt recomandate?

Cel mai mare avantaj pe care lumea modernă ni-l oferă este acela că avem posibilitatea de a găsi soluții pentru aproape orice problemă, mai ales atunci când vine vorba de aspectul estetic.

Recomandări
Românii abia dacă apucă 10 ani de pensie. Ce speranță de viață avem față de Europa: ”Trăim vremuri grele”
Românii abia dacă apucă 10 ani de pensie. Ce speranță de viață avem față de Europa: ”Trăim vremuri grele”

Speranța de viață a crescut cu un an în ultima vreme în țara noastră, dar tot ne aflăm la coada clasamentului european.  

Purtătorul de cuvânt al PNL: După 9 iunie se decide dacă va fi modificată data alegerilor prezidențiale
Purtătorul de cuvânt al PNL: După 9 iunie se decide dacă va fi modificată data alegerilor prezidențiale

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a afirmat vineri seara că după alegerile din 9 iunie se va discuta la nivelul coaliţiei de guvernare dacă va fi modificată data alegerilor prezidenţiale.

Rezultate finale în cazul fetiței de 4 ani și a bunicii moarte după ce au mâncat pește. O bacterie comună le-a adus sfârșitul
Rezultate finale în cazul fetiței de 4 ani și a bunicii moarte după ce au mâncat pește. O bacterie comună le-a adus sfârșitul

Fetița de 4 ani și bunica ei moarte în Călărași după ce au mâncat pește și mici și-au găsit sfârșitul din cauza unor bacterii comune, care se găsesc peste tot în jurul nostru, potrivit rezultatelor finale de laborator ale DSVSA Călărași.