(P) Sistemul de Garanție-Returnare - Cum să integrezi SGR în afacerea ta cu ajutorul unui program de gestiune

(P) Sistemul de Garanție-Returnare - Cum să integrezi SGR în afacerea ta cu ajutorul unui program de gestiune

Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) este un mecanism prin care consumatorii plătesc o garanție pentru ambalajele produselor achiziționate, sumă care este returnată la predarea ambalajelor la punctele de colectare.

Acest sistem vizează consumatorii care cumpără produse în ambalaje reutilizabile, comercianții care le vând și operatorii economici responsabili de gestionarea punctelor de colectare.

De când a fost implementat Sistemul de Garanție-Returnare?

SGR a fost implementat în România prin Ordonanța de Urgență nr. 74/2018, care modifică și completează Legea nr. 249/2015 privind gestionarea ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje. Legislația a devenit aplicabilă începând cu 31 martie 2019 și se referă la toate tipurile de ambalaje primare reutilizabile, cum ar fi sticlele, PET-urile și dozele de aluminiu.

Știai că?

Citește și
Detalii terifiante. Soția unui preot din Vaslui a făcut autostopul, iar a doua zi Maricela a fost găsită moartă

Începând cu 30 noiembrie 2024, va fi interzisă introducerea pe piața națională a produselor ambalate în ambalaje SGR achiziționate de la producători neînregistrați în SGR sau dacă ambalajele nu sunt marcate corespunzător conform HG 1074/2021.

Cine are obligația să organizeze puncte de colectare a ambalajelor returnabile?

Obligația înființării punctelor de colectare a ambalajelor returnabile le revine tuturor comercianților cu amănuntul, cu excepția celor din industria HORECA, a celor care vând produse exclusiv prin automate sau online și a comercianților cu spații de vânzare mai mici de 200 de metri pătrați. Aceștia pot colabora cu alți comercianți din aceeași categorie care au puncte de colectare implementate.

Care este termenul limită de vânzare a produselor care nu dețin ambalaje returnabile?

Produsele care nu au însemnul RetuRO pot fi vândute până la 30 iunie 2024.

Automatizarea preluării ambalajelor returnabile prin integrarea cu programe de gestiune

Automatizarea procesului de preluare a ambalajelor returnabile prin integrarea aparatelor de reciclare cu sistemele software de gestiune aduce multiple avantaje:

  • Eficiență crescută: Sistemele de gestiune pot procesa rapid voucherele, reducând timpul de așteptare pentru consumatori.
  • Raportare exactă: Datele colectate sunt centralizate și raportate în timp real, asigurând conformitatea cu reglementările SGR.
  • Eficiență operațională: Automatizarea proceselor de muncă reduce semnificativ timpul și resursele necesare.
  • Reducerea costurilor: Optimizarea fluxurilor de lucru și automatizarea proceselor contribuie la reducerea costurilor operaționale.
  • Sustenabilitate: Implementarea eficientă a SGR contribuie la reducerea impactului asupra mediului, încurajând reciclarea și reducând volumul deșeurilor.

Una dintre soluțiile software disponibile în România și 100% integrată conform normelor SGR este sistemul software de gestiune Selectsoft. Este conceput pentru a oferi un management eficient și transparent al procesului de gestionare a ambalajelor prin SGR. Iată cum funcționează acest flux de lucru din articolul complet de pe site-ul nostru și studiul de caz care prezintă pas cu pas expertiza noastră.

  1. Colectarea ambalajelor: Consumatorii returnează ambalajele la punctele de colectare echipate cu aparate de reciclare, care recunosc și sortează diverse tipuri de ambalaje.
  2. Identificarea și garanția: Aparatele identifică tipul și cantitatea de ambalaje returnate, acestea emit un voucher, așa numita garanție, iar Selectsoft preia automat datele cu privire la voucherele emise.
  3. Valorificarea voucherelor: Odată ce clientul prezintă voucherul emis de aparat comerciantului, acesta îl scanează, iar sistemul Selectsoft face o corelație între datele primite de la aparatul de reciclare și voucherul scanat. Programul de gestiune software confirmă sau infirmă valabilitatea voucherului, permițând achiziția de produse echivalente valorii acestuia.
  4. Raportarea și monitorizarea: Selectsoft generează rapoarte SGR detaliate, esențiale pentru monitorizarea performanței programului și ajustarea strategiilor de gestionare a ambalajelor.

Prin utilizarea Selectsoft, orice afacere poate beneficia de eficiență operațională crescută, costuri reduse și o experiență îmbunătățită pentru clienți. Selectsoft facilitează implementarea SGR, oferind o soluție eficientă și transparentă pentru colectarea și raportarea ambalajelor returnate, îmbunătățind gestionarea deșeurilor și promovând sustenabilitatea.

Nu lăsa gestionarea ambalajelor să devină o provocare pentru afacerea ta. Asigură-te că ești conform cu reglementările și contribui la protejarea mediului înconjurător.

Click aici pentru a solicita o demonstrație gratuită și începe să beneficiezi de eficiență operațională și o experiență îmbunătățită pentru clienți. 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Performanțe și tendințe în sezonul estival 2024 pe litoral Marea Neagră
(P) Performanțe și tendințe în sezonul estival 2024 pe litoral Marea Neagră

TripMe.ro, una platformele de rezervări turistice din România, anunță rezultatele obținute în sezonul estival 2024, evidențiind atât performanțele, cât și tendințele care au marcat această perioadă pentru litoral Marea Neagră.

(P) Ce este programul Casa Verde 2024?
(P) Ce este programul Casa Verde 2024?

Casa Verde 2024 este un program național gestionat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), care oferă sprijin financiar pentru instalarea de panouri fotovoltaice pe proprietățile rezidențiale.

(P) 7 obiceiuri pentru un stil de viață sănătos
(P) 7 obiceiuri pentru un stil de viață sănătos

Un stil de viață sănătos nu este doar o tendință, ci o alegere conștientă care ne influențează starea de bine pe termen lung.

Recomandări
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor

Este în continuare prăpăd în multe județe din țară din cauza incendiilor de vegetație.

Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția
Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția

Vin vești minunate de la Festivalul de Film de la Veneția! „Anul Nou care n-a fost”, regizat și scris de Bogdan Mureșanu, a câștigat Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film.  

Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile
Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile

Zeci de mii de persoane au ieşit sâmbătă în stradă în Franţa pentru a protesta faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier, stânga acuzându-l pe Emmanuel Macron că „a furat alegerile” prin numirea unui politician de centru-dreapta.