(P) Revizia periodică a mașinii: Ce presupune și când trebuie s-o faci?

promo

Reviziile periodice prelungesc buna funcționare și durata de viață a mașinii tale.

 

Pe lângă inspecția tehnică periodică, obligatorie la 2 sau la 1 an, în funcție de vechimea autoturismului sau de regimul de utilizare, trebuie să faci cel puțin o vizită anuală într-un atelier auto. Conform indicațiilor din cartea tehnică a mașinii, în acest mediu specializat va fi analizat gradul de uzură pentru componente și consumabile.

Uleiuri și filtre

 

Filtrele de aer, de ulei, de carburant și de polen sunt consumabile și trebuie înlocuite periodic. La aceeași revizie trebuie să faci și schimbul de ulei de motor, antigel sau lichid de frână. Intervalul acestor schimburi este în funcție de durată sau de numărul de kilometri parcurși, dar mai sunt și alți factori care îl pot influența. De pildă, stilul de condus, calitatea pieselor și a carburanților, infrastructura și condițiile de trafic. Toate acestea pot scădea proprietățile uleiului și filtrelor și determină un schimb mai rapid.

Anvelopele și sistemul de direcție

 

Anvelopele și sistemul de direcție trebuie înlocuite de la primele semne de uzură majoră. Pentru cauciucuri există chiar o prevedere legală care te obligă să echipezi mașina cu modele speciale de iarnă, cu indicația M + S și simbolul fulgului de nea, indiferent de anotimp sau perioadă calendaristică, dacă rulezi pe suprafețe acoperite de zăpadă, gheață sau polei. Montarea anvelopelor de sezon oferă randament superior în timpul manevrelor de accelerare, frânare și viraj, fiecare având caracteristici adaptate condițiilor de vreme sau carosabil specifice. Banda de rulare a fiecărui cauciuc trebuie verificată periodic, astfel încât să aibă suficientă adâncime și să se uzeze uniform. Orice diferență înseamnă o defecțiune la sistemul de direcție și trebuie remediată în urma unei verificări. Geometria roților este verificată de echipamente speciale, care oferă un raport detaliat cu privire la parametri.

Sistemul de lumini

 

Buna funcționare a sistemului de lumini te ajută să vezi mai bine și să fii vizibil în orice condiții de drum. La inspecția tehnică periodică a mașinii și la orice control de rutină al poliției rutiere pot fi verificate semnalele luminoase, iar la o eventuală problemă riști amenzi, respingerea ITP-ului sau chiar ridicarea și suspendarea certificatului de înmatriculare. Verifică la fiecare drum faza scurtă, faza lungă, semnalizările, stopurile pe frână și luminile de marșarier, pentru a nu trece prin astfel de neplăceri.

Frânele

 

Sistemul de frânare al mașinii include mai multe consumabile. În funcție de calitatea produselor, de stilul de condus și de trafic, durata de viață a acestora poate fi mai lungă sau mai scurtă. Plăcuțele și discurile de frână sunt vizibile cu ochiul liber, iar pe măsură ce se uzează îți oferă anumite semnale. Modelele mai noi de mașini au senzori de uzură, care atunci când sunt activați acționează un martor special pe afișajul bordului. În lipsa lor, o mașină cu plăcuțe sau discuri uzate produce zgomot la frânare, iar distanța dintre acționarea pedalei și oprirea propriu-zisă crește considerabil.

Climatizarea

 

Verificarea instalației de climatizare este foarte importantă, în special înaintea plecării în concediul de vară. În sezonul cald parcurgi mai mulți kilometri datorită vizitelor de relaxare. Atunci când circuli cu soarele deasupra, la temperaturi de peste 30 de grade, funcționarea instalației de climatizare este esențială. Din acest motiv, la revizia de primăvară trebuie să soliciți verificarea cantității de freon și funcționarea în parametri a instalației. Compresorul, curelele, ventilatoarele, rezervorul de freon sunt elemente ce trebuie inspectate. În plus, înainte de prima utilizare după ieșirea din iarnă, se recomandă o igienizare a instalației, pentru eliminarea bacteriilor și acarienilor acumulați pe tubulatură în lunile de nefolosire.

Cei mai precauți șoferi efectuează două revizii anuale, înainte de sezonul cald și de cel rece. Pentru fiecare vizită specialiștii au o listă specială cu elementele de verificat. La acestea se adaugă alte componente cu semne de uzură vizibile sau ascunse. Orice înlocuire la timp cu produse de calitate previne defecțiuni importante și prelungește durata de viață a mașinii.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Se pregătește cel mai scump transfer din istoria fotbalului!
NEWS ALERT Se pregătește cel mai scump transfer din istoria fotbalului!

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Cum să îți menții forma fizică acasă
(P) Cum să îți menții forma fizică acasă

Menținerea formei fizice acasă a devenit o prioritate pentru mulți dintre noi, în special în contextul în care accesul la săli de sport poate fi limitat sau preferăm să ne exercităm în confortul propriei locuințe.

(P) Top 3 microbuze pentru afaceri: ghidul cumpărătorului
(P) Top 3 microbuze pentru afaceri: ghidul cumpărătorului

Microbuzele pot fi o investiție înțeleaptă pentru orice afacere.

(P) Audio Alfa: cele mai noi și performante aparate auditive Phonak în 2024
(P) Audio Alfa: cele mai noi și performante aparate auditive Phonak în 2024

Audio Alfa, companie recunoscută pentru calitatea serviciilor sale și pentru soluțiile auditive inovatoare pe care le oferă, a adus pe piața românească cele mai noi aparate auditive Phonak.

Recomandări
Transnistria va cere „protecție” Rusiei „din cauza presiunilor Republicii Moldova”. Chișinăul, acuzat de „genocid”
Transnistria va cere „protecție” Rusiei „din cauza presiunilor Republicii Moldova”. Chișinăul, acuzat de „genocid”

Congresul convocat la Tiraspol a votat, miercuri, o rezoluţie în care susţine teza suveranităţii regiunii şi cere ajutor în acest sens, potrivit postărilor de pe canalele oficiale de Telegram ale regiunii.

Despăgubiri de 800.000 de euro pentru moartea unui bebeluș. Spitalul Județean Suceava e bun de plată
Despăgubiri de 800.000 de euro pentru moartea unui bebeluș. Spitalul Județean Suceava e bun de plată

Despăgubiri de 800.000 de euro, după moartea unui bebeluș, cauzată de o infecție intraspitalicească. Magistrații Curții de Apel Suceava au stabilit că familia trebuie să primească acești bani, de la Spitalul Județean din Suceava.

De ce au sunat alarmele în toată România. Reacțiile oamenilor: „Tata este în rezervă, în armată. I-aș da un telefon”
De ce au sunat alarmele în toată România. Reacțiile oamenilor: „Tata este în rezervă, în armată. I-aș da un telefon”

Sirenele protecției civile au sunat în toată țara, miercuri, între orele 10:00 și 11:00, în cadrul unui exercițiu național de alarmare publică.