(P) Revizia periodică a mașinii: Ce presupune și când trebuie s-o faci?

promo

Reviziile periodice prelungesc buna funcționare și durata de viață a mașinii tale.

 

Pe lângă inspecția tehnică periodică, obligatorie la 2 sau la 1 an, în funcție de vechimea autoturismului sau de regimul de utilizare, trebuie să faci cel puțin o vizită anuală într-un atelier auto. Conform indicațiilor din cartea tehnică a mașinii, în acest mediu specializat va fi analizat gradul de uzură pentru componente și consumabile.

Uleiuri și filtre

 

Filtrele de aer, de ulei, de carburant și de polen sunt consumabile și trebuie înlocuite periodic. La aceeași revizie trebuie să faci și schimbul de ulei de motor, antigel sau lichid de frână. Intervalul acestor schimburi este în funcție de durată sau de numărul de kilometri parcurși, dar mai sunt și alți factori care îl pot influența. De pildă, stilul de condus, calitatea pieselor și a carburanților, infrastructura și condițiile de trafic. Toate acestea pot scădea proprietățile uleiului și filtrelor și determină un schimb mai rapid.

Anvelopele și sistemul de direcție

 

Anvelopele și sistemul de direcție trebuie înlocuite de la primele semne de uzură majoră. Pentru cauciucuri există chiar o prevedere legală care te obligă să echipezi mașina cu modele speciale de iarnă, cu indicația M + S și simbolul fulgului de nea, indiferent de anotimp sau perioadă calendaristică, dacă rulezi pe suprafețe acoperite de zăpadă, gheață sau polei. Montarea anvelopelor de sezon oferă randament superior în timpul manevrelor de accelerare, frânare și viraj, fiecare având caracteristici adaptate condițiilor de vreme sau carosabil specifice. Banda de rulare a fiecărui cauciuc trebuie verificată periodic, astfel încât să aibă suficientă adâncime și să se uzeze uniform. Orice diferență înseamnă o defecțiune la sistemul de direcție și trebuie remediată în urma unei verificări. Geometria roților este verificată de echipamente speciale, care oferă un raport detaliat cu privire la parametri.

Sistemul de lumini

 

Buna funcționare a sistemului de lumini te ajută să vezi mai bine și să fii vizibil în orice condiții de drum. La inspecția tehnică periodică a mașinii și la orice control de rutină al poliției rutiere pot fi verificate semnalele luminoase, iar la o eventuală problemă riști amenzi, respingerea ITP-ului sau chiar ridicarea și suspendarea certificatului de înmatriculare. Verifică la fiecare drum faza scurtă, faza lungă, semnalizările, stopurile pe frână și luminile de marșarier, pentru a nu trece prin astfel de neplăceri.

Frânele

 

Sistemul de frânare al mașinii include mai multe consumabile. În funcție de calitatea produselor, de stilul de condus și de trafic, durata de viață a acestora poate fi mai lungă sau mai scurtă. Plăcuțele și discurile de frână sunt vizibile cu ochiul liber, iar pe măsură ce se uzează îți oferă anumite semnale. Modelele mai noi de mașini au senzori de uzură, care atunci când sunt activați acționează un martor special pe afișajul bordului. În lipsa lor, o mașină cu plăcuțe sau discuri uzate produce zgomot la frânare, iar distanța dintre acționarea pedalei și oprirea propriu-zisă crește considerabil.

Climatizarea

 

Verificarea instalației de climatizare este foarte importantă, în special înaintea plecării în concediul de vară. În sezonul cald parcurgi mai mulți kilometri datorită vizitelor de relaxare. Atunci când circuli cu soarele deasupra, la temperaturi de peste 30 de grade, funcționarea instalației de climatizare este esențială. Din acest motiv, la revizia de primăvară trebuie să soliciți verificarea cantității de freon și funcționarea în parametri a instalației. Compresorul, curelele, ventilatoarele, rezervorul de freon sunt elemente ce trebuie inspectate. În plus, înainte de prima utilizare după ieșirea din iarnă, se recomandă o igienizare a instalației, pentru eliminarea bacteriilor și acarienilor acumulați pe tubulatură în lunile de nefolosire.

Cei mai precauți șoferi efectuează două revizii anuale, înainte de sezonul cald și de cel rece. Pentru fiecare vizită specialiștii au o listă specială cu elementele de verificat. La acestea se adaugă alte componente cu semne de uzură vizibile sau ascunse. Orice înlocuire la timp cu produse de calitate previne defecțiuni importante și prelungește durata de viață a mașinii.

 

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Din gama de la Decorator Shop puteți achiziționa inclusiv vopsea lavabilă interior antimucegai
(P) Din gama de la Decorator Shop puteți achiziționa inclusiv vopsea lavabilă interior antimucegai

Cunoaștem deja faptul că tot mai multe persoane se plâng de existența mucegaiului în propria locuință. Este un inamic care nu afectează doar confortul ci și sănătatea noastră.

(P) Ce trebuie să știi când vrei să îți închiriezi proprietatea
(P) Ce trebuie să știi când vrei să îți închiriezi proprietatea

În prezent, foarte mulți oameni ce dețin mai multe proprietăți, se gândesc la ideea de a-și închiria casele.

(P) Amenajări interioare cu tapet și vopsele de ultimă generație de la Toncorner
(P) Amenajări interioare cu tapet și vopsele de ultimă generație de la Toncorner

Amestecarea tapetului și a vopselei este o modalitate excelentă de a crea contrast și interes într-o cameră.

Recomandări
România, țara care „plutește pe o mare de petrol și doarme pe o pernă de gaz”
România, țara care „plutește pe o mare de petrol și doarme pe o pernă de gaz”

„Petrolul roșu”, partea a II-a. România are o istorie spectaculoasă în industria petrolieră. Am fost pionieri în extracția țițeiului, în rafinare și în utilizarea combustibililor în iluminat sau transport.

SUA îl avertizează pe Putin asupra „consecinţelor catastrofale” pe care le-ar avea utilizarea armelor nucleare în Ucraina
SUA îl avertizează pe Putin asupra „consecinţelor catastrofale” pe care le-ar avea utilizarea armelor nucleare în Ucraina

SUA vor răspunde decisiv oricărei utilizări de către Rusia a armelor nucleare împotriva Ucrainei şi au transmis Moscovei că se va confrunta cu „consecinţe catastrofale”, a declarat Jake Sullivan, consilier pentru securitate naţională al Casei Albe.

Alegeri în Italia. Extrema dreaptă speră să obțină victoria și să desemneze premierul care îi va urma lui Mario Draghi
Alegeri în Italia. Extrema dreaptă speră să obțină victoria și să desemneze premierul care îi va urma lui Mario Draghi

Peste 50 de milioane de italieni au fost chemați, duminică, la vot, pentru a-și alege parlamentarii, iar observatorii se așteaptă ca extrema dreaptă să câștige în forță și să desemneze premierul care îi va urma lui Mario Draghi.