(P) Reguli simple pentru curățarea și întreținerea terasei și pavajelor din curte

Ultima actualizare: 22-02-2021 11:07
Intretinerea pavajului

Amenajarea terasei și aleilor din curte este un pas important în renovarea sau construirea casei tale.

Poți folosi diferite materiale pentru a pava anumite zone din grădină, astfel încât să te poți deplasa ușor și în siguranță. Cea mai bună alegere o reprezintă însă pavelele din beton vibropresat.

Aceste pavele, fabricate printr-o tehnologie avansată, sunt disponibile într-o gamă foarte variată de culori și forme, rezistă bine în timp, iar dacă sunt montate corect vor arăta impecabil chiar și peste 25 de ani. În plus, pavelele din beton vibropresat sunt foarte ușor de curățat și de întreținut.

Cu toate acestea, trebuie să știi cum să ai grijă de ele, pentru că, dacă folosești produse acide, riști să le strici. Venim în ajutorul tău cu acest articol, în care îți prezentăm sfaturile experților privind întreținerea pavajului, astfel încât să știi ce trebuie să faci pentru a le curăța eficient și fără riscul de a le deteriora.

Folosește mătura sau peria

 

Clasicele metode manuale de curățare sunt cele mai bune pentru a scăpa de murdăria normală de pe pavele. Folosind mătura sau o perie de frecat, poți scăpa rapid de praf, urme de noroi sau de excrementele de păsări. Poți folosi și soluții speciale pentru spălare, dar acestea trebuie să fie diluate în apă și să aibă un pH cuprins între 5 și 9.

Nu uita de aparatul de curățat cu presiune

 

În caz de murdărie persistentă, care nu poate fi îndepărtată prin simpla măturare sau frecare, poți folosi un aparat de curățat cu presiune. Jetul puternic de apă va spăla foarte bine pavelele și va îndepărta orice urmă de mizerie, însă trebuie să ai grijă la rosturile dintre dale.

Cumpără soluții speciale

 

Vei avea nevoie și de produse speciale de curățat, ca să scapi de anumite tipuri de murdărie, care nu se pot îndepărta prin alte metode. Spre exemplu, cu ajutorul unor substanțe cu efect de decolorare, vei curăța algele și mușchii care se pot forma pe suprafața pavelelor din beton. Tot aceste produse te vor ajuta să ștergi și urmele de vin, de suc sau de pigmenți vegetali care au rămas pe pavaj. Există și soluții speciale pentru îndepărtarea petelor de rugină sau de grăsime. Caută produsele de care ai nevoie în magazinele de specialitate și evită să folosești substanțe care conțin acizi.

Protejează pavajul în fiecare iarnă

 

Pentru ca terasa și aleile tale pavate să-și mențină aspectul inițial cât mai mult timp, trebuie să le protejezi de zăpadă și gheață. Astfel, tot ce trebuie să faci este să presari peste pavele un strat de nisip cu o granulație de 1-4 mm. Nisipul are același efect ca sarea, dar nu va afecta aspectul pavajului. Nu folosi substanțe pentru topirea gheții decât dacă este neapărat necesar. În mod normal, stratul de nisip va fi de ajuns pentru a preveni alunecarea pe dalele din beton.

Asigură impermeabilitate pavajului

 

Cea mai bună metodă prin care îți poți ușura munca de întreținere este să alegi de la bun început pavele impregnate cu soluții care le asigura impermeabilitate. În acest fel, murdăria se va fixa mai greu pe ele și va fi mult mai ușor de curățat. Pentru un efect de durată, procesul de impregnare trebuie să fie repetat periodic, la fiecare 2 ani. Doar în acest fel se poate reface stratul impermeabil de pe suprafața dalelor, care le protejează de murdărie. Procesul de impregnare trebuie realizat de profesioniști, deci vei avea nevoie de o firmă specializată, care oferă acest serviciu.

Prin urmare, dacă alegi pavele de calitate pentru amenajarea terasei și aleilor din curte și dacă respecți aceste reguli simple de întreținere, te vei putea bucura mulți ani de aspectul deosebit al curții tale.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO