(P) 6 alimente care te ajută să combați stresul

alimente
StirilePROTV

Pandemie, școala de acasă, telemuncă, insecuritate socială și economică, frica de boală.

Toate aceste schimbări majore, bruște si agresive și-au pus amprenta asupra psihicului nostru. Deci, dacă simți că te apasă stresul, nu e nicio mirare! Ai toate motivele să te simți așa!

Pentru a combate stresul, Cori Grămescu ne propune luna aceasta o listă de alimente care să ajute corpul nostru să devină mai rezistent în fata efectelor nocive pe care le resimțim in urma expunerii prelungite la anxietate.

Deși nu putem înlătura stresul din viața noastră, putem sa ne întărim organismul printr-un plan alimentar echilibrat, bogatî alimente care ne ajută să rezistăm mai bine efectelor stresului. În plus, un regim alimentar bogat în legume, fructe, pește de captură, carne de la animale crescute la sol, cereale integrale neprocesate și semințe si nuci crude ne oferă suportul metabolic pentru a avea un sistem imunitar puternic și o stare de sănătate bună.

În combaterea efectelor stresului ne mai putem baza și pe antrenamentele fizice moderate și exerciții de respirație si mindfulness, tehnici care ne ajută să rămânem centrați în prezent, cu atenția în corp.

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO
Pudră de matcha

Această pudră de frunze de ceai verde crescute în zone umbroase este foarte bogată în L-Teanina, un aminoacid cu proprietăți de combatere a stresului. Conține de asemenea mai puțină cofeină decât ceaiul verde clasic, iar un studiu medical care a urmărit timp de 15 zile un grup de 36 de persoane a descoperit că cei care au consumat zilnic 4.5 g de pudră de matcha aveau un nivel mult mai redus al markerului de stres alfa-amilază salivară, comparativ cu cel al grupului placebo.

Cartofi dulci

Este foarte important să alegem surse integrale de carbohidrați simpli, ce pot ajuta la controlul nivelului de cortizol în organism. Deși de cele mai multe ori mecanismele hormonale de secreție a cortizolului sunt ferm reglate, expunerea prelungită la stres cronic poate produce dezechilibre în sistemul nostru hormonal. Cartofii dulci sunt o foarte buna opțiune pentru că, pe lângă glucidele simple în cantitate optimă, sunt și o sursă foarte bună de fibre, vitamine și minerale și ne ajută să controlăm nivelul salivar al cortizolului, spre deosebire de dulciurile concentrate, așa cum demonstrează și un studiu american care a urmărit femei care sufereau de obezitate pe durata a 8 săptămâni. Acestea au urmat o dietă bogată în glucide provenite din cartofi dulci și au reușit să controleze mult mai bine efectele stresului măsurate prin cortizonul salivar, în comparație cu grupul de control care a consumat aceeași cantitate de glucide, însă provenită din dulciuri și băuturi acidulate.

Alimente fermentate natural

Fie că vorbim de murături în saramură, dovlecei acri sau iaurt natural, probioticele prezente în produsele fermentate ne ajută sa avem un microbiom puternic și un sistem imunitar rezistent. Un studiu efectuat pe 710 adulți care au consumat cantități mai mari de alimente fermentate decât de obicei au constatat că fac mai bine față anxietății decât in perioadele în care nu consumă aceste alimente. Explicația stă în faptul că bacteriile probiotice obținute prin fermentarea naturală a acestor produse ne îmbunătățesc starea de spirit prin întărirea sănătății florei intestinale. La nivelul acesteia se secretă neurotransmițătorii care ne fac să ne simțim bine și să fim energici.

Anghinare

Anghinarea este una dintre cele mai bune surse de fibre alimentare, în special fructooligozaharide (FOS), un tip special de fibre care hrănesc bacteriile digestive sănătoase din flora noastră intestinală. Anghinarea este foarte bogată în vitamina C, potasiu și vitamina K, dar conținutul lor crescut de FOS le face o opțiune excelentă în combaterea efectelor stresului. Un studiu a arătat faptul ca persoanele care consumă cel puțin 5 g de prebiotice zilnic, cum este cazul FOS, resimt mult mai puțin intens stresul și fac mai bine față anxietății decât persoanele care nu consumă acest tip de fibre prebiotice.

Ficat și organe

Carnea din organele animale este o sursă foarte bună pentru complexul de vitamine B, în special B6 și B12, B2 și folat (B9). Acestea sunt esențiale în producerea neurotransmițătorilor dopamină și serotonină care ne ajută să combatem în mod eficient efectele stresului și să avem o stare de spirit bună. O felie mică de ficat de vițel ne aduce în meniul zilnic jumătate din necesarul de B6, 200% din necesarul de B2 si 2000% din necesarul de B12, așa că nu trebuie să ne lipsească din meniul săptămânal.

Tahini

Pasta de semințe de susan este bogată în L-triptofan, un aminoacid precursor al dopaminei și serotoninei. Un studiu făcut pe 25 de persoane care au primit o dietă bogată în L-triptofan a arătat că aceștia au raportat o reducere a stărilor de depresie și anxietate și au declarat că au o stare emoțională mai bună decât în perioada în care au primit o dietă săracă în L-triptofan.

Articol recomandat de sport.ro
"A slăbit vreo 2-3 kilograme!" Motivul pentru care Gigi Becali "nu mai doarme noaptea"
"A slăbit vreo 2-3 kilograme!" Motivul pentru care Gigi Becali "nu mai doarme noaptea"

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Extensiile de gene: tot ce trebuie să știi despre procedură și întreținere
(P) Extensiile de gene: tot ce trebuie să știi despre procedură și întreținere

Visezi la gene lungi, voluminoase și curbate, care să îți intensifice privirea și să îți confere un plus de magnetism? Extensiile de gene pot fi soluția perfectă pentru tine!

(P) Ghid complet pentru alegerea mânerelor de uși potrivite pentru casa ta
(P) Ghid complet pentru alegerea mânerelor de uși potrivite pentru casa ta

Alegerea mânerelor de uși potrivite pentru casa ta poate părea o sarcină minoră, dar detaliile mici sunt adesea cele care contează atunci când amenajezi o locuință.

(P) Cum putem integra practicile ecologice în viața de zi cu zi a copiilor
(P) Cum putem integra practicile ecologice în viața de zi cu zi a copiilor

Planeta noastră se confruntă cu o serie de provocări majore: schimbări climatice, poluare, resurse epuizate.

Recomandări
Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”
Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”

Economia Rusiei nu își poate permite să câștige sau să piardă războiul din Ucraina, spune un specialist în domeniu. Asta pentru că Rusia nu poate să suporte costurile de reconstrucție și securizare a Ucrainei.

Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Burduja îl provoacă pe Nicuşor Dan la o dezbatere: „Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine pe argumente”
Burduja îl provoacă pe Nicuşor Dan la o dezbatere: „Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine pe argumente”

Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere şi a afirmat că vrea să vadă dacă “are curajul să se lupte cu mine pe argumente”.