(P) 4 metode de a salva bani atunci când repari maşina

Ultima actualizare: 22-02-2021 11:07
(P) 4 metode de a salva bani atunci când repari maşina
Pro TV

Odată ce a ieşit din garanţie, fiecare reparaţie a maşinii tale se va face din fonduri proprii. Atât componentele auto, cât şi serviciile de înlocuire s-au diversificat foarte mult, încât merită să te interesezi dinainte cu privire la preţuri şi calitate.

De cele mai multe ori, defecţiunile maşinii implică cheltuieli neprevăzute, iar timpul alocat reparaţiei te obligă să iei rapid o decizie, pentru a beneficia cât mai curând de transport.

Cumpără inteligent

Când vine vorba de cheltuieli cu reparaţia maşinii, banii se împart în două părţi: costul pieselor de înlocuit şi manopera. Cu cât reuşeşti să scuteşti mai mult din fiecare, cu atât te vei bucura de diferenţa care îţi rămâne în buzunar. În funcţie de zona în care locuieşti, caută toate opţiunile posibile. Magazinele cu desfacere, depozitele de piese auto şi magazinele online de profil pot avea preţuri diferite pentru acelaşi produs. Dacă ştii exact ce cauţi, alege locul în care preţul te avantajează cel mai mult.

Pentru anumite componente, varianta cea mai avantajoasă poate fi la mâna a doua. Din diverse motive, oamenii pot vinde piese auto în bună stare de funcţionare, de pe o maşină pe care nu o mai pot repara din alte motive decât problema pe care o ai tu, sau pentru că nu le mai folosesc. Astfel, cu un preţ mult mai mic decât în magazin poţi găsi o piesă originală pentru maşina ta, de foarte bună calitate. Şi în acest caz trebuie să te orientezi după preţuri. Dacă ţi se pare că în Bucureşti sunt prea scumpe, poţi căuta parcuri de dezmembrări auto în Ploieşti, oraş aflat la mai puţin de o oră de mers cu maşina.

Învaţă să înlocuieşti personal anumite componente
Metoda Do-It-Yourself este cea mai bună soluţie de a economisi bani. Evident că nu vei începe direct cu înlocuirea cutiei de viteze în parcarea blocului, însă sunt o mulţime de piese pe care le poţi schimba singur. Înlocuirea acumulatorului auto, a unui bec, a ştergătoarelor sau a unor filtre sunt lucruri care solicită un minim de îndemânare. Pe măsură ce vei începe să-ţi cunoşti maşina, vei avea satisfacţia de a deprinde tot mai multă experienţă. În plus, atât manualul maşinii, cât şi o mulţime de tutoriale video pe internet te ajută să experimentezi diverse reparaţii în regie proprie. Este gratis şi îţi oferă satisfacţia unui lucru bine făcut de tine însuţi.

Caută un mecanic bun

Cei mai mulţumiţi în privinţa raportului preţ-calitate sunt şoferii care au cunoştinţe în rândul mecanicilor care lucrează ca freelanceri. Cu ajutorul unui prieten care îţi cunoaşte maşina poţi ocoli reprezentanţele auto şi service-urile mari, cu piese scumpe şi onorarii pe măsură. Recomandările prietenilor sau cunoştinţelor sunt binevenite în acest caz. În plus, pentru fiecare marcă şi model de maşină există forumuri în care utilizatorii recomandă soluţii de întreţinere, achiziţie piese şi mecanici de bună calitate.

Măsuri de prevenire

În afară de accidentele auto, durata de viaţă a majorităţii componentelor poate fi prelungită printr-o exploatare decentă a maşinii tale. Un stil agresiv la volan, cu manevre bruşte de demaraj, frânare violentă sau schimbări bruşte ale direcţiei de mers, va suprasolicita întregul ansamblu al maşinii tale şi va provoca uzuri premature. Reviziile efectuate la timp ajută la prevenirea deteriorării unor piese care pot produce un efect de domino asupra altora în caz că se defectează. Ca în orice alt domeniu, şi în cazul maşinii este mai uşor să previi decât să combaţi.

Pe lângă costurile de achiziţie, o maşină presupune cheltuieli periodice de întreţinere şi reparaţii. De felul cum gestionezi aceste lucrări depinde cât de mult vei aloca din bugetul familiei la reviziile de sezon şi în cazul unor defecţiuni.

Poți face rost și de piese auto în regim second-hand care pot reduce semnificativ costurile unei reparații. Dar, aici trebuie să consulți statistica autovehiculelor din România înainte de a cumpăra o piesă de la o mașină uzată. Cu ce te ajută?

Există județe în țară, ca București, unde există o mașină la 1.8 locuitori și județe unde o mașină este disponibilă la 7 persoane. Regiunile cu o densitate mai mare a mașinilor per cap de locuitor prezintă o piață suprasaturată unde piesele pot avea prețuri mai mici la o calitate mai mare.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO