Substanţele nocive pe care le inhalează românii în fiecare zi: "Favorizează îmbătrânirea celulară la orice nivel"

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Duminica 13 Mai 2018 18:52
Categorie: Romania, te iubesc!

POLUAŢI DE INCOMPETENŢĂ! PARTEA A II-A. În marile oraşe din România principala sursă de poluare este traficul. Ţara noastră a ajuns tomberonul Europei.

La noi ajung toate hârburile care poluează îngrozitor şi de care ţările civilizate se bucură să scape când noi le cumpărăm la preţ de "chilipir". Autorităţile, aceleaşi care au dat naştere acestei situaţii atunci când au desfiinţat taxele auto de mediu, nu mai sunt în stare acum s-o rezolve. Aşa că poluăm. 

Niculeşti, Dâmboviţa, la o aruncătură de băţ de Bucureşti. De câţiva ani, abatorul unei mari companii din domeniul cerealelor deversează apa uzată în pârâul Valea Cornului.

La faţa locului apar imediat paznici şi un reprezentat al firmei. Angajatul abatorului spune că tocmai au ecologizat zona.

Lucrurile arată şi mai rău în aval. Apa se transformă într-o pastă neagră urât mirositoare şi trece printre casele oamenilor din satul Movila, unde se transformă într-o baltă. Grăsimea evacuată din abator se depune pe pietre. Grav este că toată acesta mizerie se varsă în lacul Periş. Sorin Pârvan este viceprimarul comunei.

Mai mult, şi staţia de epurare a satului deversează tot în coada lacului. Apa are o culoare închisă.

Ionuţ Voicu a concesionat o parte din lacul Periş. De câţiva ani peştii îi mor pe capete. Aproape zilnic scoate cu roaba peştii morţi din baltă. Depăşiri mari sunt la amoniu.

Am încercat să iau legătura cu şefii abatorului din Niculeşti. Directorul mi-a transmis un mail în care recunoaşte că abatorul a avut depăşiri la anumite substanţe deversate în apă. Depăşirile sunt confirmate în notele de constatare ale Apelor Române. De altfel, abatorul a fost amendat şi obligat să cureţe cursul pârâului, împreună cu primăria Niculeşti. După o săptămână, m-am întors în zonă. Pe viceprimar l-am găsit relaxat în curtea primăriei.

Am luat probe din gura de vărsare a abatorului, din pârâu în amonte de abator şi din aval, la cateve sute de metri după abator.

Am recoltat probe şi din ţeava de deversare a staţiei de epurare din comună şi le-am predat unui laborator, iar după o săptămână de analize au venit rezultatele. După atâtea controale apa pe care o deversează acum abatorul este curată. La fel este şi apa care vine din amonte. Altfel stau lucrurile pe pârâu mai jos de abator, dovada că de-a lungul timpului abatorul a deversat aici apă murdară.

Mai sus de abator, în pârâu azotul amoniacal este în concentrație de 0,02 miligrame pe litru, în timp ce mai jos de abator ajunge la 127 de miligrame. Azot total, 2 miligrame în amonte, 129 şi 164 ceva mai jos în sat. Şi mai mari sunt depăşirile din staţia de epurare a satului. De zece ori peste limita legală la detergent şi de 30 de ori la azot amonical. Staţia este în administrarea Companiei de Apă Târgovişte.

Şefii Apelor Române cunosc prea bine ce se întâmplă în acest loc, dar până acum nu au făcut mare lucru.

Situaţia din Niculeşti era la fel. O parte a mizeriei era acoperită cu pământ. Apa neagră curge şi acum în lacuri şi poluează. Pentru ape avem un minister condus acum de Ioan Deneș. Mi-a transmis că programul încărcat nu-i permite să dea interviuri.

RODICA STĂNESCU, profesor de chimie: "7 zile. Probele astea au fost efectuate pentru debitul de aer pe care îl inspiră un adult. Asta este 7 zile".

Aşa arată substanțele pe care le inhalează bucureştenii. Poluarea vine de la cozile interminabile de pe şosele şi de la praful de care Capitala nu e în stare să scape.

Ani la rând Comisia Europeană ne-a cerut să ne rezolvăm problema poluării pentru că din cauza ei mor oameni. Edilii Capitalei au fost însă prea ocupaţi cu afaceri personale şi n-au făcut nimic, aşa că din 2009 Bucureştiul este în infrigement şi ne mai desparte un singur prag până să ajungem să plătim 100 de mii de euro pe zi amendă Uniunii.

Dan Trifu e preşedintele unei fundaţii care luptă pentru spaţiul verde din Capitală. Pe locul în care au fost copaci e praf.

Bradusa Petrutescu este medic alergolog: "Sunt substanţe prooxidative. Care favorizează îmbătrânirea celulară la orice nivel. Inclusiv la nivelul vaselor cerebrale şi la nivelul cordului, coronarelor, îmbătrânim mai repede, trăim mai puţin, rinita cronică. La nivelul ochilor conjunctivită, la nivelul mucoasei poate să ducă la bronșită cronică, cancer pulmonar şi crize de astm".

Din păcate, autorităţile noastre habar nu au care sunt efectele poluării pentru că n-au făcut niciun studiu până acum. Nu le-a interesat.

Peste o sută de mii de maşini second hand au fost înmatriculate anul trecut în Bucureşti, după ce Ministerul Mediului a scos taxa de poluare şi ţara s-a umplut de rable aduse din Europa.

Ministrul vorbeşte despre studii. Nimic concret. Poluarea este măsurată în Bucureşti în 6 staţii adminstrate de Agenţia pentru mediu.

Dacă sunt mai mult de 35 de depasiri ale valorilor limitelor impuse de Uniune pe an, pentru mai multe substanţe nocive se menţine situaţia de infrigement. În Capitală, depășirile sunt frecvente.

Directorul departamentului de mediu nu ştie prea bine cât de poluaţi suntem. Soluţii sunt pentru reducerea poluării: centura în jurul Capitalei pentru maşini, piste de biciclete, plantari de copaci. Toate sunt prevăzute într-un plan de menţinere a calităţii aerului pe care Uniunea ni l-a cerut din 2007 şi la care primăria Capitalei a lucrat ani la rând.

Planul e gata, dar mai are nevoie de aprobări. Abia după ce va fi aprobat, măsurile propuse vor fi şi aplicate. O birocraţie încâlcită şi funcţionari incompetenti, numiţi pe criterii politice, sunt cauzele pentru care mii de oameni mor. Din cauza poluării. Garda de Mediu n-a făcut nimic.

Pentru mari realizări, fostul şef al gărzii a fost numit ministru al Turismului în cabinetul Dăncilă. La rândul ei, Agenţia Naţională pentru Mediu este condusă de Viorele Toma, mebru ALDE. A scos-o la înaintare pe Corina Lupa, directorul departamentului de monitorizare, care a descoperit o cauză importantă de poluare în Capitală: "O să vă mire poate, dar un aport deosebit îl are chiar prepararea hranei de către bucureşteni. Deci poate să pară hilar, dar lucrurile stau chiar aşa."

O mare de peturi, noxe şi otrăvuri aruncate în aer, imaginea care va costa România sute de mii de euro pe zi
O mare de peturi, noxe şi otrăvuri aruncate în aer, imaginea care va costa România sute de mii de euro pe zi
Anamaria Effler
România, te iubesc: Emisiunea integrală din 23 decembrie 2018
Un român lucrează de mai bine de 10 ani pentru guvernul britanic. Cine este Adrian Pascu
Românul care a rescris teatrul de avangardă din America. “Fac teatru pentru speranță”
Un artist uriaş care i-a fost model şi inspiraţie. Povestea lui Serge Celebidachi
Anamaria Effler, laureată a Nobel: “E mai ușor la fizică decât să îți iasă sarmalele"
Parfumul ei a luat marele premiu în 2016. Mădălina Stoica, despre aroma României
sergiu biris
Antreprenorul Sergiu Biriș explică ”de ce nu ajung oamenii milionari”