”România, te iubesc!” Cum a ajuns ca un munte întreg să fie distrus cu inconştiență

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Sambata 15 Septembrie 2018 17:45
Categorie: Actualitate

Ne batem joc de comorile pe care natura ni le dăruieşte cu generozitate şi pe care dacă le-am respecta am putea avea numai de câştigat. Degeaba avem munţi, vai, păduri, locuri de vis, dacă investitorii şi autorităţi fără respect le distrug.

Duminică seară, emisiunea "România, te iubesc!" se întoarce în forţă cu cel de-al 21 lea sezon. Primul material este despre zona Rânca şi munţii Parâng.

Aşa arată un colţ de rai în România. Cu munţi, cu vai, păduri şi goluri alpine, cu întinderi în care natura de mii de ani a măiestrit un loc de o frumuseţe aparte care îţi taie respiraţia. Printre stâncile acoperite de flori se rostogolesc în vale cascade învolburate, aici sunt lacuri glaciare şi munţi cât poţi cuprinde cu ochii. E masivul Parâng cu munţii Novaciului şi vârful Urdele înconjurat de drumul croit printre stânci de români şi acoperit cu asfalt acum câțiva ani. Acest loc este o comoară pe care natura ne-a lăsat-o moştenire şi de care, noi românii, am putea să profităm din plin.

Rânca, cea mai înaltă staţiune din România. 1600 de metri altitudine. Impropriu spus staţiune, pentru că această aglomerare de case nu are statul oficial de staţiune. Este un colţ de rai stricat de oameni care au construit aici fiecare după cum l-a tăiat capul.

De cum pătrunzi în Rânca te izbeşte imaginea dezolantă a acestui loc. Coloşi de cărămidă sau bolţari ridicaţi aiurea, neterminaţi, clădiri văruite în toate culorile pământului, construcţii ridicate una în alta, fără nicio normă de urbanism sau arhitectură. De sus, imaginea acestui loc este şi mai revoltătoare. O puzderie de case ridicate pe coama muntelui în goana unora de a face bani din turism sau din dorinţa de a trăi în aer curat. Aici au case parlamentari, procurori, angajaţi ai serviciilor de informaţii, judecători, poliţişti, înalţi funcționari publici, oameni cu influenţă. Mulţi doar şi-au marcat terenul cu ciment în speranţa că într-o bună zi vor ridica o vilă la munte.

Duminică, la ”România, te iubesc!” îi cunoaștem pe cei care au permis şi permit în continuare ca un munte întreg să fie distrus cu inconştiență. Primari, şefi de judeţ, parlamentari.

Alex Dima: - Ce puteţi să faceţi pentru acest loc?

Florin Cârciumaru, senator Gorj: - Nu dau declaraţii!

Alex Dima: - Ce puteţi să faci în calitatea dumneavoastră de preşedinte al comisiei pentru amenajarea teritoriul pentru această zonă? Puteţi să ajutaţi această zonă cumva, domnule Cârciumaru?

Din 2011, Rânca are canalizare, construită pe fonduri europene de preaderare. 3.600.000 de euro a costat şi oficial nu a funcţionat nici măcar o zi de la recepţia făcută acum 7 ani. Oamenii locului s-au racordat însă şi toate dejecţiile ajung în pădure, pentru că staţiile de epurare sunt oprite.

Duminica aflaţi şi cine a pus mâna pe pământurile din Rânca şi pe munţii din zonă până spre Alba şi Sibiu. Mii de hectare. Ajungem şi pe Transalpina.

Transalpina, unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din lume, dar în aceeaşi măsură şi unul dintre cele mai periculoase. Şi asta din cauza hoției, incompetenței și într-o bună măsură şi a prostiei. Acest drum nu este terminat. Şi de 6 ani de zile lucrările au fost întrerupte. Iar cei care trec pe aici îşi riscă viaţa.

Cine sunt vinovaţi, ce se întâmplă acum în Rânca, unde se taie pădurile, care sunt soluţiile pentru salvarea turismului în zonă, sunt întrebări la care răspundem duminică, la ”România, te iubesc!”, ora 18:00.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Mondialele de canotaj. Aur pentru România, la proba dublu vâsle feminin categorie uşoară
Mondialele de canotaj. Aur pentru România, la proba dublu vâsle feminin categorie uşoară
VIDEO PROTVPLUS.RO
gripa
Al 11-lea deces din cauza gripei - un bărbat de 60 de ani. Recomandările medicilor
Mesajul unui miner revoltat pentru premierul Dăncilă: ”Suntem praf, coană Viorica”
Greva minerilor: Dăncilă, contrazisă de Ministrul Energiei. Preţurile la energie au explodat
Rezultate LOTO 6 din 49 - 17 ianuarie 2019. Numerele căștigătoare
Theresa May trebuie să prezinte un nou plan de Brexit până pe 21 ianuarie
Măsuri fără precedent pentru vânătoarea lui Țiriac de la Balc. Localnicii, revoltați
permise, soferi, romania, examen,
Fenomen îngrijorător. Greșeala pe care o fac elevii şcolilor de şoferi
Rasună drujbele în Poiana Braşov. Pericolul apărut din cauza ninsorilor abundente
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Metroul va avea panouri de siguranță, însă nu în toate stațiile
Analiști, despre condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept
Plimbări cu papamobilul și vizită la Catedrala Mântuirii. Programul Papei în țară
Pakistanez expulzat după ce s-a căsătorit cu o româncă pentru viză. Diferența de vârstă