MagicHome, REFUGIUL PĂRINŢILOR. "Ne desfăşurăm viaţa pe un scaun de spital”
01-09-2023
|
11:05
MagicHome, REFUGIUL PĂRINŢILOR. În fiecare zi şi în fiecare noapte sute de părinţi sunt nevoiţi să locuiască pe un scaun lângă patul copilului lor lovit de o boală nemiloasă, cancer. Este realitatea crudă din spitalele oncologice din ţara noastră.
Unde dorm, unde se spală, un gătesc ceva pentru micuţii lor, unde plâng aceşti oameni? Sunt întrebări la care autorităţile noastre nu au răspuns. O soluţie se ridică acum lângă Institutul Oncologic din Fundeni: un bloc va deveni "refugiul părinţilor", un loc în care vor putea să locuiască 30 de părinţi. Se numeşte "MagicHome". Un adevărat val de omenie s-a stârnit pentru construirea lui.
SURSA: Pro TV
Cu un SMS putem fi parte toţi ai acestei poveşti minunate de solidaritate şi speranţă. Trebuie doar să trimiteţi cuvântul "MAGIC" prin SMS la 8844 ca să donaţi 2 euro/lună iar pe www.pentrumagichome.ro aflaţi cum puteţi ajuta.
O clădire gri, veche, tristă, un loc din care durerea musteşte la tot pasul. Este Institutul de oncologie, Bucureşti, IOB, locul în care în fiecare clipă, în fiecare salon se dă o luptă nedreaptă cu o boală nemiloasă. La parter, este secţia de pediatrie. Pe hol, mogâldeţe de om se îndreaptă spre tratament . Lângă fiecare copil, sta o mamă, un tată, cineva din familie, să le fie alături, să-i susţină dar de multe ori e invers.
Acum 2 ani, o veste cruntă a căzut ca un traznet peste Dorin. Atunci a început totul şi de atunci s-a mutat în spital. În această cameră stă împreună cu bunica din luna mai. De multe ori, bunica doarme pe un scaun sau pe jos. În salonul de lângă, o poveste la fel de dramatică.
“În pat cu el dormim. Ne chinuim... când a avut branula la picior am pus jos o saltea şi am mai dormit jos pe saltea şi am dormit jos. Ce să facem...”, spune bunica
Şi aceeaşi situaţie e întâlnită în toate secţiile de oncologie din spitalele noastre. Copiii au nevoie de prezenţa unui adult din familie dar statul roman nu s-a gândit şi nu se gândeşte cum să-i ajute pe aceşti oameni care locuiesc în spitale luni, ani. La spitalul Marie Curie sunt 30 de paturi, 30 de copii şi 30 de părinţi cu psihicul la pământ.
Sunt oameni ajunşi aici de la sute de kilometri, sunt departe de case. Datele arată că peste 70 la sută din părinţii copiilor bolnavi au situaţii financiare modeste, nu au bani de transpor şi cazare şi de multe ori acestea sunt motivele pentru că tratamentul este întrerupt sau amânat, situaţie care reduce semnificativ şansele de vindecare. Medicii cunosc acest lucru, şi pentru a nu-i purta pe copii pe drumuri, pentru a nu întrerupe tratamentul îi internează în spitale. Iar lângă ei stau părinţii lor. Pentru aceşti oameni nu există loc în care să îşi spele hainele, să gătească sau un loc doar al lor în care să se retragă şi plângă.
“Cel mai puţin ajutor primeşte părintele. Medicul tratează ca pe un adult căruia îi dă o veste şi îi vorbeşte destul de pragmatic, părintele trebuie să relaţioneze cu copilul şi vadă cum relaţionează, cum îl susţine, cum nu-l sperie dar el ca om are cel mai puţin suport. Aproape că nimănui nu îi pasă ce e în sufletul lui.” Anca Păcurar, psiholog
Melania Medeleanu și Vlad Voiculescu i-au invitat pe români să stea pe un scaun, pentru a-și arăta susținerea față de construirea unui refugiu pentru părinții copiilor bolnavi de cancer.
În IOB, un tată se aşează în genunchi lângă patul pe care de 3 luni fiul luptă. A venit în vizită împreună cu fiica tocmai din Caraş Severin. Familia Urdăreanu a intrat în această poveste acum câţiva ani şi de atunci stau prin spitale. Mama şi Mitruţ sunt aici de mai bine de 3 luni. Acest pat le este casa.
“Am pus capul aici pe pernă şi am dormit puţin. Ce să facem. Altă formă...să se odihnească şi el mai bine. Să ne simtă că suntem lângă el. Dacă Dumnezeu vrea aşa...să trecem peste tot ce e greu. Ce să facem?”, spune ea,
Institutul Oncologic - familia Urdăreanu
În fiecare an, în România, 550 de copii sunt diagnosticaţi cu afecţiuni oncologice. Cancer. Alte mii sunt în tratament. Spitalele au devenit neîncăpătoare. La câteva sute de metri de Institul Oncologic, o clădire cu 3 etaje ar putea să devină o gură de oxigen pentru părinţii şi familiile care trec prin această suferinţă.
La începutul toamnei în această clădire, intra Madalina Manoila agent imobiliar şi Vlad Voiculescu, fondatorul taberei pentru copiii bolnavi de cancer, MagiCamp. E o clădire cu multe camere, spaţioase, construită acum câţiva ani, care începe să se degradeze.
Vlad Voiculescu caută sediu pentru MagicHome
SURSA: Pro TV
“Ce căutăm noi este o clădire mare, mai mare decât şi-ar putea cumpăra cineva ca să locuiască, este o clădire urâtă. O clădire care să aibă o bucată de teren, să fie aproape de spital şi să fie neterminată. Ei bine, ăsta îndeplineşte toate cele 5 criterii.” Vlad Voiculescu, fondator MagiCamp
Şi MagiCamp cu banii strânşi din donaţii a cumpărat-o. A costat 215.000 de euro. Acest loc va fi transformat în Magic Home, adică un loc în care peste 30 de părinţi vor putea găsi în orice moment un refugiu. Vor putea să doarmă, să se spele, să gătească, să stea împreună cu micuţii lor atunci când vin la tratament.
Etajul opt dintr-un bloc de lângă spitalul Oncologic din Fundeni. Acest apartament cu 4 camere a fost închiriat de Magic Câmp la începutul anului şi transformat în casă pentru părinţii din spital. Până acum, pe aici au trecut peste 300 de părinţi care au locuit şi locuiesc gratis.
Aici l-am reîntâlnit şi pe domnul Urdareanu, împreună cu fiica. “Ca să mergi la un hotel nu sunt posibilităţi. Nu ai acces la bucătărie. Şi nu sunt posibilităţi. Cum suntem noi de la ţara e foarte greu”, spune domnul Urdăreanu.
SURSA: Pro TV
Într-o altă cameră e dormitorul tăticilor. Florenţa Ilie este voluntar în MagiCamp. Are grijă că acestor oameni să nu le lipsească nimic. Şi frigiderul este plin cu produse. Părinţii primesc şi bonuri valorice pentru a cumpăra cele de trebuinţă, mâncare, medicamente. Magic Camp a închiriat un apartament şi în Cluj şi îl pune la dispoziţia părinţilor.
În apartamentul din Bucureşti, Anca a fugit pentru câteva ore din spital pentru a găti ceva fiului lângă care stă în spital din vara, pe un scaun.
“Viaţa pe un scaun de spital. Acolo ne desfăşurăm viaţa. Copilul este mare. Problema lui de sănătate este destul de serioasă şi vă daţi seama că nu îmi perimit să dorm cu el în pat pentru că l-aş deranja... nu s-ar odihni nici el bine şi nici mie nu mi-ar fi comod. Şi atunci scaunul ăla e pat. Impropriu spus dormim. Trăim.” Mama unui copil suferind de cancer
Cristi vine din Galaţi o dată la 3 luni la control. A fost în tabăra MagiCamp. Povestea MagiCamp a pornit în 2014, în curtea casei lui Vlad Voiculescu, un loc special creat pentru copiii cu probleme oncologice, în care pustii uită pentru câteva zile de suferinţă cumplită prin care trec sau au trecut. An după an, numărul participanţilor a crescut. În vara, au fost 11 serii de copii, în total 220.
Florenţa şi Valeriu, un alt voluntar MagiCamp tocmai s-au întors de la cumpărături. Totul este cărat într-un depozit în care găseşti de toate. În fiecare lună de aici pornesc peste 120 de colete care copiii bolnavi care provin din familii nevoiaşe. Programul se numeşte MagicBox.
“Decât să te duci de la servici şi să stai 3 ore în faţa televizorului mai bine în 3 ore alea eşti de folos cuiva care are nevoie de tine ca de aer. În alea 3 ore nu trebuie să îi duci nimic persoanei. Să fi acolo. Să îl strângi în braţe fără să îi spui nimic, să ştie că nu e singur în toată lupta asta pentru că e cumplit. Am văzut fete disperate de mămici, părinţi disperaţi care la aflarea veştii au fost disperaţi. Mare lucru să fi acolo şi să îl ţii în braţe.” Florenţa Ilie
In aceasta duminica, de la ora 18:00, Alex Dima arata ca se poate si altfel in Romania intr-un nou reportaj marca Romania, te iubesc! care ne demonstreaza ca este posibil sa aducem zambetul pe fata unor suflete cu o soarta prea grea de dus in spate.
Bani pentru toate lucrurile aceste vin din donaţii. Imediat după ce blocul din Fundeni a fost cumpărat, Melania Medeleanu, alt fondator MagiCamp a început să aducă oameni de afaceri în clădire pentru a-i convinge să doneze. În jurul unei mese o echipă de arhitecţi, voluntari fac planuri pentru a schimba cu totul fata şi interioarele blocului din apropierea Spitalului Oncologic, pentru a-l transforma în Magic Home, refugiul părinţilor.
Alina Dragomir, arhitect: “Am urmărit să intervenim cu un volum, o intervenţie curata şi ordonată şi să transmitem o stare de calm, siguranţă şi de ce nu la nivel conceptual puţină speranţă. Pentru că aici vin oamenii ăştia cu probleme atât de grave şi apăsări şi să-i linişteşti e unul din primele lucruri pe care le poţi face pentru ei.”
Şi acoperişul va căpăta utilitate. Va fi aici “o sală în care oamenii se vor întâlni şi vor discuta, vor fi ghidaţi de diverşi terapeuţi şi poate chiar un spaţiu de joacă pentru copii...poate să fie şi o cameră de relaxare cu extindere pe terasa”, spune arhitectul Anca Dragomir.
SURSA: Pro TV
Pentru lucrările şi pentru dotările din MagicHome e ne voie de bani. Aproape 300.000 de euro. Aşa că Vlad şi Melania au chemat în ajutor o agenţie de publicitate care să îi ajute să facă povestea părinţilor care stau ţintuiţi prin spitale pe un scaun cunoscută.
După câteva zile de discuţii, cu multe idei şi variante o armată de oameni a gândit una dintre cele mai zguduitoare campanii din România ultimilor ani. Şi imediat sute de oameni s-au înscris pentru a sta pe scaunul de lângă patul aşezat într-o vitrină în centrul Bucureştiului, zi şi noapte. Lista este ocupată până spre sfârşitul lunii ianuarie. Artişti, oameni de televiziune, oameni simpli, de toate vârstele au sărit în ajutor. Cu 2 zile înainte să împlinească 101 ani, Mihai Şora a venit să susţină.
SURSA: Pro TV
Vin, se aşează, plâng şi îşi lăsă gândurile într-o agendă din care, de cum o deschizi te loveşte multă suferinţă dar şi enorm de multă speranţă.
Într-o zi, tăcut şi cufundat în gânduri şi suferinţe numai de el ştiute a venit şi domnul Urdareanu. Povestea Magic Home a ajuns repede la urechile şi mai ales la sufletele multor oameni, atât de mulţi încât şi cei care au gândit campania sunt şocaţi. “Mie personal mi se pare că nu mai e o campanie publicitară. E mai mult decât atât. A devenit aşa o campanie de vindecare, de terapie, de poveşti, oameni care vin aici...şi îmbrăţişările alea
voluntari campanie MagicHome
SURSA: Pro TV
SMS-urile au început să vină şi o dată cu ele şi banii iar în blocul din Fundeni muncitorii s-au apucat de treabă. Totul o să fie gata în primăvara când părinţii copiilor bolnavi vor putea să vină aici. Să găsească un refugiu. 30 de paturi le vor sta la dispoziţie, gratis. Vor găsi mâncare, vor avea unde să se odihnească, să se spele, vor găsi susţinere. Aici vor veni şi copiii atunci când ajung la tratament în Bucureşti.
Pentru a deveni cu adevărat un loc magic, Magic Home va avea şi el nevoie de susţinere mai departe. E nevoie nu doar de o sută de mii de sms-uri ci de mult mai multe. În fiecare an peste 150.000 de euro vor costa utilităţile, mâncarea, transportul pacienţilor. Vor fi peste o mie de nopţi de cazare pe an şi peste 10 mii de mese. Noi toţi putem fi parte din acesta poveste. Împreună putem transforma magia în realitate şi putem alina din suferinţa unor oameni nevinovaţi.
SURSA: Pro TV
Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Sursa: Pro TV
Etichete:
spital,
cancer,
copii,
RTI,
vlad voiculescu,
magichome,
Magic Camp,
Dată publicare:
26-11-2017 17:06
Articol recomandat de sport.ro
Citește și...
Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.